Oι πρόσφατες αποτυχίες των δυτικών μαχητικών αεροσκαφών στους βομβαρδισμούς της Λιβλυης όπου αρκετές φορές παρά τις ιδανικές συνθήκες (έλλειψη Α/Α και καλός καιρός) η επιτυχία ήταν σχετική οδηγεί τις αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες να αναζητήσουν νέα προηγμένα συστήματα κατεύθθυνσης των μαχητικών στους στόχους.

Η Vuzix Corporation έλαβε χρηματοδότηση από τη DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) για την ανάπτυξη ολογραφικής οπτικής οθόνης για χρήση από τους διακλαδικούς ελεγκτές αεροπορικών προσβολών. Το κόστος της χρηματοδότησης ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο δολάρια για χρονική διάρκεια ενός έτους. Persistent Close Air Support (PCAS).

Το κόστος της χρηματοδότησης ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο δολάρια για χρονική διάρκεια ενός έτους.

Στόχος είναι να αναπτυχθεί μικρο-οθόνη υψηλής ευκρίνειας και διάφανο ολογραφικό οπτικό, βασιζόμενα στην τεχνολογία που έχει ήδη αναπτύξει η Vuzix, με στόχο να προστεθούν στο μεγαλύτερο πρόγραμμα PCAS που είναι σε εξέλιξη.

Απώτερος στόχος είναι να υπάρχει η δυνατότητα κλήσης και καθοδήγησης πυρών, με ακρίβεια, περιορίζοντας τις παράπλευρες απώλειες. Βασικό στοιχείο πίσω από αυτό το σύστημα είναι η ύπαρξη εναέριας πλατφόρμας, επανδρωμένης ή μη, η οποία θα πετάει στην περιοχή ενδιαφέροντος, μεταφέροντας τα σχετικά βλήματα. Οι αισθητήρες και τα βλήματα θα μπορούν να ελέγχονται από τον ελεγκτή στο έδαφος, ο οποίος θα μπορεί να εκτοξεύει τα βλήματα και να τα καθοδηγεί στο στόχο που θέλει.

Μέχρι σήμερα αυτή η διαδικασία εκτελείται με φωνητικές εντολές – επικοινωνία μέσω ασυρμάτων, με αυξημένες πιθανότητες λάθους. Μία από τις πλατφόρμες για τις οποίες υπάρχει σκέψη να ολοκληρωθούν στο πρόγραμμα, είναι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος NGUAS ή MQ-X, το οποίο θα έχει και δυνατότητες προσβολής, ISR, ηλεκτρονικού πολέμου, εναέριου ανεφοδιασμού και εναέριων μεταφορών, σε εχθρικό περιβάλλον.

Η δοκιμή της τεχνολογίας αναμένεται να γίνει με τροποποιημένο αεροσκάφος Α-10 που θα φέρει δύο ατρακτίδια Lintening, για να καταδειχθεί η δυνατότητα εμπλοκής πολλαπλών στόχων σε ένα πέρασμα, σε αποστολή CAS.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ