Έντονη φημολογία έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την εξέλιξη της αξιολόγησης του νέου μαχητικού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), όπου ακούγεται ότι ναυαγεί η υποψηφίότητα του Rafale και επιλέγεται μια ανβαθμισμένη έκδοση του F-16 Block 60 με νέο ραντάρ AESA. 

Ως αιτιολογία προβάλλεται το ότι τα γαλλικά μαχητικά «είναι πολύ ακριβά», αφού αναμένεται το όλο συμβόλαιο να αγγίξει ή και να υπερβεί τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Oι Άραβες ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τη Lockheed Martin, αφού υποστηρίζουν ότι τα F-16 που θα παραλάβουν με αυτά τα λεφτά θα ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής ενώ οι όποιες υπέρτερες επιχειρησιακές δυνατότητες των Rafale θα αντισταθμιστούν από τους μεγαλύτερους αριθμούς που θα αγοραστούν από το αμερικανικό αεροσκάφος. Η αμερικανική έσπευσε να ανταποκριθεί και υπέβαλλε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική προσφορά στην αραβική πλευρά, με έντονη την εμπλοκή του αντιπροέδρου Μέσης Ανατολής Ντένι Πλέσσα.

Υπενθυμίζεται, ότι τα ΗΑΕ προμηθεύθηκε τη δεκαετία του 1990, ογδόντα (80) μαχητικά αεροσκάφη, F-16 E/F Block 60, με τους Άραβες που κατέβαλλαν το κόστος ανάπτυξης συστημάτων να ελέγχουν κάποιες τεχνολογίες αιχμής στο πλαίσιο συμβολαίου ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συναλλαγή έγινε μέσω διακρατικού συμβολαίου με την αξιοποίηση των προγραμμάτων FMS (Foreign Military Sales).

Επίσης, η Αεροπορία της χώρας αξιοποιεί τα γαλλικής προέλευσης – κατασκευής Mirage 2000-9 στα οποία επίσης χρηματοδότησε την ανάπτυξη – εξέλιξη κάποιων επιμέρους συστημάτων τα οποία είναι ενσωματωμένα μόνο στη συγκεκριμένη έκδοση του αεροσκάφους. Η Γαλλία είναι διατεθειμένη να αγοράσει σε προσυμφωνημένη τιμή τα Mirage 2000-9 και να τα προωθήσει στη διεθνή αγορά, με σκοπό να πετύχει την πρώτη εξαγωγή των Rafale.

Πάντως δεν αποκλείεται να παίζεται και άλλο παιχνίδι: Να αγοράσουν οι Αμερικανοί τα Mirage και να τα προωθήσουν στην ελληνική αγορά, “καθαρίζοντας” το πεδίο σε μία εξαιρετικά κερδοφόρα αγορά όπωε τα ΗΑΕ και δίνοντας χρόνο στο F-35  να προετοιμαστεί καλύτερα για την ελληνική αξιολόγηση μετά το 2015.

Είναι ένας πολύ έξυπνος διακανονισμός, ο οποίος ως πρόταση είχε επαναληφθεί το 1993 από την LM προς την Π.Α. Τότε είχε προταθεί να αγοραστούν τα Mirage 2000 και να προωθηθούν στην Ταϊβάν και σε αντιστάθμισμα να αγοραστούν ισάριθμα F-16 νεότερου Block.

Το κόστος χρήσης των Rafale, όπως και των Typhoon Eurpfighter έχει εκτοξευθεί. Για το πρώτο οι Άραβες επιθυμούν να φέρει τον κατά πολύ ισχυρότερο κινητήρα Snecma M88 σε σύγκριση με τον κινητήρα που φέρουν τα μαχητικά του τύπου της γαλλικής Αεροπορίας. Επίσης, επιθυμούν όπως το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (RBE2 AESA) να έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και το σύστημα αυτοπροστασίας Spectra να έχει περισσότερες δυνατότητες από τις σημερινές. Υπολογίζεται το κόστος του κάθε αεροσκάφους uα φτάσει τα 135 εκατ. ευρώ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ