H μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας οπλικού συστήματος της Ιστορίας: $30-40 δισ. για 250-350 PAK FA!
H μεγαλύτερη συμφωνία αγοράς πολεμικού υλικού στην ιστορία κλείστηκε πριν λίγες ώρες στην Ινδία με την Ρωσία να συμφωνεί στην πώληση 250 με option για επιπλέον 100 μαχητικών, 5ης γενιάς T-50 PΑΚ FA, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Άμυνας της Ινδίας. Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών θα κυμανθεί μεταξύ 30 και 40 δισ. δολαρίων και θα δώσει στην ινδική Αεροπορία την δυνατότητα να αποτελέσει τον ισχυρότερο παίκτη στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού και πάνω απ'όλα να αντιταχθεί "επί ίσοις όροις" στην Κίνα η οποία επίσης ετοιμάζει το δικό της stealth 5ης γενιάς. Ένα αεροσκάφος το οποίο θα βασίζεται κυρίως στο F-35, όπου φαίνεται ότι οι Κινέζοι έχουν "βάλει στο χέρι" αρκετά σχέδια του αεροσκάφους, αλλά θα είναι μάλλον δικινητήριο. Ο Ινδός υπουργός Α. Κ. Άντονι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με το Ρώσο ομόλογό του Ανατόλι Σερντιούκοφ ότι οι δυο χώρες συμφώνησαν οι παραδόσεις να αρχίσουν περί το έτος 2016 σχεδόν ταυτόχρονα με την παραλαβή του από την ρωσική Αεροπορία. Επίσης συμφωνήθηκε και μία "δευτερεύουσα" αγορά 45 μεταγωγικών αεροσκαφών από τη νέα γενιά Antonov που αναπτύσσεται στη Ρωσία. "Πρόκειται για τα δυο μεγαλύτερα σχέδια των προσεχών δέκα ετών, που θα αποτελέσουν ένα λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας ανάμεσα στην Ινδία και τη Ρωσία", τόνισε ο Ινδός υπουργός Άμυνας. Από την συμφωνία προκύπτει ότι το ρωσικό 5ης γενιάς stealth θα κοστίζει περί τα 100 εκατ. δολάρια, δηλαδή γύρω στα 80 εκατ. ευρώ, όσο κοστίζει το F-16 Βlock 60! Βέβαια η Ινδία ήδη συμμετέχει με κάποιο ποσοστό στην ανάπτυξη του T-50, οπότε είναι λογικό να "δικαιούται" πρόσβαση σε χαμηλότερη κοστολόγηση. Τέτοιες αγορές "δείχνουν" το δρόμο που θα έπρεπε να ακολουθήσουν και Αεροπορίας άλλων κρατών χωρίς γεωπολιτικές "αγκυλώσεις". Η ύπαρξη πρότασης για Su-35BM στην ελληνική Π.Α. έναντι κλάσματος του κόστους των δυτικών μαχητικών, ως πρόκριμα για πώληση του PAK FA στην Ελλάδα, εξελίξεις που θα έλυναν πολλά προβλήματα ασφάλειας στην Ελλάδα, είναι κάτι που θα έπρεπε να απασχολήσει σοβαρά την ελληνική πολιτική ηγεσία... Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
H μεγαλύτερη συμφωνία αγοράς πολεμικού υλικού στην ιστορία κλείστηκε πριν λίγες ώρες στην Ινδία με την Ρωσία να συμφωνεί στην πώληση 250 με option για επιπλέον 100 μαχητικών, 5ης γενιάς T-50 PΑΚ FA, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Άμυνας της Ινδίας. Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών θα κυμανθεί μεταξύ 30 και 40 δισ. δολαρίων και θα δώσει στην ινδική Αεροπορία την δυνατότητα να αποτελέσει τον ισχυρότερο παίκτη στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού και πάνω απ’όλα να αντιταχθεί “επί ίσοις όροις” στην Κίνα η οποία επίσης ετοιμάζει το δικό της stealth 5ης γενιάς.
Ένα αεροσκάφος το οποίο θα βασίζεται κυρίως στο F-35, όπου φαίνεται ότι οι Κινέζοι έχουν “βάλει στο χέρι” αρκετά σχέδια του αεροσκάφους, αλλά θα είναι μάλλον δικινητήριο.
Ο Ινδός υπουργός Α. Κ. Άντονι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με το Ρώσο ομόλογό του Ανατόλι Σερντιούκοφ ότι οι δυο χώρες συμφώνησαν οι παραδόσεις να αρχίσουν περί το έτος 2016 σχεδόν ταυτόχρονα με την παραλαβή του από την ρωσική Αεροπορία. Επίσης συμφωνήθηκε και μία “δευτερεύουσα” αγορά 45 μεταγωγικών αεροσκαφών από τη νέα γενιά Antonov που αναπτύσσεται στη Ρωσία.
“Πρόκειται για τα δυο μεγαλύτερα σχέδια των προσεχών δέκα ετών, που θα αποτελέσουν ένα λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας ανάμεσα στην Ινδία και τη Ρωσία”, τόνισε ο Ινδός υπουργός Άμυνας.
Από την συμφωνία προκύπτει ότι το ρωσικό 5ης γενιάς stealth θα κοστίζει περί τα 100 εκατ. δολάρια, δηλαδή γύρω στα 80 εκατ. ευρώ, όσο κοστίζει το F-16 Βlock 60!
Βέβαια η Ινδία ήδη συμμετέχει με κάποιο ποσοστό στην ανάπτυξη του T-50, οπότε είναι λογικό να “δικαιούται” πρόσβαση σε χαμηλότερη κοστολόγηση.
Τέτοιες αγορές “δείχνουν” το δρόμο που θα έπρεπε να ακολουθήσουν και Αεροπορίας άλλων κρατών χωρίς γεωπολιτικές “αγκυλώσεις”. Η ύπαρξη πρότασης για Su-35BM στην ελληνική Π.Α. έναντι κλάσματος του κόστους των δυτικών μαχητικών, ως πρόκριμα για πώληση του PAK FA στην Ελλάδα, εξελίξεις που θα έλυναν πολλά προβλήματα ασφάλειας στην Ελλάδα, είναι κάτι που θα έπρεπε να απασχολήσει σοβαρά την ελληνική πολιτική ηγεσία…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr