Η λιθουανική κυβέρνηση ήρε την απαγόρευση της σιδηροδρομικής μεταφοράς εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας προς και από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το RIA Novosti.

Η άρση της απαγόρευσης ήταν εκ των ουκ άνευ για τη Μόσχα για να επιτρέψει εκ νέου τη μερική επαναλειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 στην χωρητικότητα της τάξης του 30%.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε ότι η Λιθουανία θα έπρεπε να επιτρέψει στη Ρωσία τη διαμετακόμιση σκυροδέματος, ξυλείας και αλκοόλ μέσω εδαφών της ΕΕ στον ρωσικό θύλακα.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Λιθουανία δεν επέτρεψε στη Ρωσία να στείλει σιδηροδρομικώς στο Καλίνινγκραντ εμπορεύματα που υπόκεινται σε κυρώσεις, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μόσχας που απείλησε με αντίποινα.

Εκπρόσωπος του λιθουανικού οργανισμού σιδηροδρόμων ανέφερε ότι ενημέρωσε τους πελάτες του πως μπορούν να στείλουν ξανά εμπορεύματα. «Είναι πιθανό κάποια αγαθά να μεταφερθούν ακόμη και σήμερα», δήλωσε ο Μάντας Ντουμπάουσκας στη λιθουανική τηλεόραση.

Αξιωματούχος του Καλίνινγκραντ εκτίμησε ότι περίπου 60 βαγόνια με τσιμέντο θα μεταφερθούν σύντομα στον ρωσικό θύλακα.

Σημειώνεται ότι σε λειτουργία τέθηκε προχθές ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 μετά την άρση συγκεκριμένων κυρώσεων από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, κάνοντας χρήση του 30% της χωρητικότητάς του.

Πριν τις εργασίες συντήρησης, αναφέρει η Die Welt, ο αγωγός παρείχε περισσότερη ποσότητα (στο 40% της χωρητικότητάς του) που σημαίνει ότι η Μόσχα θέλει να εμποδίσει την Γερμανία να έχει «περίσσευμα» και να το προσφέρει στην Πολωνία.

Σε ότι αφορά την άρση των κυρώσεων υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει συναλλαγές με τη Ρωσική Ομοσπονδία που σχετίζονται με λιπάσματα, τρόφιμα, σπόρους, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, παίρνοντας πίσω όλες τις προηγούμενες απαγορεύσεις αγορών, αλλά και κυρώσεων σε όσους τα αγοράζουν και τα εμπορεύονται ή χρησιμοποιούν!

Βέβαια, ειδικά με τα λιπάσματα, έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στην παγκόσμια γεωργία η απόφαση των ΗΠΑ, καθώς πυροδότησε την εν συνεχεία γενική απαγόρευση εξαγωγής λιπασμάτων της Ρωσίας προς τις «μη φιλικές χώρες» με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής στις πρώτες καλλιέργειες της χρονιάς, αλλά και την ανησυχία ότι θα μειωθεί η παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στα υπόλοιπα προϊόντα.

Αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαίρεσαν από τις κυρώσεις την πρώην θυγατρική της Gazprom στην Γερμανία, την Gazprom Germany GmbH, προκειμένου να μην διακόψει την ροή φυσικού αερίου η Ρωσία στην ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ που καταρρέει!

Σε ότι αφορά την ΕΕ θπό τον φόβο επισιτιστικής κρίσης στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση τροποποίησε τις κυρώσεις της στη Μόσχα, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που έχει στην κατοχή του το Reuters.

Βέβαια το ζητούμενο είναι πλέον κατά πόσο θα συμπεριληφθούν και άλλοι τομείς της οικονομίας.

Η Δύση, πριν έρθει ο χειμώνας, έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι δεν αρκεί να έχεις απλά τον έλεγχο των χρηματιστηρίων σε καιρό πολέμου αλλά των τροφίμων και των πρώτων υλών. Η Ρωσία το ήξερε.

Το Καλίνινγκραντ βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και στη Λιθουανία, και είναι αποκομμένο από την υπόλοιπη Ρωσία.

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, η απαγόρευση είχε επηρεάσει έως και τις μισές αποστολές εμπορευμάτων προς το Καλίνινγκραντ, αν και οι λιθουανικές αρχές υπολόγιζαν πως μόνο το 15% είχε πληγεί.

«Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει μέτρα για την προστασία των εθνικών συμφερόντων εάν η Λιθουανία δεν επαναλάβει την πλήρη διαμετακόμιση φορτίου στην περιοχή του Καλίνινγκραντ στο εγγύς μέλλον» είχε ανακοινώσει το ρωσικό ΥΠΕΞ όταν έκλεισε ο διάδρομος Σουβάλκι.

«Θεωρούμε τα προκλητικά μέτρα της λιθουανικής πλευράς, τα οποία παραβιάζουν τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της Λιθουανίας, κυρίως την Κοινή Δήλωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη διέλευση μεταξύ της περιοχής του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης επικράτειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας του 2002, ως ανοιχτά εχθρική», αναφέρονταν στην ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ