Η Lockheed Martin φαίνεται ότι δεν συμφωνεί με την επιχειρησιακή ανάγκη που έχει εκφράσει η Πολεμική Αεροπορία για απόκτηση Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους (ή εκτιμά ότι σε μία νέα αγορά Νέου Μαχητικού θα βρεθεί εκτός νυμφώνος και προσπαθεί να προλάβει καταστάσεις) κι έτσι προτείνει μόνο τον εκσυγχρονισμό/αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου των F-16 της Π.Α. έναντι του ποσού των 1,3 δις. ευρώ, αντί της προμήθειας νέων μαχητικών!

Είναι η γνωστή πρόταση όπου τα Block 30 θα αναβαθμιστούν στο επίπεδο CCIP Lite, ενώ τα Block 50 και Block 52+ με αλλαγή υπολογιστή αποστολής (ΜΜC) και προσθήκη Link 16,  θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν νέα όπλα και τακτικές. Σημειώνεται ότι όπως έχει αποκαλύψει το defencenet.gr το νέο ΕΜΠΑΕ της Αεροπορίας προβλέπει μόλις 450 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό/αναβάθμιση των F-16.

Η εταιρεία παρουσίασε χθες την πρότασή της σε συνέντευξη Τύπου, όπου ταυτοχρόνως παρουσιάστηκε η πρόταση της εταιρείας για απορρόφηση του κονδυλίου των 250 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί για την απόκτηση νέου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας από ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τεσσάρων P-3C Orion, που έχουν πρόσφατα αποσυρθεί από το αμερικανικό Ναυτικό, που μπορούν να αποκτηθούν από την Ελλάδα «χωρίς κόστος», έχοντας δυο σκέλη, ένα ενδιάμεσης λύσης και ένα τελικής λύσης.

Στο πρώτο σκέλος, δυο από τα P-3B του ΠΝ θα επιθεωρηθούν και θα υποστούν τις απαραίτητες εργασίες επισκευών ώστε να αποκτήσουν 1.500-1.800 επιπλέον ώρες πτήσης (και να συμπληρώσουν σε υπηρεσία 70-75 χρόνια ζωής, αφού τέθηκαν σε υπηρεσία την δεκαετία του ’50…).

Το εντυπωσιακό σε ότι αφορά την πρόταση για τα F-16 είναι ότι η Lockheed Martin, θεωρεί ότι η ΠΑ θα αντιμετωπίσει ένα «χάσμα μαχητικών» τα επόμενα χρόνια, που θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο προς το τέλος της δεκαετίας. Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό, η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται ήδη αριθμητικά κάτω από το επιθυμητό όριο της οροφής των 300 αεροσκαφών, ενώ 40-60 από τα μαχητικά που προσμετρώνται μεν στη δύναμή της σήμερα (Α-7, F-4E), έχουν πολύ μεγάλο κόστος διατήρησης σε υπηρεσία, έναντι μικρής προσφοράς στις μαχητικές της ικανότητες. Παρ’όλα αυτά απορρίπτουν το ενδεχόμενο απόκτησς νέων μαχητικών, ενώ η πρότασή τους σημαίνει ότι η διαθεσιμότητα θα συμπιεστεί κι άλλο, λόγω των εργασιών αναθάθμισης των αεροσκαφών στην ΕΑΒ!

Κι έτσι έναντι του ευτελούς ποσού των 1,55 δισ. ευρώ, δεν θα προμηθευτούμε ούτε ΕΝΑ νέο μαχητικό αεροσκάφος ή αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, αλλά θα γίνουμε ένα πολύ ενδιαφέρον κέντρο αναπαλαίωσης ιστορικών αεροσκαφών…

Τμήμα εδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ