Άσκηση για εγκατάσταση και λειτουργία πυρηνικών – Πυρηνική στοχοποίηση του Αράξου από Ρωσία
Με δημοσίευμα τους η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που έφερε στην δημοσιότητα το defencenet.gr προχθές για «προετοιμασία εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση του Αράξου". Η Πολεμική Αεροπορία προσπαθεί να μην επιβεβαιώσει τις πληροφορίες υποστηρίζοντας ότι «Έγινε μια άσκηση ρουτίνας στον Άραξο από το ΝΑΤΟ η οποία γίνεται κάθε έξι μήνες και τίποτα περισσότερο", αλλά προβληματίζει τόσο η στιγμή, όσο και το γεγονός ότι υπάρχει γενικότερη πρόθεση αναδιάταξης των πυρηνικών βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Με δημοσίευμα τους η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που έφερε στην δημοσιότητα το defencenet.gr προχθές για «προετοιμασία εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση του Αράξου”. Η Πολεμική Αεροπορία προσπαθεί να μην επιβεβαιώσει τις πληροφορίες υποστηρίζοντας ότι «Έγινε μια άσκηση ρουτίνας στον Άραξο από το ΝΑΤΟ η οποία γίνεται κάθε έξι μήνες και τίποτα περισσότερο”, αλλά προβληματίζει τόσο η στιγμή, όσο και το γεγονός ότι υπάρχει γενικότερη πρόθεση αναδιάταξης των πυρηνικών βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Σε μιά τέτοια περίπτωση, βέβαια, αναπόφευκτα θα υπάρξουν και συνέπειες: Αναγκαστικά ο Άραξος θα στοχοποιηθεί και πάλι από τις ρωσικές στρατηγικές και αεροπορικές-πυρηνικές δυνάμεις σε μία αυτόματη διαδικασία που ακολουθείται και από τις δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις: Οι βάσεις ΝΑΤΟ και Ρωσίας που φιλοξενούν πυρηνικά όπλα στοχοποιούνται εκατέρωθεν.
Μέχρι το 2001 «υπεύθυνες» για την βάση του Αράξου ήταν οι αεροπορικές βάσεις Τu-22M Backfire της Νότιας Ρωσίας και κυρίως τα ρωσικά υποβρυχία που μεταφέρουν πυρηνικά όπλα και περιπολούν στην Μεσόγειο…
Στο δημοσίευμα των ΝΕΩΝ όπου επιβεβαιώνεται το defencenet.gr αναφέρονται τα εξής:
«Εικονική άσκηση χρήσης πυρηνικών όπλων και εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε εξέλιξη χθες και σήμερα γύρω από τη βάση του Αραξου στην Πελοπόννησο, όπου μέχρι το 2001 ήταν αποθηκευμένες 11 πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ.
Η άσκηση αποσκοπεί να δοκιμάσει τα συστήματα των υπόγειων πυρηνικών αποθηκών της βάσης, που σύμφωνα με τον ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό πρέπει να είναι πάντα λειτουργική και «ετοιμοπόλεμη» για υποστήριξη. Το σενάριο της διήμερης άσκησης-δοκιμής αφορά τον έλεγχο των Δικτύων Επικοινωνίας που συνδέουν τις (άδειες) αποθήκες με το κεντρικό στρατηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Περιλαμβάνει δε, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, σειρά εκπομπών και λήψης απόρρητων εντολών σχετικά με (εικονικά) ζητήματα που αφορούν αποθήκευση, έλεγχο, φόρτωση και λοιπές διαδικασίες- «όλα με καθαρά τεχνικό στόχο», όπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» ενημερωμένη πηγή του ελληνικού Πενταγώνου».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr