Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ινδία πρώτο “θύμα” του νέου ινδικού μαχητικού!
Παραιτήθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τίμοθι Ρέμερ στην Ινδία επικαλούμενος προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους, αλλά σαφώς διαμαρτυρόμενος για την αδιαφορία της αμερικανικής κβέρνησης στις προειδοποιήσεις του ότι "Υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε τη προμήθεια του προγράμματος MMRCA της ινδικής Αεροπορίας, όχι γιατί τα αεροσκάφη μας δεν είναι καλύτερα, αλλά γιατί υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι οι ΗΠΑ μπορέί να μην φανούν αξιόπιστος προμηθευτής". />
Παραιτήθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τίμοθι Ρέμερ στην Ινδία επικαλούμενος προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους, αλλά σαφώς διαμαρτυρόμενος για την αδιαφορία της αμερικανικής κβέρνησης στις προειδοποιήσεις του ότι “Υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε τη προμήθεια του προγράμματος MMRCA της ινδικής Αεροπορίας, όχι γιατί τα αεροσκάφη μας δεν είναι καλύτερα, αλλά γιατί υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι οι ΗΠΑ μπορέί να μην φανούν αξιόπιστος προμηθευτής”.
/>
«Η ικανότητά μας να αδράξουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε αυτό το νέο περιβάλλον περιορίζονται λόγω της κοινής πεποίθησης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αποδειχθούν αξιόπιστος προμηθευτής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρέμερ σε τηλεγράφημα – ανάλυση της κατάστασης που έστειλε σε αξιωματούχο του Πεταγώνου, ονόματι Μισέλ Φλουρνόι, στις 29 Οκτωβρίου 2009 και αποκαλύπτει το WikiLeaks.
Ως «νέο περιβάλλον» ο πρεσβευτής διευκρινίζει ότι πρόκειται για την πολιτική που δεσμεύεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση του Μανμόχαν Σινχ να μην στηρίζεται υπερβολικά σε υποσχέσεις συμμάχων, αλλά να διασφαλίζει την αμυντική επάρκεια της χώρας με όσες παραμέτρους το ζήτημα αυτό συμπεριλαμβάνει.
Ο αξιωματούχος αναμενόταν να ταξιδέψει στην Ινδία και ο Αμερικανός πρεσβευτής είχε σπεύσει να τον προειδοποιήσει για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονταν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές τους. Το διακύβευμα είναι τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία αναμένεται να δαπανήσει η Ινδία την ερχόμενη πενταετία για τον εξοπλισμό της.
Η αρχή του κακού έγινε το 1998 όταν οι ανταγωνιστές των Αμερικανών αξιοποίησαν τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον στο Νέο Δελχί για τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε, εντασσόμενη στο αποκαλούμενο ως «πυρηνικό κλαμπ».
Στο τηλεγράφημα αναφέρεται επίσης, ότι οι Ινδοί ανησυχούν σφόδρα για τις στενές σχέσεις των ΗΠΑ με το Πακιστάν, και στον αμυντικό τομέα, κάτι που υποβιβάζει περαιτέρω την αξία των ΗΠΑ ως στρατηγικού τουλάχιστον στο άμεσο επίπεδο (στρατηγικό σε περιφερειακό επίπεδο, τακτικό ενδεχομένως σε παγκόσμιο επίπεδο).
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία τρία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν αποσπάσει εξοπ0λιστικά συμβόλαια από την Ινδία ύψους περί τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια έξι μεταφορικών αεροσκαφών C-130J και οκτώ αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας (μεγάλης πτητικής αυτονομίας με εκτεταμένες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες), τύπου P-8.
H απώλεια του προγράμματος ύψους 11 δισ. δολαρίων παρά την δεδομένη αξία των προϊόντων τους, έδειξε για τις αμερικανικές εταιρείες ότι τα πολιτικά προβλήματα και η πρίθεση της κυβέρνησης να επιβάλει κατά το δοκούν εμπάργκο εξοπλισμών ακόμα και σε μεγάλα κράτη, δεν θα μπορούσε εσαεί να μείνει χωρίς εμπορικές απώλειες…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr