“Η παραγωγή του γαλλικού μαχητικού Rafale θα διακοπεί και η γραμμή παραγωγής του μαχητικού θα κλείσει μόλις ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια οι παραδόσεις στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, αν δεν βρεθούν ξένοι αγοραστές” αποκάλυψε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζεράρ Λονγκιέ, σε μία δήλωση βόμβα για την γαλλική αμυντική βιομηχανία, η οποία όμως αποδεικνύει πολλά πράγματα. και πάνω απ’όλα ότι η αυτοδύναμη ανάπτυξη του Rafale ήταν ένα μεγάλο βιομηχανικό λάθος για την Γαλλία.

Το μαχητικό της Dassault επτά χρόνια μετά την ένταξή του στπ γαλλικό Ναυτικό και πέντε χρόνια μετά την ένταξη στην Αεροπορία της χώρας δεν έχει καταφέρει να πουλήσει ούτε μία μονάδα στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές έφτασε αρκετά κοντά στο να το καταφέρει.

Παρά το γεγονός ότι έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά (ηλεκτρονικά, όπλα) υστερεί σε δύναμη και ισχύ κινητήρων. Πιο “ώριμο” κατά πολλούς από του Eurofighter, ίσως και χαμηλότερου κόστους, αλλά με εγγενείς αδυναμίες εμπορικής και πολιτικής προώθησης.

Αρκετές φορές έφτασε η Dassault “στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιε”: Στο Μαρόκο, έχασε την προμήθεια την τελευταία στιγμή υπέρ των F-16, στην Λιβύη το καθεστώς κατέρρευσε ενώ σχεδίαζε την αγορά 20 μαχητικών, στην Βραζιλία που ήταν βέβαιη αγορά, τώρα η υποψηφιότητα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, στα ΗΑΕ, συνεχώς αναβάλουν την προμήθεια, στην Ινδία, το Eurfighter δείχνει να προηγείται, ενώ το πιο πρόσφατο πλήγμα ήταν η επιλογή της Ελβετίας στα σουηδικά Grippen αντί για το Rafale για λόγους κόστους.

Στην Ελλάδα η απόφαση για προμήθεια των γαλλικών φρεγατών FREMM του στέρησε την δυνατότητα να προβάλει ισχυρή υποψηφιότητα, ενώ η πρόταση Σαρκοζί το 2008 για να ανταλλαγούν τα Rafale με τα παλιά Mirage 2000EGM/BGM δεν προχώρησε και για λόγους κόστους

Το Rafale υπηρετεί στη γαλλική αεροπορία από το 2006 και στο Ναυτικό από το 2004 και έχει συμμετάσχει σε αποστολές στο Αφγανιστάν και την πρόσφατη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στη Λιβύη. Η διάρκεια επιχειρησιακής ζωής των μαχητικών είναι 40 έτη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ