Στην Αθήνα πρόκειται να έλθει την επόμενη Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, συμφώνως με αποκλειστικές πληροφορίες της ιστοσελίδος μας defencenet.gr, η υπουργός Αμύνης της Γαλλίας κυρία Φλοράνς Παρλύ, όπου θα έχει σειρά υψηλών επαφών με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, και τον Έλληνα ομόλογό της Νικόλαο Παναγιωτόπουλο στο Στρατόπεδο «Παπάγου». defencenet.gr

Η επίσκεψη της Γαλλίδος ΥΠΑΜ έχει δύο βασικούς άξονες:

Πρώτο τις τελευταίες εξελίξεις για το πρόγραμμα προσκτήσεως από το Πολεμικό Ναυτικό δύο φρεγατών τύπου Belh@arra, που βρίσκεται σε εξαιρετικά «ώριμο» στάδιο, όπως είχε «προϊδεάσει» από χθες μιλώντας στη Βουλή ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος.

Δεύτερο, για διμερείς συζητήσεις πάνω σε θέματα αμυντικής συνεργασίας και περίπτωση γαλλικής συνδρομής σε περίπτωση που Ελλάδα (αλλά και Κύπρος) θα απειληθούν από την Τουρκία, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων στις γαλλο-τουρκικές αμυντικές σχέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας χθες στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Αμύνης της Βουλής για την κύρωση της ελληνοϊσραηλινής αμυντικής συνεργασίας, ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος, τόνισε – ασφαλώς όχι τυχαία – τα εξής:

«Θα σας πω λοιπόν σύντομα γιατί αντιλαμβάνομαι ότι σε λίγο θα έχουμε μπει στην τρίτη ώρα συζήτησης για την κύρωση αυτή της Αμυντικής Συμφωνίας, η οποία έχει υπογραφεί επί κυβερνητικών ημερών της εν ενεργεία αξιωματικής αντιπολίτευσης –κι αναρωτιέμαι τι θα γίνει όταν σύντομα έρθουν οι συμφωνίες για την πρόσκτηση γαλλικών φρεγατών ή για συμφωνίες υλοποίησης αυτής της Αμυντικής Συνεργασίας, που είναι πολυδιάστατου επιπέδου με το Ισραήλ (Σημ.Συντ.: η υπογράμμιση δική μας) ή για άλλες μεγάλες συμφωνίες στα Εξοπλιστικά, όταν καταναλίσκουμε τόσο πολύ χρόνο σε αυτό…».

defencenet.gr

Και από τη φράση αυτή άρχισε το… ρεπορτάζ!

Επομένως, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Αμύνης με την κυρία Φλοράνς Παρλύ τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο Στρατόπεδο «Παπάγου» θα συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, που συμφώνως με τις πληροφορίες μας θα είναι τα εξής:

  • Οι τελευταίες «λεπτομέρειες» του προγράμματος των φρεγατών Belh@arra.
  • Το «πακέτο» των οπλικών συστημάτων που αυτές θα φέρουν και αποτελεί την επιθυμία της ελληνικής πλευράς, του Πολεμικού μας Ναυτικού πιο συγκεκριμένα, προς τη γαλλική πλευρά.
  • Την προοπτική της περαιτέρω αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
  • Την έμπρακτη γαλλική «ανταπόκριση» σε περίπτωση τουρκικής απειλής προς την Ελλάδα (αλλά και την Κύπρο, εξ ου – προφανώς – και η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Αμύνης Ελλάδος και Κύπρου που μάλλον από μόνη της πέρασε «στα ψιλά»).
  • Προοπτική τετραμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου και φυσικά Γαλλίας, κατά την προσεχή διακλαδική εκπαιδευτική δραστηριότητα «Μέδουσα 2020», που συνήθως είναι ελληνο-αιγυπτιακή άσκηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διπλωματικές πηγές «διευκρίνιζαν» ότι η χθεσινή δημοσιοποίηση της αποφάσεως της Γαλλικής κυβερνήσεως για την διακοπή της συμμετοχής του γαλλικού Ναυτικού στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση “Sea Guardian”, εξαιτίας της τουρκικής στάσεως, δεν σημαίνει ότι «η Γαλλία παραιτείται από τα στρατηγικά της συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που εξακολουθούν και να υφίστανται αλλά και να την ενδιαφέρουν άμεσα», όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικώς.

Επομένως και η προαναφερθείσα ελληνογαλλική στενότατη αμυντική συνεργασία και επαφές της Γαλλίδος ΥΠΑΜ στην Αθήνα, πρέπει να εξεταστούν υπό το πρίσμα της συγκεκριμένης στάσεως και ενδιαφέροντος των Παρισίων για την περιοχή μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ