Υποδεέστερο του Su-33 το J-15
Η ρωσική πλευρά εμφανίζεται σίγουρη για τα προβλήματα αλλά και τις μειωμένες επιδόσεις του J-15, παρά το ότι πιστεύεται ότι αυτό αποτελεί κλώνο του Su-33.
Η ρωσική πλευρά εμφανίζεται σίγουρη για τα προβλήματα αλλά και τις μειωμένες επιδόσεις του J-15, παρά το ότι πιστεύεται ότι αυτό αποτελεί κλώνο του Su-33.
Η ρωσική πλευρά εμφανίζεται σίγουρη για τα προβλήματα αλλά και τις μειωμένες επιδόσεις του J-15, παρά το γεγονός ότι οι Κινέζοι ισχυρίζονται ότι έφτιαξαν έναν “κλώνο” του Su-33.
Το Κινεζικό ναυτικό μαχητικό αναπτύσσεται από το 2001 με σκοπό να εξοπλίσει με αυτό το αεροπλανοφόρο Varyag, κλάσης Admiral Kuznetsov, που προμηθεύτηκε από την Ουκρανία του 1998. Περίπου την ίδια περίοδο απέκτησε και ένα Su-33 από την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, το οποίο χρησιμοποίησε για την ανάπτυξη του δικού της μαχητικού.
Οι δύο χώρες βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις το 2006 για την πώληση Su-33, αλλά αυτές απέτυχαν λόγω της απαίτησης της Κίνας να παραδοθούν 2 μαχητικά για δοκιμές. Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων οφείλεται στην παραβίαση των όρων παλιότερης σύμβαση παραγωγής εγχωρίως Su-27SK. H Κίνα εκμεταλλευόμενη την μεταφερθείσα τεχνολογία, είχε εκκινήσει την παραγωγή κλώνου του Ρωσικού μαχητικού το οποίο προωθούσε ως J-11B.
Μέλος συμβουλίου του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας και απόστρατος συνταγματάρχης επεσήμανε τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Κίνα στο σύστημα αναδίπλωσης των πτερύγων αλλά και στην ανάπτυξη του κινητήρα. Ο κος Igor Korotchenko, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής της Κίνας στις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια Su-33.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr