Η αποστολή πιλότων του ναυτικού της Αγγλίας δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με την προμήθεια του F-35 από τη χώρα.

Η αποστολή πιλότων του ναυτικού της Αγγλίας δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με την προμήθεια του F-35 από τη χώρα.

Όπως είναι γνωστό, η Αγγλία συμμετέχει στο πρόγραμμα ανάπτυξης του F-35 με σκοπό την προμήθεια μονάδων της έκδοσης κάθετης από/προσγείωσης ώστε να εξοπλίσει με αυτά τα νέα αεροπλανοφόρα κλάσης Queen Elizabeth και να αντικαταστήσει τα Harrier που έχει σε υπηρεσία. Δύο ενέργειες από μέρους της όμως, δημιουργούν ερωτηματικά στο κατά πόσον αυτή η προμήθεια θα υλοποιηθεί.

Η πρώτη αφορά την αποστολή χειριστών του βασιλικού ναυτικού στις ΗΠΑ για εκπαίδευση στις απο/προσνηώσεις με τη χρήση καταπέλτη. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο άμυνας της Αγγλίας ομάδα από 12 πιλότους έχουν αποσταλεί στις ΗΠΑ όπου θα εκπαιδευτούν από το σώμα των πεζοναυτών της χώρας τα επόμενα οχτώ χρόνια στη χρήση καταπέλτη με αεροσκάφη F-18. Τα βρετανικά αεροπλανοφόρα για πάρα πολλά χρόνια δε διέθεταν καταπέλτη, οπότε η εκπαίδευση είναι απαραίτητη.

H δεύτερη εξέλιξη αφορά την απονομή συμβολαίου από το υπουργείο άμυνας της Αγγλίας στην εταιρία Converteam ύψους £650.000 για την ανάπτυξη ηλεκτρομαγνητικού καταπέλτη που θα είναι κατάλληλος για τα νέα αεροπλανοφόρα. Σύμφωνα με πληροφορίες η ενσωμάτωση καταπέλτη στη σχεδίαση των αεροπλανοφόρων, καθώς η διαμόρφωση που είχε επιλεγεί ήταν αυτή της ράμπας (ski jump) κατάλληλη για αεροσκάφη κάθετης από/προσνήωσης, δεν απαιτεί σημαντικές τροποποιήσεις αφού στη σχεδίαση εξ’ αρχής προβλεπόταν η δυνατότητα επιλογής μεταξύ διαφορετικών διαμορφώσεων για συμβατικά αεροσκάφη αλλά και κάθετης από/προσνήωσης.

Τα παραπάνω έρχονται μετά την αναδιάρθρωση του αμυντικού προϋπολογισμού της Αγγλίας και στα πλαίσια μείωσης του κόστους. Το F-35B αφενός είναι ακριβότερο στην κτήση αφετέρου ακριβότερο στη χρήση σε σχέση με ένα συμβατικό αεροσκάφος. Οι παραπάνω ενέργειες είναι ενδείξεις πως οι Άγγλοι είτε σκέφονται την προμήθεια της έκδοσης αεροπλανοφόρου του μαχητικού, δηλαδή την C είτε διατηρούν ανοικτές όλες τις επιλογές ανοιχτές. Δε θα πρέπει να παραβλεφθεί πως έχουν υπάρξει στο παρελθόν επαφές με τη Γαλλία, μετά από πρωτοβουλία της τελευταίας, για την απόκτηση Rafale που θα εξοπλίσουν τα νέα αεροπλανοφόρα που σχεδιάστηκαν με συνεργασία των δύο χωρών αλλά και σκέψεις για την ανάπτυξη ναυτικής έκδοσης του Eurofighter. Αν και η τελευταία περίπτωση κρίνεται απίθανη, δε θα πρέπει να αποκλειστεί η μείωση του αριθμού των F-35Β και η παράλληλη προμήθεια Rafale για χρήση στα νέα αεροπλανοφόρα, παρά το ότι οι πιθανότητες και για αυτή είναι ελάχιστες.

Η απόφαση για τον τύπο του F-35 που θα προμηθευτεί η Αγγλία θα πρέπει να ληφθεί στις αρχές του 2011, οπότε και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Τα νέα αεροπλανοφόρα θα ενταχθούν σε υπηρεσία το 2016 και 2018.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ