Η Κίνα επενδύει σε anti-stealth αισθητήρες – Συνεργασία με την Ρωσία για νέο ραντάρ
Ενώ η Ρωσία έχει επιλέξει να αναπτύξει τα δικά της stealth αεροσκάφη ως κύρια απάντηση στην πρωτοπορία των ΗΠΑ στο τομέα αυτό η Κίνα φαίνεται ότι για την ώρα έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα εξουδετέρωσης της τεχνολοφγίας αυτής, ίσως γιατί ακόμα δεν εόιναι έτοιμη να παρουσιάσει το δικό της stealth αεροσκάφος (αν και οι Ρώσοι εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι μέχρι το 2015 θα έχει συμβεί αυτό). Έτσι προκειμένου να αντισταθμιστεί το πλεονέκτημα stealth κυρίως των F-22, που εδρεύουν στην Ιαπωνία και θεωρούνται ως η κύρια απείλή για την Κίνα, η τελευταία αναπτύσσει νέες τεχνολογίες εφαρμογών "anti-Stealth". Το συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο ξεκίνησε το 2005, περιλαμβάνει συστατικά του αμερικανικού προγράμματος του στρατηγικού βομβαρδιστικού B-2, αλλά και των F-35, τα οποία έχουν καταφέρει να "αλιεύσουν" οι μυστικές υπηρεσίες της Κίνας και να τα διοχετεύσουν στα ερευνητικά τους κέντρα της Κίνας. Μάλιστα έχουν ζητήσει και την βολήθεια της Ρωσίας σε αυτό το πρόγραμμα και φαίνεται ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για το πρόγραμμα ανάπτυξης συγκεκριμένου ραντάρ ή δικτύου αισθητήρων γενικότερα. Η Κίνα έχει ήδη κατασκευάσει τουλάχιστον 2-3 πρωτότυπα. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ανίχνευση στόχων, με προβολή διατομής μικρότερη από 0,01. Επίσης προσπαθούν να εφαμρόσουν ένα νέο ραντάρ στο κινεζικό αντίγραφο του ισραηλινού μαχητικού "Lavi" που ακυρώθηκε πριν από δέκα χρόνια περίπου, στο J-10B, το οποίο όμως ραντάρ θα μεταφέρεται σε ατρακτίδιο, δηλαδή θα είναι πρόσθετο και μάλλον θα εκμπέμπει σε L-Band. Σύμφωνα με τα τελευταια νέα από την Ασία, η Βόρεια Κορέα ζήτησε από τη Κίνα να αγοράσει 12 μαχητικά αεροσκάφη τύπου J-10. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δύο χώρες διαπραγματεύονται επί του θέματος. Στρατιωτικοί αναλυτές από το ιαπωνικό κέντρο ανάλυσης Nakagawa ΧΧ επεσήμαναν ότι η Κίνα απέρριψε προς το παρόν το αίτημα της Βόρειας Κορέας, λόγω της δυσαρέσκειας και ανησυχίας του Πεκίνου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκ Γιανγκ. Το 2000, η Βόρεια Κορέα αγόρασε 12 ρωσικά μαχητικά MiG-31, τα οποία έχουν αναπτυχθεί στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε στρατιωτικές βάσεις κοντά στα κινεζικά σύνορα για να προστατευθούν από τυχόν αιφνιδιαστικό πρώτο πλήγμα... Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Ενώ η Ρωσία έχει επιλέξει να αναπτύξει τα δικά της stealth αεροσκάφη ως κύρια απάντηση στην πρωτοπορία των ΗΠΑ στο τομέα αυτό η Κίνα φαίνεται ότι για την ώρα έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα εξουδετέρωσης της τεχνολοφγίας αυτής, ίσως γιατί ακόμα δεν εόιναι έτοιμη να παρουσιάσει το δικό της stealth αεροσκάφος (αν και οι Ρώσοι εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι μέχρι το 2015 θα έχει συμβεί αυτό).
Έτσι προκειμένου να αντισταθμιστεί το πλεονέκτημα stealth κυρίως των F-22, που εδρεύουν στην Ιαπωνία και θεωρούνται ως η κύρια απείλή για την Κίνα, η τελευταία αναπτύσσει νέες τεχνολογίες εφαρμογών “anti-Stealth”. Το συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο ξεκίνησε το 2005, περιλαμβάνει συστατικά του αμερικανικού προγράμματος του στρατηγικού βομβαρδιστικού B-2, αλλά και των F-35, τα οποία έχουν καταφέρει να “αλιεύσουν” οι μυστικές υπηρεσίες της Κίνας και να τα διοχετεύσουν στα ερευνητικά τους κέντρα της Κίνας.
Μάλιστα έχουν ζητήσει και την βολήθεια της Ρωσίας σε αυτό το πρόγραμμα και φαίνεται ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για το πρόγραμμα ανάπτυξης συγκεκριμένου ραντάρ ή δικτύου αισθητήρων γενικότερα. Η Κίνα έχει ήδη κατασκευάσει τουλάχιστον 2-3 πρωτότυπα. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ανίχνευση στόχων, με προβολή διατομής μικρότερη από 0,01.
Επίσης προσπαθούν να εφαμρόσουν ένα νέο ραντάρ στο κινεζικό αντίγραφο του ισραηλινού μαχητικού “Lavi” που ακυρώθηκε πριν από δέκα χρόνια περίπου, στο J-10B, το οποίο όμως ραντάρ θα μεταφέρεται σε ατρακτίδιο, δηλαδή θα είναι πρόσθετο και μάλλον θα εκμπέμπει σε L-Band. Σύμφωνα με τα τελευταια νέα από την Ασία, η Βόρεια Κορέα ζήτησε από τη Κίνα να αγοράσει 12 μαχητικά αεροσκάφη τύπου J-10. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δύο χώρες διαπραγματεύονται επί του θέματος.
Στρατιωτικοί αναλυτές από το ιαπωνικό κέντρο ανάλυσης Nakagawa ΧΧ επεσήμαναν ότι η Κίνα απέρριψε προς το παρόν το αίτημα της Βόρειας Κορέας, λόγω της δυσαρέσκειας και ανησυχίας του Πεκίνου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκ Γιανγκ.
Το 2000, η Βόρεια Κορέα αγόρασε 12 ρωσικά μαχητικά MiG-31, τα οποία έχουν αναπτυχθεί στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε στρατιωτικές βάσεις κοντά στα κινεζικά σύνορα για να προστατευθούν από τυχόν αιφνιδιαστικό πρώτο πλήγμα…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr