Η έκδοση του F-35 της πρώτης παρτίδας που θα προμηθευτεί το Ισραήλ θα κωδικοποιηθούν ως Ι θα έχουν κάποιες μικρές, αλλά ουσιώδεις διαφορές με τα λοιπά αεροσκάφη των εταίρων του προγράμματος.

Η έκδοση του F-35 της πρώτης παρτίδας που θα προμηθευτεί το Ισραήλ θα κωδικοποιηθούν ως Ι θα έχουν κάποιες μικρές, αλλά ουσιώδεις διαφορές με τα λοιπά αεροσκάφη των εταίρων του προγράμματος.

Αν και οι επιδιώξεις του Ισραήλ για ενσωμάτωση σημαντικού αριθμού υποσυστημάτων, ειδικά όσον αφορά τον ηλεκτρονικό πόλεμο εγχώριας κατασκευής δεν ευοδώθηκαν,  επιτέυχθηκε μια συμβιβαστική λύση που προσφέρει στο Ισραήλ τη διαφοροποίηση που επιθυμεί αλλά και στις ΗΠΑ τη διασφάλιση κάποιων απορρήτων χαρακτηριστικών του αεροσκάφους.

Πιο συγκεκριμένα, ο κεντρικός υπολογιστής του αεροσκάφους θα διαθέτει χαρακτηριστικά άμεσης σύνδεσης και λειτουργίας υποσυστημάτων που θα αναπτύξει το Ισραήλ ενω και στο χειριστήριο θα διατείθενται διεπαφές για την ολοκλήρωση του συστήματος C4I της ισραηλινής αεροπορίας.

Παράλληλα, το Ισραήλ προτείθεται να αναπτύξει μια εξωτερική δεξαμενή των 600 γαλονιών που θα αυξήσει την εμβέλεια του αεροσκάφους. Αν και με αυτό τον τρόπο υποβαθμίζονται τα stealth χαρακτηριστικά του F-35, οι ισραηλινοί θεωρούν πως σε ορισμένα σκέλη μιας αποστολής μπορούν να επιχειρούν με μη stealth F-35 πριν εισέλθουν στην επικίνδυνη ζώνη.

Σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις αποτελούσε η απαίτηση του Ισραήλ να ενσωματωθεί εξοπλισμός ηλεκτρονικού πολέμου εγχώριας κατασκευής, κάτι που, σύμφωνα με του αμερικανούς, δεν είναι εφικτό. Επιπλέον η πλευρά των ΗΠΑ δεν αποδέσμευε τους πηγαίους κώδικες ώστε η μεσανατολική χώρα να μπορεί να επαναπρογραμματίσει τις βιβλιοθήκες απειλών του προειδοποιητή σημάτων radar αλλά και του παρεμβολέα. Λύση δόθηκε με την επίτευξη συμφωνίας που προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα προχωρούν σε οποιεσδήποτε αλλαγές απαιτεί το Ισραήλ στις εν λόγω βιβλιοθήκες και χαρακτηριστικά παρεμβολής.

Για τις αποστολές που απαιτείται ενεργητικά μέσα ηλεκτρονικού πολέμου, το Ισραήλ θα έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει ατρακτίδιο με παρεμβολείς.

Περνώντας στον οπλισμό, το Ισραήλ απαίτησε να έχει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης του μελλοντικού πυραύλου αέρος-αέρος στις εσωτερικές αποθήκες οπλισμού του αεροσκάφους. Αν και ο διάδοχος του Python-5 απέχει πάρα πολύ, οι ισραηλινοί θεωρούν πως οι πύραυλοι των ΗΠΑ δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις του καθώς δεν κρίνονται επαρκείς για την αντιμετώπιση των απειλών που αντιμετωπίζει. Μάλιστα, σχεδιάζεται να αναπτυχθεί η από αέρος εκτοξευόμενη έκδοση του Stunner που αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση πυραύλων και ρουκετών στα πλαίσια του προγράμματος David’s Sling και διαθέτει διπλό αισθητήρα (radar και υπέρυθρες). Η ανάπτυξη αυτής της έκδοσης έχει στόχο την αντιμετώπιση των αμερικανικής παραγωγής μαχητικά με αναβαθμισμένα συστήματα radar, όπως θα είναι τα νεότερα F-15 της Σ. Αραβίας τα οποία θα φέρουν συστήματα με κεραία ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης. Στα όπλα αέρος-εδάφους, η ενσωμάτωση της κατευθυνόμενης βόμβας Spice αποτελεί προαπαιτούμενο για το Ισραήλ. Για να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση του όπλου στις εσωτερικές αποθήκες οπλισμού του αεροσκάφους, θα απαιτηθούν δομικές αλλαγές στο όπλο που θα χρηματοδοτηθούν από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το ύψους $2.75 δις συμβόλαιο επιτρέπει την προμήθεια 19 αεροσκαφών, αν και οι ισραηλινοί επιθυμούν την απόκτηση 20, κάτι που απαιτεί την περαιτέρω συμπίεση του κόστους από πλευράς της κατασκευάστριας εταιρίας. Τα τρία πρώτα αεροσκάφη θα παραδοθούν το 2015 με ακόμη τρία το 2016 και τα υπόλοιπα το 2017.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ