Κατεπείγουσα αίτηση επιθετικών ελικοπτέρων από την Τουρκία
Η Τουρκία πρόσφατα αιτήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες την πώληση επιθετικών ελικοπτέρων προκειμένου να...
Η Τουρκία πρόσφατα αιτήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες την πώληση επιθετικών ελικοπτέρων προκειμένου να…
Η Τουρκία πρόσφατα αιτήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες την πώληση επιθετικών ελικοπτέρων προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειές της εναντίον των Κούρδων ανταρτών στα σύνορα με το βόρειο Ιράκ, όπως ανακοινώθηκε από εκπροσώπους και των δυο πλευρών.
Σύμφωνα με αμερικάνικη επιχειρηματική πηγή με στενή σχέση με τα τουρκικά αμυντικά πράγματα, η Τουρκία έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ελικόπτερα τύπου AH-1W του Σώματος των Πεζοναυτών, το οποίο βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Σύμφωνα δε με δηλώσεις στελέχους της τουρκικής υπηρεσίας στρατιωτικών προμηθειών, η Τουρκία ενδιαφέρεται για 12 ελικόπτερα.
Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν απαντήσει ακόμα επίσημα, ενώ δεν ξεκαθαρίστηκε και το αν ελικόπτερα του τύπου είναι διαθέσιμα προς πώληση, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν επιχειρήσεις αυτήν την στιγμή στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Η Τουρκία είχε εκδηλώσει παρόμοιο ενδιαφέρον και παλαιότερα, στις αρχές του προηγούμενου έτους, αλλά σε εκείνη την φάση οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήθελαν να διαφανεί ότι υπάρχουν διαθέσιμα επιθετικά ελικόπτερα για την Τουρκία, αλλά σύμφωνα με την ίδια πηγή, το κλίμα μεταξύ των δυο χωρών έχει βελτιωθεί σημαντικά από τότε..
Αυτήν την στιγμή ο τουρκικός Στρατός χρησιμοποιεί τα 7 ΑΗ-1W Super Cobra καθώς και ορισμένα παλαιότερων εκδόσεων που διαθέτει σε επιθετικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών του ΡΚΚ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, η Τουρκία είχε δείξει ενδιαφέρον και για την προμήθεια ορισμένων AH-64D Apache Longbow του αμερικανικού Στρατού, ωστόσο το ενδιαφέρον δεν προχώρησε διότι η Τουρκία δεν διέθετε την παραμικρή υποδομή υποστήριξης των ελικοπτέρων, και διότι ο Στρατός είχε προτίμηση προς τα Cobra.
Ωστόσο η Boeing, η εταιρεία που κατασκευάζει πια το Apache έχει επανειλημμένα τονίσει ότι είναι πρόθυμη να προμηθεύσει την Τουρκία με ελικόπτερα του τύπου μέσω κεφαλαίων FMS (Foreign Military Sales).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη AgustaWestland πέρυσι τον Αύγουστο για την προμήθεια 30 επιθετικών ελικοπτέρων A129 Mangusta International ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο το πρόγραμμα αντιμετωπίζει ήδη σημαντικά προβλήματα καθώς η Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει εγχώρια συστήματα στο νέο της ελικόπτερο (Η Tusas Aerospace Industries και η Aselsan θα είναι οι κύριοι υποκατασκευαστές) και στην καλύτερη περίπτωση το πρώτο ελικόπτερο το οποίο θα έχει τουρκικά υποσυστήματα, αναμένεται να παραδοθεί όχι νωρίτερα από το 2014.
Εκτός των τεχνικών δυσκολιών, το πρόγραμμα του νέου ελικοπτέρου αντιμετωπίζει τώρα και νέα εμπόδια, καθώς βουλευτής της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα ξεκίνησε διαδικασία έρευνας για το πρόγραμμα με αφορμή κάποιες διαφωνίες στα τεχνικά του χαρακτηριστικά αλλά και το ότι καταβλήθηκε ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό (50%) ως προκαταβολή στην εταιρεία.
Συμφωνά με τούρκους στρατιωτικούς αναλυτές, «…είναι σαφές ότι η κίνηση αυτή θέτει τη συμφωνία με την AgustaWestland υπό αμφισβήτηση και, αναμενόμενα, ο Στρατός δεν επιθυμεί να χάσει άλλο χρόνο εν μέσω σύγκρουσης με τους αντάρτες του ΡΚΚ.»