ΗΠΑ: Απέτυχε και το δεύτερο υπερ-βομβαρδιστικό Falcon HTV-2
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και φιλόδοξα εγχειρήματα της πολεμικής βιομηχανίας αποτελεί αναμφίβολα η πραγματοποίηση ενός ταξιδιού από τη μία άκρη των ΗΠΑ στην άλλη, από τη Νέα Υόρκη έως το Λος Άντζελες, μέσα σε 12 μόλις λεπτά, με ένα προηγμένο υπερ-βομβαρδιστικό!
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και φιλόδοξα εγχειρήματα της πολεμικής βιομηχανίας αποτελεί αναμφίβολα η πραγματοποίηση ενός ταξιδιού από τη μία άκρη των ΗΠΑ στην άλλη, από τη Νέα Υόρκη έως το Λος Άντζελες, μέσα σε 12 μόλις λεπτά, με ένα προηγμένο υπερ-βομβαρδιστικό!
Η υπηρεσία του αμερικανικού Πενταγώνου DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), η οποία ασχολείται με ερευνητικά έργα υψηλής τεχνολογίας που έχουν στρατιωτικές εφαρμογές, επιχείρησε να κατασκευάσει το γρηγορότερο αεροσκάφος.
Το εν λόγω αεροσκάφος αποτελεί μέρος του σχεδίου «Συμβατικό Άμεσο Παγκόσμιο Πλήγμα» της DARPA, το οποίο ξεκίνησε το 2003. Η πρώτη δοκιμαστική πτήση, το 2010, δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς οι χειριστές έχασαν τον έλεγχο του πρώτου αεροσκάφους, του Falcon HTV-1, λόγω ενός προβλήματος στο λογισμικό, με αποτέλεσμα να καταλήξει στον ωκεανό.
Όμως και η δεύτερη απόπειρα, με το Falcon HTV-2, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, δεν ήταν επιτυχημένη.
Πρόκειται για το μη επανδρωμένο υπερηχητικό αεροσκάφος Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2, το οποίο έχει τη δυνατότητα να πετάει με ταχύτητα 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήχου, δηλαδή με 20 Mach, όταν ένα μαχητικό MiG-25 πετάει με μόλις 2,3 Mach. Στόχος είναι η συγκεκριμένη τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του ταχύτερου βομβαρδιστικού, ενός υπερ-βομβαρδιστικού αεροσκάφους, που θα μπορεί να πλήξει οποιονδήποτε στόχο στον κόσμο μέσα σε μία ώρα από την απογείωσή του.
Στην επιφάνειά του, όταν αναπτύσσει αυτή την ταχύτητα, περίπου 21.000 χλμ. την ώρα, η θερμοκρασία από την τριβή του αέρα εκτιμάται πως αγγίζει τους 2.000 βαθμούς Κελσίου. Το Falcon HTV, με μήκος 4 μέτρα, κατασκευάστηκε από ειδικά πολύ ανθεκτικά συνθετικά υλικά από άνθρακα.
Το αεροσκάφος απογειώθηκε από τη στρατιωτική βάση Βάντερμπεργκ της Καλιφόρνιας και μεταφέρθηκε σε μεγάλο υψόμετρο πάνω σε ένα πύραυλο «Μινώταυρο 4». Ομαλά πραγματοποιήθηκε και ο διαχωρισμός του HTV-2 από τον πύραυλο προώθησης, ωστόσο στη συνέχεια έκανε ορισμένους ελιγμούς και τελικά χάθηκε η επαφή ενώ κατευθυνόταν προς την ατόλη Κουατζαλέιν του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου επρόκειτο να πέσει, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό της δοκιμαστικής πτήσης.
Αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν πως αν και η δεύτερη πτήση δεν ήταν επιτυχημένη, τότε το σχέδιο για το πρώτο υπερ-βομβαρδιστικό αεροσκάφος θα ματαιωνόταν. Προσεχώς θα γνωρίζουμε αν οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν οριστικά το εν λόγω σχέδιο ή αν το Falcon HTV θα παραμείνει στην «ατζέντα» του Πενταγώνου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr