To F-35 θύμα της κινεζικής κατασκοπείας
Η ραγδαία αύξηση του κόστους και οι σημανικές καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του νέου μαχητικού αεροσκάφους F-35 οφείλεται ενδεχομένως στην διαρροή απόρρητων τεχνολογιών στη Κίνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Aviation Week, το Πεκίνο απέκτησε πρόσβαση σε πληροφορίες για ευαίσθητα συστήματα του αεροσκάφους υποκλέπτοντας τις τηλεδιασκέψεις μεταξύ των εμπλεκομένων στο πρόγραμμα ανάπτυξης και συγκεκριμένα των υπεργολάβων της Lockheed Martin, οι οποίοι αποδείχθηκαν ιδιαίτεροι ευάλωτοι στην κινεζική κατασκοπεία.Το γεγονός έγινε αντιληπτό τον Απρίλιο του 2009 μετά τις συνεχείς κυβερνοεπιθέσεις στις τράπεζες δεδομένων των εταιρείων BAE Systems και Northrop Grumman και οδήγησε στην αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας για την επικοινωνία μεταξύ των εταιρείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον επανασχεδιασμό του λογισμικού και κρίσιμων υποσυστημάτων του αεροσκάφους οδήγησε στην αύξηση του κόστους και τη μετάθεση του χρόνου έναρξης μαζικής παραγωγής του μαχητικού.Το πρόγραμμα αντιμετωπίζει νέους κλυδωνισμούς μετά τις δραστικές περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό της Ιταλίας, το μοναδικό υποψήφιο χρήστη της έκδοσης κάθετης απο/προσγείωσης F-35B STOVL μετά το Σώμα Πεζοναυτών (USMC) των ΗΠΑ. Η Ιταλία έχει εκπεφρασμένες ανάγκες για συνολικά 131 αεροσκάφη (69 F-35A και 62 F-35B) και σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα ο υπό προμήθεια αριθμός αεροσκαφών θα μειωθεί κατά 30 μονάδες.Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Η ραγδαία αύξηση του κόστους και οι σημανικές καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του νέου μαχητικού αεροσκάφους F-35 οφείλεται ενδεχομένως στην διαρροή απόρρητων τεχνολογιών στη Κίνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Aviation Week, το Πεκίνο απέκτησε πρόσβαση σε πληροφορίες για ευαίσθητα συστήματα του αεροσκάφους υποκλέπτοντας τις τηλεδιασκέψεις μεταξύ των εμπλεκομένων στο πρόγραμμα ανάπτυξης και συγκεκριμένα των υπεργολάβων της Lockheed Martin, οι οποίοι αποδείχθηκαν ιδιαίτεροι ευάλωτοι στην κινεζική κατασκοπεία.
Το γεγονός έγινε αντιληπτό τον Απρίλιο του 2009 μετά τις συνεχείς κυβερνοεπιθέσεις στις τράπεζες δεδομένων των εταιρείων BAE Systems και Northrop Grumman και οδήγησε στην αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας για την επικοινωνία μεταξύ των εταιρείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον επανασχεδιασμό του λογισμικού και κρίσιμων υποσυστημάτων του αεροσκάφους οδήγησε στην αύξηση του κόστους και τη μετάθεση του χρόνου έναρξης μαζικής παραγωγής του μαχητικού.
Το πρόγραμμα αντιμετωπίζει νέους κλυδωνισμούς μετά τις δραστικές περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό της Ιταλίας, το μοναδικό υποψήφιο χρήστη της έκδοσης κάθετης απο/προσγείωσης F-35B STOVL μετά το Σώμα Πεζοναυτών (USMC) των ΗΠΑ. Η Ιταλία έχει εκπεφρασμένες ανάγκες για συνολικά 131 αεροσκάφη (69 F-35A και 62 F-35B) και σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα ο υπό προμήθεια αριθμός αεροσκαφών θα μειωθεί κατά 30 μονάδες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr