Συμφωνία ειρήνευσης υπέγραψαν Ισραήλ με Σ.Αραβία – Τι προβλέπει – Εγγυήτρια δύναμη οι ΗΠΑ
Ιστορική συμφιλίωση - Ο Μπάιντεν ελπίζει να φέρει το Ριάντ κοντά στην Ουάσινγκτον
Συμφωνία ειρήνευσης υπέγραψαν το Ισραήλ με την Σαουδική Αραβία η οποία προβλέπει ελεύθερη χρήση από τα ισραηλινά πλοία των σαουδαραβικών νησιών Tiran και Sanafir στην Ερυθρά Θάλασσα και του σαουδαραβικού εναέριου χώρου από τις ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες!
Οι ΗΠΑ μπαίνουν ως εγγυήτρια δύναμη για την τήρηση της συμφωνίας. Στην πραγματικότητα η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα της μεγάλης γεωπολιτικής επιτυχίας του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον οποίο ξεκίνησαν οι υπογραφές συμφωνιών ειρήνευσης των αραβικών κρατών με το εβραϊκό κράτος του Ισραήλ.
Συγκεκριμένα τις είχαν υπογράψει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν με το Ισραήλ και τώρα ακολουθάει η Σ.Αραβία.
Ο Μπάιντεν θέλει να χρησιμοποιήσει την συμφωνία για να φέρει την Σ.Αραβία στην αμερικανική επιρροή με σκοπό να την στρέψει κατά της Ρωσίας.
Βέβαια, η μοναρχία του Ριάντ ξέρει πως είναι στο «στόχαστρο» της εκφρασμένης πολιτικής της διακυβέρνησης των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ για απομόνωση και ανατροπή όλων των μη «δημοκρατικών» καθεστώτων.
Τα νησιά Tiran και Sanafir είχαν δοθεί από την Αίγυπτο στην Σ.Αραβία μετά την μεταξύ τους συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων στις 24 Ιουνίου του 2017.
Η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε με τους όρους της συμφωνίας για τα δύο στρατηγικά νησιά στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία θα ανοίξει το δρόμο στη Σαουδική Αραβία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ.
Αυτό ανέφερε την Πέμπτη η αμερικανική ιστοσελίδα Axios.com επικαλούμενη ισραηλινές πηγές αναφέροντας ότι το Ισραήλ είχε ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ήταν έτοιμο να υπογράψει συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία σχετικά με τα νησιά Tiran και Sanafir στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το Tiran είναι στρατηγικής σημασίας στην περιοχή, καθώς αποτελεί το στενότερο τμήμα των Στενών του Tiran, το οποίο είναι ένα σημαντικό θαλάσσιο πέρασμα για τα μεγάλα λιμάνια της Άκαμπα στην Ιορδανία και Ειλάτ στο Ισραήλ.
Το Ισραήλ κατέλαβε το νησί κατά τη διάρκεια της κρίσης του Σουέζ και πάλι το 1967-1982 μετά την Πόλεμο των Έξι Ημερών.
Το Sanafir απέχει 9 χλμ από τη Σαουδική Αραβία και 23 χλμ από την Αίγυπτο, δίπλα του βρίσκεται η Νήσος Τiran.
Καταλαμβάνει έκταση 33 τετραγωνικά χλμ. Σήμερα μαζί με το Tiran αποτελούν μέρος του Εθνικού Πάρκου Ρας Μοχάμεντ . Το 1982 καταλήφθηκε από το Ισραήλ κατά τον πόλεμο των 6 ημερών.
Oι όροι της συμφωνίας εγκρίθηκαν από το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, το υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας.
Η συμφωνία περιλαμβάνει τη μεταφορά μιας πολυεθνικής δύναμης παρατηρητών που θα είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο στα δύο νησιά σε νέες τοποθεσίες στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά με κάμερες για την παρακολούθηση της δραστηριότητας στα νησιά και στο Στενό του Τiran σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.
Ως μέρος της συμφωνίας, η Σαουδική Αραβία θα δεσμευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου το 1979, ειδικά εκείνες που σχετίζονται με τη διατήρηση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στον κόλπο Τiran για τα ισραηλινά πλοία.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστότοπο, η συναίνεση θα επιτρέψει επίσης μια ξεχωριστή συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία που θα επιτρέπει στις ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας για πτήσεις ανατολικά προς την Ινδία και την Κίνα.
Ο ιστότοπος σημείωσε επίσης ότι η χωριστή συμφωνία θα επιτρέπει απευθείας πτήσεις τσάρτερ από το Ισραήλ στη Σαουδική Αραβία για τη μεταφορά μουσουλμάνων προσκυνητών που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν τη Μέκκα και τη Μεδίνα.
Σε αντάλλαγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσφέρουν στο Ισραήλ εγγυήσεις ασφάλειας για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας με βάση τις δεσμεύσεις της Σαουδικής Αραβίας.
Ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν κατά την επίσκεψη του προέδρου Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία.