Διαβάστε στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Άλμα της Πολεμικής Αεροπορίας στο μέλλον!
H οικονομική κρίση φέρνει συγκλονιστικές αλλαγές στον προγραμματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό φαίνεται περισσότερο χαρακτηριστικά στο κορυφαίο πρόγραμμα της απόκτησης Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους της Π.Α.: Η αναγκαστική χρονική μετάθεση του προγράμματος απόκτησης ΝΜΑ σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην παραλαβή των τουρκικών F-35, «σπρώχνει» την Αεροπορία να κάνει ένα μεγάλο άλμα γενεών στα μαχητικά αεροσκάφη και στην ανανέωση του στόλου της
H οικονομική κρίση φέρνει συγκλονιστικές αλλαγές στον προγραμματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό φαίνεται περισσότερο χαρακτηριστικά στο κορυφαίο πρόγραμμα της απόκτησης Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους της Π.Α.: Η αναγκαστική χρονική μετάθεση του προγράμματος απόκτησης ΝΜΑ σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην παραλαβή των τουρκικών F-35, «σπρώχνει» την Αεροπορία να κάνει ένα μεγάλο άλμα γενεών στα μαχητικά αεροσκάφη και στην ανανέωση του στόλου της
Διαβάστε στη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφόρησε όλο το παρασκήνιο της απόφασης, τι σημαίνει αυτό για την σύνθεση του στόλου των μαχητικών της Π.Α., πότε αναμένεται να εισέλθει σε υπηρεσία το Νέο Μαχητικό, ποιους τύπους ευνοεί αυτή η απόφαση και ποιους όχι. Και βέβαια, αν ανατρέπει τον συσχετισμό δυνάμεων σε βάρος της χώρας.
Μαζί με την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί θα βρείτε επίσης και μία ειδική έκδοση του ΕΛΚΕΔΑ (Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Αναλύσεων) όπου αναλύεται μια πρόταση υψηλής στρατηγικής που θα συζητηθεί: ”Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ – ΠΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ”.
Επίσης στο νέο τεύχος μπορείτε να διαβάσετε μεταξύ άλλων και τα εξής:
ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ MEKO-200HN
Hydra Up!
Παρά τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, υπάρχουν κάποια προγράμματα απόλυτης προτεραιότητας που δεν χωρά αναβολή η υλοποίησή τους. Ένα από αυτά είναι το πρόγραμμα αναβάθμισης των σκαφών της κλάσης MEKO-200HN. Με δεδομένη τη σταδιακή απαξίωση των μη αναβαθμισμένων σκαφών κλάσης «S» και την εισαγωγή σε υπηρεσία της κλάσης FREMM περί το 2018, η δρομολόγηση του προγράμματος αυτού δείχνει να είναι μονόδρομος.
Παρουσιάζουμε ολόκληρο το προτεινόμενο πρόγραμμα αναβάθμισης το οποίο είναι εστιασμένο στους νέους αισθητήρες που θα εγκατασταθούν.
AH-64D Vs T-129: Το νέο τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο μπορεί να αντιπαρατεθεί απέναντι στο κορυφαίο «ελληνικό» AH-64D Apache;
Ο αιφνιδιασμός του αντιπάλου, η ικανότητα μεταφοράς μεγάλης ποικιλίας οπλικών συστημάτων υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και σε μεγάλες αποστάσεις, η διείσδυση στην εχθρική ενδοχώρα χωρίς να γίνει εύκολα αντιληπτό, η προσβολή στόχων στρατηγικής σημασίας για τον αντίπαλο και η όσο το δυνατόν καλύτερη επίγνωση της κατάστασης είναι οι βασικές αποστολές των επιθετικών ελικοπτέρων. Το Α-129 φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα επιθετικό ελικόπτερο ανώτερο του ΑΗ-64D Αpache ή τουλάχιστον περισσότερο κατάλληλο για τις επιχειρησιακές συνθήκες στο Αιγαίο και στην Θράκη. Θα τα καταφέρει;
AΠΟΣΤΟΛΗ: MLRS/RM-70: «Ατσάλινο χαλάζι» στη Θράκη
Πήγαμε και παρακολουθήσαμε μια εκπληκτική επίδειξη δύναμης των πολλαπλών εκτοξευτών του πυροβολικού στη Θράκη. Την στιγμή που σε όλες τις σύγχρονες συγκρούσεις πρωταγωνιστούν ακόμα και απαρχαιωμένα συστήματα πυροβολικού όπως το BM-21 στη Λιβύη, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τα πλεονεκτήματα που δίνουν συστήματα όπως τα M270 MLRS ή ακόμα και τα RM70 τα οποία πρόκειται να εκσυγχρονιστούν. Η άσκηση έγινε στο πεδίο βολής Πετρωτών της Θράκης. Και τα ποσοστά ευστοχίας ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ: Επιχειρησιακές λύσεις στο οικονομικό πρόβλημα
Οι συνεχιζόμενες και σε επικίνδυνο βαθμό κλιμακούμενες περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας, τόσο όσον αφορά στις λειτουργικές δαπάνες όσο και στα εξοπλιστικά προγράμματα, στο πλαίσιο των επιταγών της Τρόικας (ΔΝΤ προεξάρχοντος και λοιπών εξωθεσμικών και μη κέντρων) συνομολογούν κίνδυνο για την υποβάθμιση της μαχητικής ικανότητας ειδικά του Ελληνικού Στρατού που δείχνει περισσότερο παραμελημένος στην εποχή της οικονομικής κρίσης σε σχέση με τα άλλα δύο Όπλα (Π.Α και Π.Ν.). Ένας προτεινόμενος «οδηγός επιβίωσης» της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Ελληνικού Στρατού με βάσει τα υπάρχοντα συστήματα .
ΆΣΚΗΣΗ «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ»: Εφεδρεία υψηλής αξίας
Μια άσκηση ειδικών δυνάμεων, ειδικά αν πρόκειται για έφεδρους, έχει πάντα μεγάλο ενδιαφέρον. Για μία ακόμη χρονιά, την τρίτη κατά σειρά, διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η άσκηση-θεσμός «Μακεδονομάχος» στη βόρεια Ελλάδα, από τη Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων. Στην άσκηση, που διήρκησε τρεις ημέρες (6-8 Μαΐου) και πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Μεγάλης Παναγιάς της Χαλκιδικής, συμμετείχαν τετραμελείς ομάδες από όλη την Ελλάδα. Παραθέτουμε τα σενάρια δράσης, τα αποτελέσματα και βέβαια πολλές φωτογραφίες από την όλη επιχειρησιακή δραστηριότητα.
ΕΘΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΖΕΥΞΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Made in Greece!
Αποκαλύπτουμε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος Extended Universal Link System (EULS), ελληνική εταιρεία ανέπτυξε και εγκατέστησε για την ΠΑ δύο εθνικές ζεύξεις δεδομένων και, πιο συγκεκριμένα, το Εθνικό Πρωτόκολλο Διασύνδεσης Δεδομένων (Hellenic National Data Link – HNDL) και το Εθνικό Πρωτόκολλο Ανταλλαγής Δεδομένων Διοίκησης με μη Συμβατά Συστήματα (Hellenic Command Data Link – HCDL). Πρόκειται για υψηλής επιχειρησιακής αξίας τεχνολογικές εφαρμογές που μεγιστοποιούν την ασφάλεια των επικοινωνιών των ελληνικών Ε.Δ.
TOΥΡΚΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Η εποχή της ενηλικίωσης
Στην 10η τουρκική έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEF 2011 η τουρκική βιομηχανική προσπάθεια που μετράει ήδη 30 χρόνια έδειξε ότι πλέον έχει περάσει στην φάση της «ενηλικίωσης» και είναι ικανή να παράγει συστήματα χαμηλής και μέσης τεχνολογικής αξίας, όπως οχήματα, φορητά όπλα κλπ, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν άλλα υψηλής τεχνολογικής αξίας, όπως Α/Α. συστήματα, άρματα μάχης κλπ. Απέδειξε πως όταν υπάρχει πολιτική βούληση και μακροχρόνιος σχεδιασμός, τα αποτελέσματα δεν αργούν να φανούν. Η τουρκική έκθεση που –σημειωτέον– ξεκίνησε αρκετά χρόνια μετά την αντίστοιχη ελληνική την DEFENDORY, που … καταργήθηκε (!), έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του χώρου παγκοσμίως.
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ:
Mισθοφόροι του 21ου αιώνα
Κένυα, Ζάμπια, Τανζανία, Μαλάουι, Νικαράγουα, Αγκόλα, Κροατία, Βοσνία, Αιθιοπία-Ερυθραία, Σιέρα Λεόνε, Ιράκ, Κολομβία, Αφγανιστάν, Παπούα Νέα Γουινέα, Σρι Λάνκα είναι κάποιες μόνο από τις περιοχές του πλανήτη όπου Ιδιωτικές Εταιρείες Παροχής Στρατιωτικών Υπηρεσιών (ΙΕΣΥ) συμμετείχαν επίσημα σε διεθνείς συρράξεις και εσωτερικές ένοπλες συγκρούσεις. Ποιοι είναι οι μισθοφόροι του 21ου αιώνα; Μια ανάλυση και παρουσίαση των σημαντικότερων μισθοφορικών πυρήνων.
ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Μια εθνική πρόταση
Δυσοίωνη παραμένει κάθε πρόβλεψη για το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού, την ώρα που η μητροπολιτική Ελλάδα ισορροπεί στα όρια της αβύσσου που λέγεται χρεοκοπία, η δε Τουρκία καλπάζει οικονομικά (και όχι μόνο). Και όμως μέσα σε όλη αυτή την αρνητική εικόνα υπάρχει ένα στοιχείο που δίνει ελπίδες ότι μπορεί να αποτελέσει «καταλύτη» για μια εθνική οικονομική ανάταση: Η συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου. Διαβάστε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό.
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ: Τι «γεννιέται» στις ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις στη μετά-Μπιν Λάντεν εποχή
Η πρόσφατη δολοφονία του ιδρυτή της Αλ Κάϊντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, έχει φέρει στο προσκήνιο για μία ακόμη φορά σενάρια περί ενός ενδεχόμενου τρομοκρατικού χτυπήματος μέσω της χρήσης των λεγόμενων Όπλων Μαζικής Καταστροφής (WMD). Σε αυτά συγκαταλέγονται εκτός από τα πυρηνικά, τα βιολογικά και τα χημικά όπλα. Παρόλο που η πιθανότητα ενός ενδεχόμενου τρομοκρατικού χτυπήματος με πυρηνικά όπλα ή ακόμα και με συμβατικά εκρηκτικά, κάθε άλλο παρά αμελητέα θεωρείται, εντούτοις σκοπός της ανάλυσης είναι η αξιολόγηση της απειλής του βιοχημικού παράγοντα (ενός τομέα που έχει σύνθετες συνιστώσες), καθώς επίσης και μια αναφορά στις χώρες της Μέσης Ανατολής εν γένει και στις οργανώσεις τύπου Jihad ειδικότερα.
ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ: Η Βορειοατλαντική Συμμαχία τον 21ο αιώνα
Την άνοιξη του 2009 το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τις εργασίες της αναθεώρησης του ισχύοντος μέχρι σήμερα Στρατηγικού Δόγματος, κρίνοντας τη συγκυρία ως κατάλληλη για τη δημιουργία ευρύτερης συναίνεσης περί των δραστηριοτήτων της Συμμαχίας, αλλά και για τη χάραξη ενός ακόμη πιο σύγχρονου πλαισίου πολιτικής. Πλέον μεταλλάσσεται σε ένα «παγκόσμιο στρατιώτη» που μπορεί να έχει θεσμοθετημένη στρατιωτική παρουσία σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και μεταθέτει σαφώς το κέντρο βάρος του εκτός Ευρώπης…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr