Η αμερικανική Αεροπορία ζητά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ το ποσό των 3,74 δις δολαρίων για την ανάπτυξη του νέου στρατηγικού βομβαρδιστικού της χώρας ένα πρόγραμμα που σύμφωνα με τους ειδικούς θα διαρκέσει πέντε χρόνια.

Η αμερικανική Αεροπορία ζητά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ το ποσό των 3,74 δις δολαρίων για την ανάπτυξη του νέου στρατηγικού βομβαρδιστικού της χώρας ένα πρόγραμμα που σύμφωνα με τους ειδικούς θα διαρκέσει πέντε χρόνια.

Οι αρχικές απαιτήσεις της Αεροπορίας για το έτος 2012 είναι 197 εκατ. δολάρια εν συνεχεία τα ¾ της αναπτυξιακής χρηματοδότησης θα δαπανηθούν την περίοδο 2015-2016 με στόχο το νέο βομβαρδιστικό να είναι επιχειρησιακό την περίοδο 2020-2030. Το νέο βομβαρδιστικό θα είναι το πρώτο νέο αεροσκάφος που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ από την περίοδο που αναπτύχθηκε το βομβαρδιστικό Β-2.

Οι δύο διαφαινόμενοι ανταγωνιστές θα είναι η κοινοπραξία Lockheed Martin Corp. και  Boeing Co. και η εταιρεία Northrop. Το νέο βομβαρδιστικό θα μπορεί να μεταφέρ5ει πυρηνικά όπλα σε μεγάλη απόσταση, θα μπορεί να εισχωρεί σε ανεπτυγμένες εχθρικές αεράμυνες, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα το αεροσκάφος να επιχειρεί με τηλεχειρισμό. Η Αεροπορία των ΗΠΑ θα συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα βομβαρδιστικά B-2, B-1 και B-52 καθόλη τη διάρκεια ανάπτυξης του νέου βομβαρδιστικού.

Στόχος είναι η απόκτηση 100 αεροσκαφών τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν οπλικό φορτίο 9 τόνων σε απόσταση 5.000 ναυτικών μιλίων. Ένα αεροσκάφος με τις δυνατότητες αυτές θα κοστίζει 500 εκατ. δολάρια και χρειάζονται 15 χρόνια για την ανάπτυξη και δοκιμή του πριν ενταχτεί σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανών στρατιωτικών αναλυτών του κέντρου μελετών Center for Strategic and Budgetary Assessments.

Το ίδιο κέντρο ερευνών εκτιμά ότι η Αεροπορία των ΗΠΑ θα πρέπει παράλληλα με το νέο βομβαρδιστικό να αποκτήσε στο μέλλον ένα βομβαρδιστικό UAV με εμβέλεια 1500 μίλια, νέους πυραύλους cruise μεγάλης εμβέλειας, βαλλιστικούς πυραύλους με συμβατικές κεφαλές που θα μπορούν να πλήξουν τις εχθρικές θέσεις μέσα σε μερικές ώρες καθώς και αεροσκάφη καταστολής αεράμυνας. Τα συστήματα αυτά θα αποτελέσουν την οικογένεια των οπλικών συστημάτων που θα μπορούσαν να δώσουν τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να χτυπήσουν χώρες όπως την Κίνα και το Ιράν σε βάθος.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ