Αποκλειστικό: Ρωσική πρόταση «βόμβα» ταράζει τα νερά στον διαγωνισμό για το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος…
Ο υπουργός Aμυντικής Συνεργασίας της Ρωσία Ντιμίτριεφ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την χώρα μας, προκειμένου να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για την επικείμενη προμήθεια των ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3GR, φαίνεται ότι, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, είχε μια ακόμα ακόμα πρόταση στις αποσκευές του, απείρως σημαντικότερη.
Ο υπουργός Aμυντικής Συνεργασίας της Ρωσία Ντιμίτριεφ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την χώρα μας, προκειμένου να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για την επικείμενη προμήθεια των ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3GR, φαίνεται ότι, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, είχε μια ακόμα ακόμα πρόταση στις αποσκευές του, απείρως σημαντικότερη.
Ο υπουργός αμυντικής συνεργασίας της Ρωσία Γιούρι Ντιμίτριεφ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την χώρα μας, προκειμένου να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για την επικείμενη προμήθεια των ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3, φαίνεται ότι, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, είχε μια ακόμα ακόμα πρόταση στις αποσκευές του, απείρως σημαντικότερη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που κατά τα φαινόμενα επιτράπηκε να διαρρεύσουν από το ΥΠΕΘΑ, ο κ. Ντιμίτριεφ ήταν εξουσιοδοτημένος να υποβάλλει επίσημα πρόταση στην ελληνική πλευρά για την προμήθεια, με την μορφή χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) δυο μοιρών μαχητικών αεροσκαφών Su-35BM, δηλαδή 40 αεροσκάφη με δικαίωμα προαίρεσης για 20 ακόμα.
Συγκεκριμένα, όπως είναι γνωστό, η παραγωγή του εν λόγω μαχητικού αναμένεται να ξεκινήσει το 2011. Ωστόσο, ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, προτάθηκε η μεταβίβαση του αεροσκάφους χωρίς ένα σημαντικό μέρος των συστημάτων του, τα οποία θα αντικατασταθούν από άλλα δυτικής προέλευσης. Αυτό θα συντόμευε δραματικά τους χρόνους παράδοσης, δεδομένων και των στενών χρονικών ορίων που έχει θέσει η ΠΑ.
Στην πρόταση υποστηρίζεται ότι τα πρώτα μαχητικά του τύπου θα μπορούσαν να προσγειωθούν σε ελληνικό έδαφος στα τέλη του 2009, ενώ οι παραδόσεις θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2010.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.defencenet.gr, το ύψος της ενδεχόμενης συμφωνίας σε περίπτωση που η ΠΑ αποφάσιζε να αγοράσει τελικά τα μαχητικά, δεν θα ξεπερνούσε τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σε περίπτωση που θα εξασκούνταν το δικαίωμα προαίρεσης, το συνολικό κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 3-3,1 δις ευρώ.
Η πρόταση της ρωσικής πλευράς, σύμφωνα με τις πληροφορίες φαίνεται ότι ενώ κατατέθηκε αιφνιδιαστικά (αν και είχαν υπάρξει νύξεις στο παρελθόν προς Έλληνες αξιωματούχους), ωστόσο φαίνεται ότι είναι προσεκτικά μελετημένη ώστε να ανταποκρίνεται σε όλες τις επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς για την προμήθεια ρωσικών μαχητικών τόσο από υψηλόβαθμα στελέχη της ΠΑ, όσο και από τον ειδικό Τύπο.
Συγκεκριμένα, με βάση την πρόταση, προτείνεται:
> Ενοικίαση 40 αεροσκαφών Su-35BM στην ΠΑ με πολύ χαμηλό ενοικιο και προοπτική να ενταχθούν οριστικά στην δύναμη της ΠΑ σε περίπτωση που μείνει ικανοποιημένη από την επιχειρησιακή τους αξιοποίηση. Ο οριστική ένταξη καθορίζεται μετά από διάστημα 10 ετών.
> Δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 20 αεροσκάφη.
> Άμεση παροχή μικρού αριθμού (2-3) μαχητικών αεροσκαφών διθέσιων εκπαιδευτικών Su-30 από τα αποθέματα της ρωσικής αεροπορίας καθώς και ποσότητα κινητήρων AL-31F στην ΠΑ, προκειμένου να εξοικειωθεί το τεχνικό και ιπτάμενο προσωπικό της ΠΑ με ένα εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας κινητήρα και αεροσκάφος σε σχέση με ό,τι είχε συνηθίσει μέχρι τώρα.
> Εγκατάσταση στην Ελλάδα, κέντρου συντήρησης κινητήρων. Το κέντρο αυτό, θα είναι υπό την εποπτεία της ΕΑΒ και θα αναλάβει την εγχώρια συντήρηση όλων των κινητήρων των μαχητικών που θα παραλάβει η Ελλάδα, αλλά και των γειτονικών κρατών, όπως για παράδειγμα της Αλγερίας και όποιας άλλης χώρας της ευρύτερης περιοχής επιλέξει στο μέλλον το Su-35BM.
> Δωρεάν παροχή, ως αντισταθμιστικά οφέλη, μέρους του πακέτου όπλων που θα απαιτηθούν για τον εξοπλισμό των νέων μαχητικών, δεδομένου ότι τα ρωσικά μαχητικά δεν θα μπορούν άμεσα να εκμεταλλευτούν κανένα όπλο από τα υπάρχοντα στο οπλοστάσια της ΠΑ. Συγκεκριμένα, θα παραδοθούν εντελώς δωρεάν 320 βλήματα R-77 μέσης εμβέλειας ενεργής καθοδήγησης ραντάρ καθώς και ισάριθμα βλήματα R-73 καθοδήγησης υπερύθρων.
> Δωρεάν παροχή όλης της απαραίτητης βιβλιογραφίας καθώς και ενός εξομοιωτή πτήσης. Ας σημειωθεί ότι η μη ύπαρξη βιβλιογραφίας στην αγγλική γλώσσα υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την επιχειρησιακή αξιοποίηση των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Mirage F-1 ήδη από το 1974…
> Εγκατάσταση υποσυστημάτων ελληνικής επιλογής που διατίθενται στην διεθνή αγορά από δυτικές εταιρείες, όπως ήδη γίνεται σε ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη άλλων χωρών, όπως η Ινδία και η Σλοβακία. Ας σημειωθεί ότι ο λόγος για τον οποίο προτείνεται αυτό απ’ ευθείας από την ρωσική πλευρά, είναι αφενός διότι τα μαχητικά αυτά θα ολοκληρωθούν στο ΝΑΤΟϊκών προδιαγραφών δίκτυο αεράμυνας της Ελλάδας και αφετέρου προκειμένου να υπάρχει πλήρης συμβατότητα με τα υπόλοιπα δυτικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη. Σε αυτήν την περίπτωση, ένα ευρύ υποκατασκευαστικό έργο αναμένεται να ανατεθεί στην ΕΑΒ.
> Δωρεάν παροχή τεχνικής βοήθειας προκειμένου να κατασκευαστούν στην Ελλάδα από ελληνικές εταιρείες (τις οποίες θα επιλέξει το ΥΠΕΘΑ με ξεχωριστό διαγωνισμό) νέα μεγαλύτερα υπόστεγα, καθώς τα υπάρχοντα όπως είναι γνωστό είναι εντελώς ανεπαρκή, τόσο από άποψη μεγέθους, όσο και από άποψη αριθμών. Ας σημειωθεί ότι η ανυπαρξία ευμεγεθών υποστέγων ήταν ένας από τους λόγους που απορρίφθηκε το F-15H το 1999, αφού συνεπαγόταν ένα επιπλέον σεβαστό κόστος.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που επιλεγεί το δικαίωμα προαίρεσης για τα επιπλέον 20 μαχητικά, το πακέτο υπάρχει δέσμευση «να είναι ακόμα ελκυστικότερο».
Η πρόταση χαρακτηρίστηκε ως «ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα» από υψηλόβαθμα στελέχη του ΓΕΑ και μελετάται. Σημειώνεται ότι μαζί με την πρόταση, υποβλήθηκε και πρόσκληση στον Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Ιωάννη Γιαγκο και άλλους επιτελείς στις εγκαταστάσεις της Irkut προκειμένου να επιθεωρήσουν ιδίοις όμμασι μέρος της διαδικασίας δοκιμών καθώς και να τους γίνει αναλυτική παρουσίαση του πρώτου πρωτότυπου το οποίο πρόσφατα πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση.
Για την πρόταση αυτή πάντως, δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από τις υπόλοιπες κατασκευάστριες εταιρείες, η οποία βέβαια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον…
Ας σημειωθεί πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται πρόταση ενοικίασης κύριου αμυντικού υλικού στην χώρα μας. Πριν λίγους μήνες, η γερμανική Rheinmetall είχε υποβάλλει επίσημη πρόταση για την μίσθωση 164 ΤΟΜΑ Marder, η οποία περιλάμβανε κάθε πρόβλεψη για την τεχνική και επιχειρησιακή τους αξιοποίηση.