Αιγαίο & Α.Μεσόγειος: Γιατί η Ελλάδα υπερέχει και μπορεί να καταστρέψει τον τουρκικό Στόλο
Η χθεσινή δήλωση κομπασμού του εκπρόσωπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, πρακτικά δηλαδή του ιδίου του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν ότι «Απευθύνω μια απλή προειδοποίηση στην Ελλάδα και στην Κύπρο: Δεν πρέπει να αστειεύονται με τον τουρκικό στόλο. Το αστειεύονται με τον τουρκικό Στόλο ξεπερνά το… μπόι τους», εκτός από θράσος, δείχνει και μία επικίνδυνη (για την Τουρκία και το τουρκικό Ναυτικό) άγνοια του πραγματικού ισοζυγίου όπλων, όπως αποκαλύπτει σήμερα το defencenet.gr.
Όπως ανέφεραν απόλυτα έγκυρες πηγές του ΠΝ στο defencenet.gr, σε ότι αφορά την πυραυλική «αντιπαράθεση» των Στόλων Ελλάδας και Τουρκίας, στα βλήματα επιφανείας-επιφανείας (μία παράμετρο που καθορίζει την βασική ισχύ ενός Στόλου), ενώ ποσοτικά το τουρκικό Ναυτικό (TDK ) υπερέχει σε κλίμακα 1:1,49 στους πυραύλους (268 έναντι 180 βλημάτων), η Ελλάδα υπερέχει των Τούρκων στην τακτική ισχύ του πολεμικού Στόλου της!
Το ΠΝ έχει να επιδείξει μια περισσότερο πυκνή «διαστρωμάτωση» από το τουρκικό Ναυτικό, η οποίο ξεκινά από τα 72 χιλιόμετρα ακτίνα δράσης, με τα βλήματα ΜΜ-40 Block.2 Exocet, αυξάνει στα 140 χιλιόμετρα, με τα βλήματα UGM-84C Block.1C Harpoon, και καταλήγει στα 200 χιλιόμετρα με τα βλήματα ΜM-40 Block.3 Exocet.
Από την άλλη, η «διαστρωμάτωση» του βεληνεκούς για το TDK ξεκινά από τα 42 χιλιόμετρα, με τα βλήματα ΜΜ-38 Exocet, και καταλήγει μόλις στα 140 χιλιόμετρα, με τα βλήματα UGM-84C Block.1C Harpoon.
Συνεπώς το TDK ή θα πρέπει να προσβάλει τα ελληνικά πλοία από αποστάσεις μικρότερες των 140 χιλιόμετρα ή θα πρέπει να πλησιάζει σε αποστάσεις μικρότερες των 42 χιλιομέτρων.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί μία “μικρή λεπτομέρεια”, η οποία ωστόσο έχει τη δική της ξεχωριστή αξία και σημασία.
Ότι δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό τα τελευταία χρόνια ασκείται συστηματικώς, τελευταία φορά προ μερικών μόλις ημερών, σε βολές εναντίον στόχων επιφανείας, του γνωστού “αντιαεροπορικού” βλήματος επιφανείας – αέρος ΝΑΤΟ Sea Sparrow και μάλιστα με εντυπωσιακά επιτυχή αποτελέσματα.
Θυμίζουμε ότι στις 23 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καρπάθου και Κάσου βολές από μονάδες του Στόλου και μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, εναντίον ενός παροπλισμένου πλοίου-στόχου, το οποίο και βυθήστηκε. Μεταξύ των βλημάτων που ρίχτηκαν εναντίον του πλοίου-στόχου ήταν και “αντιαεροπορικά” βλήματα Sea Sparrow εναντίον του προαναφερθέντος στόχου επιφανείας.
Ως γνωστόν, τα βλήματα Sea Sparrow λόγω της αρχικής τους σχεδιάσεως και κατασκευής ως βλημάτων επιφανείας – αέρος, εναντίον ιπτάμενων στόχων (μαχητικών αεροσκαφών), έχουν υπερηχητική ταχύτητα και ως εκ τούτου, στη δευτερεύουσα αποστολή τους, που χρησιμοποιούνται από τον Ελληνικό Στόλο εναντίον πλοίων επιφανείας, είναι εξαιρετικά δύσκολα να ανασχαιθούν ιδίως σε αποστάσεις μικρότερες των 42 χιλιομέτρων.
Άρα, το ελληνικό Ναυτικό, αντίθετα με ότι πιστεύεται γενικώς, θα υπερέχει σε σύγκρουση σε ανοικτή θάλασσα, όπως π.χ. στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τουλάχιστον πέντε (5) ελληνικά πλοία μπορούν να πλήξουν τουρκικά πλοία, με τα βλήματα MM-40 Block.3 Exocet, από την ασφαλή απόσταση άνω των 140 χιλιομέτρων, δηλαδή εκεί που εξαντλείται το «μακρύ χέρι» του TDK.
Επιπλέον, τα MM-40 Block.3 Exocet, των ελληνικών Super Vita, μπορούν να προσβάλουν στόχους στο μικρασιατικό έδαφος, κάτι που δεν μπορεί να κάνει κανένα βλήματα σε υπηρεσία στο τουρκικό Ναυτικό.
Kαι όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται οι συστοιχίες των βλημάτων (περίπου 40) επακτίου αμύνης ΜΜ-38 και ΜΜ-40 Block.2 που είναι ανεπτυγμένες σε τέσσερα ή πέντε νησιά του Αρχιπελάγους, έτοιμα να καταφέρουν καίριο πλήγμα στον τουρκικό Στόλο.
Σήμερα το ΠΝ διαθέτει και μπορεί να παρατάξει στο Αιγαίο 27 πολεμικά πλοία επιφανείας, εκ των οποίων 13 φρεγάτες και 14 ΤΠΚ (οι τρείς πυραυλάκατοι S-148 έχουν μεταπέσει στην κατηγορία των περιπολικών):
(α) Τέσσερις (4) φρεγάτες τύπου MEKO-200HN Mod.3
(β) Εννέα (9) φρεγάτες τύπου Standard, εκ των οποίων οι έξι (6) είναι αναβαθμισμένες
(γ) Πέντε (5) ΤΠΚ Super Vita, συν μία (1) υπό παράδοση, στα τέλη του 2018 ή τις αρχές του 2019, ενώ άλλη μία (1) ναυπηγείτε
(δ) Τέσσερα (4) αναβαθμισμένα ΤΠΚ La Combattante IIIΑ (κλάσης «Λάσκος») και
(ε) Πέντε (5) ΤΠΚ La Combattante IIIB (κλάση «Καβαλούδης»).
Σε επίπεδο βλημάτων κατά πλοίων τα 27 ελληνικά κύρια πλοία επιφανείας είναι εξοπλισμένα ως εξής:
-Οι 13 φρεγάτες MEKO-200 και Standard εξοπλίζονται με οκτώ (8) βλήματα RGM-84C Block.1C Harpoon έκαστη, μέγιστου βεληνεκούς 140 χιλιομέτρων (104 βλήματα έτοιμα προς εκτόξευση).
-Τα 5 ΤΠΚ Super Vita μεταφέρουν μεικτό αριθμό βλημάτων ΜΜ-40 Block.2/Block.3 Exocet, μέγιστου βεληνεκούς 72 χιλιομέτρων και 200 χιλιομέτρων αντίστοιχα (40 βλήματα έτοιμα προς εκτόξευση).
-Οι εννέα (9) ΤΠΚ La Combattante IIIA (τέσσερις αναβαθμισμένες) και La Combattante IIIB (πέντε μη-αναβαθμσιμένες), εκτός από την ΤΠΚ «Τρουπάκης», έχουν εγκατασταθεί βλήματα RGM-84C Block.1C Harpoon. Στην ΤΠΚ «Τρουπάκης» αναμένεται να εγκατασταθούν βλήματα RGM-84C Block.1C Harpoon εντός του 2019 (36 βλήματα έτοιμα προς εκτόξευση).
Συνολικά το ΠΝ διαθέτει έτοιμα προς βολή και μπορεί να εκτοξεύσει 180 βλήματα κατά πλοίων, εκ των οποίων 140 RGM-84C Block.1C Harpoon (συμπεριλαμβάνουν και οι τέσσερις RGM-84C Block.1C Harpoon της ΤΠΚ «Τρουπάκης», που θα εγκατασταθούν το 2019, στη θέση ισάριθμων MM-38 Exocet) και 40 MM-40 Block.2/ΜΜ-40 Block.3 Exocet.
Φυσικά, σε πραγματικές συνθήκες πολέμου, δεν πρόκειται το ΠΝ να εκτοξεύσει ταυτόχρονα το σύνολο των 180 βλημάτων κατά πλοίων, που εξοπλίζουν τα 27 κύρια πλοία επιφανείας που διατηρεί σε υπηρεσία.
Τα 180 βλήματα κατά πλοίων του ΠΝ μπορούν να εκτοξευτούν κλιμακωτά ως εξής: (α) Βλήματα MM-40 Block.2 Exocet έως τα 72 χιλιόμετρα (γ) 140 βλήματα έως τα 140 χιλιόμετρα και (δ) βλήματα MM-40 Block.3 Exocet έως τα 200 χιλιόμετρα.
Πρόκειται για μία τρομακτική ισχύ, η οποία κάθε άλλο παρά πρέπει να φοβάται για το τουρκικό Ναυτικό, το οποίο άλλωστε ειδικά σήμερα, έχει απομειωθεί σε ότι αφορά το Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο, λόγω των επιχειρήσεων στην Λιβύη.
Σε μία «θερμή» σύγκρουση 24 ωρών, το ΠΝ μπορεί να έχει επιφέρει τόσο συντριπτικό πλήγμα στο τουρκικό Ναυτικό, πριν πλεύσουν προς ενίσχυση οι φρεγάτες κλάσης “G” (Oliver H. Perry) από την Λιβύη στο Αιγαίο ή να επιχειρήσουν να πλεύσουν, αφού η Πολεμική Αεροπορία θεωρείται βέβαιο ότι θα πλήξει τα απομονωμένα τουρκικά πλοία πριν φτάσουν στο Αιγαίο.
Από την άλλη πλευρά, στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (TDK) υπηρετούν 16 φρεγάτες, εννέα (9) κορβέτες, συν μια (1) υπό ναυπήγηση) και 19 ΤΠΚ. Σε επίπεδο βλημάτων κατά πλοίων τα 44 τουρκικά κύρια πλοία επιφανείας είναι εξοπλισμένα ως εξής:
-Οι οκτώ (8) φρεγάτες MEKO-200TN Track I/Track IΙ με οκτώ (8) βλήματα RGM-84C Block.1C Harpoon έκαστη (64 βλήματα έτοιμα προς εκτόξευση).
-Οι οκτώ φρεγάτες Oliver H. Perry με οκτώ (8) βλήματα RGM-84C Block.1C έκαστη (64 βλήματα έτοιμα προς εκτόξευση).
-Οι τρεις (συν μια υπό ναυπήγηση) κορβέτες MilGem με οκτώ (8) βλήματα RGM-84C Block.1C έκαστη (24 βλήματα έτοιμα προς εκτόξευση).
-Οι έξι (6) κορβέτες Α-69 με τέσσερα (4) βλήματα MM-38 Exocet έκαστη, μέγιστου βεληνεκούς 42 χιλιομέτρων (24 βλήματα έτοιμα προς εκτόξευση).
-Τα εννέα (9) ΤΠΚ κλάσης «Kilic» με οκτώ (8) βλήματα RGM-84C Block.1C Harpoon έκαστο (72 βλήματα έτοιμα προς εκτόξευση).
-Τα δύο (2) ΤΠΚ κλάσης «Yildiz» με δύο (2) βλήματα RGM-84C Block.1C Harpoon έκαστο (4 βλήματα έτοιμα προς εκτόξευση).
-Τα οκτώ (8) ΤΠΚ κλάσης «Dogan» με δύο (2) βλήματα RGM-84C Block.1C Harpoon έκαστο (16 βλήματα έτοιμα προς εκτόξευση).
Συνολικά το TDK διαθέτει έτοιμα προς βολή και μπορεί να εκτοξεύσει 268 βλήματα κατά πλοίων, εκ των οποίων 244 RGM-84C Block.1C Harpoon και 24 MM-38 Exocet. Τα 268 βλήματα κατά πλοίων του TDK μπορούν να εκτοξευτούν κλιμακωτά ως εξής: (α) 24 βλήματα έως τα 42 χιλιόμετρα και (β) 244 βλήματα έως τα 140 χιλιόμετρα.
Από τα παραπάνω δεδομένα προκύπτει ότι το ΠΝ στηρίζεται μεν στα αμερικανικά βλήματα RGM-84C Block.1C Harpoon, διατηρεί όμως σε υπηρεσία και έναν ικανό αριθμό γαλλικών βλημάτων MM-40 Block.2/Block.3 Exocet που κάνουν την διαφορά να κλίνει υπέρ της Ελλάδας, ενώ το TDK στηρίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά στα RGM-84C Block.1C Harpoon.
Το πλεονέκτημα αυτό αναμένεται να περιοριστεί αν και όταν ενταχθεί σε υπηρεσία, από το TDK, το τουρκικής σχεδίασης σχεδίασης και ανάπτυξης βλήματα κατά πλοίων Atmaca. Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα η ένταξη του σε υπηρεσία αναμένεται εντός του 2019, ενώ ο χαρακτηρισμός του ως επιχειρησιακό, αναμένεται να γίνει το 2020 ή το 2021.
Το βλήμα προορίζεται για τον εξοπλισμό των MilGem και των Oliver Hazard Perry, σε πρώτη φάση. Τελικός στόχος είναι να αντικαταστήσει τα βλήματα Exocet και Harpoon στο TDK.