Μεγάλη είναι η ανησυχία στις ΗΠΑ για τις τρομακτικές απώλειες των Ουκρανών σε Μπάκχμουτ και Σολεντάρ αυτούς τους 6 μήνες καθώς βλέπουν ότι το Κίεβο δεν διαθέτει άλλες εφεδρείες για μία… εαρινή επίθεση.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ουκρανοί πολεμούν σε αναλογία ένα προς τέσσερα κατά των Ρώσων σχεδόν σε όλα τα μέτωπα συνεπώς οι απώλειές τους θα αρχίσουν να έχουν βαρύ κόστος για τη συνέχιση του πολέμου.

Όπως αναφέρει η WSJ Δυτικοί -και ορισμένοι Ουκρανοί- αξιωματούχοι, στρατιωτικοί και αναλυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι το Κίεβο επέτρεψε να παρασυρθεί στη μάχη για το Μπάκχμουτ με ρωσικούς όρους, χάνοντας τις δυνάμεις που χρειάζεται για μια προγραμματισμένη εαρινή επίθεση καθώς προσκολλάται πεισματικά σε μια πόλη στρατηγικής αξίας μεν αλλά όχι μοναδικής.

Μερικοί από αυτούς λένε ότι θα ήταν λογικό να υποχωρήσουν σε μια νέα αμυντική γραμμή στα υψώματα δυτικά του Μπαχμούτ, ενώ μια τέτοια απόσυρση μπορεί ακόμα να οργανωθεί με συντονισμένο τρόπο, διατηρώντας τη μαχητική δύναμη του ουκρανικού Στρατού.

«Δεν είμαι εγώ, είναι ο βασιλιάς Λεωνίδας που κατάλαβε ότι πρέπει να πολεμήσεις τον εχθρό στο έδαφος που είναι συμφέρον για σένα», είπε ένας Ουκρανός διοικητής στο Μπαχμούτ, αναφερόμενος στον ηγεμόνα της Σπάρτης που πολέμησε την Περσική Αυτοκρατορία στις Θερμοπύλες.

«Μέχρι στιγμής, η συναλλαγματική ισοτιμία που ανταλλάσσουμε τη ζωή μας για τη δική τους ευνοεί τους Ρώσους. Αν συνεχιστεί έτσι, μπορεί να ξεμείνουμε».

Είναι η πρώτη ουκρανική και δυτική παραδοχή, ότι ο πολεμος δεν πάει καλά για το Κίεβο και πως όσα κέρδη είχε τους προηγούμενους μήνες τα απέκτησε λόγω αριθμών.

Αριθμών όμως που αρχίζουν να «μικραίνουν» επικίδνυνα.

O ρωσικός θρίαμβος στο Σολεντάρ έθεσε τις βάσεις για επικείμενο θρίαμβο και στο Mπάκχμουτ ενώ άνοιξε ο δρόμος για ταχεία προέλαση των Ρώσων και στο Σεβέρκσκ.

Σημειώνεται ότι, πτώση του Σεβέρσκ ανοίγει τον δρόμο για ανάκτηση της Λίμαν από τους Ρώσους.

Αντίθετα η πτώση του Μπάκχμουτ ανοίγει διάπλατα τον δρομο για Κραματόρσκ και Σλαβιάνσκ.

Το Σλαβιάνσκ θεωρείται πόλη mega-φρούριο τύπου Ποπάσνα, Σεβεροντονέτσκ και Μπάκχμουτ αλλά κανείς δεν ξέρει αν διαθέτει πλέον αρκετούς άνδρες.

Μετά την κατάληψη του Σολεντάρ οι Ρώσοι κινήθηκαν άμεσα προς κατάληψη των πόλεων Vesele και Krasno Polivka με σαφή αντικειμενικό σκοπό να κατευθυνθούν βόρεια προς το Seversk.

Το Σολεντάρ βρίσκεται πλήρως στα χέρια της Ρωσίας.

Οι Ουκρανοί και οι Δυτικοί μισθοφόροι έχουν παραδοθεί και βρίσκονται σε άσχημη σωματική και ψυχική κατάσταση.

Ο ρωσικός Στρατός αρχίζει να έχει τον έλεγχο της σιδηροδρομικής γραμμής Seversk-Bakhmut ενώ ήδη μονάδες του έχουν προχωρήσει βορειότερα στην Fedorivka κατά μήκος του ποταμού Bakhmutka.

Στην βόρεια πύλη του Μπάκχμουτ οι Ρώσοι  περικυκλώνουν τους Ουκρανούς στην συνοικία KrasnaHora κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου/σιδηροδρόμου νοτιοδυτικά του Soledar.

Εάν δεν λάβουν εφοδιασμό θα εξαλειφθούν.

Σε ότι αφορά το Σολεντάρ οι μόνες μάχες που διεξάγονται είναι στο  αλατωρυχείο Νο. 7.

Το συγκεκριμένο χρησιμοποιήθηκε  για στρατιωτικούς σκοπούς από τους Γερμανούς το 1943.

Στο μέτωπο του Μπάκχμουτ, στις νότιες συνοικίες η 109η ουκρανική Ταξιαρχία και η 61η Ταξιαρχία αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν ατάκτως καθώς διασπάστηκαν οι αμυντικές τους διατάξεις και ο δρόμος που άνοιξε οδηγεί στο κέντρο της πόλης.

Οι Ουκρανοί δείχνουν να έχουν χάσει το ηθικό τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ