Τι προκάλεσε την πτώση του Τουπόλεφ με τους 92 επιβάτες; – Στην Μόσχα ταξιδεύουν οι σοροί που ανασύρονται (φωτό) upd
Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή για τη Ρωσία, μετά την τραγωδία που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινότητα, ανήμερα των Χριστουγέννων. Ένα ρωσικό αεροσκάφος τύπου Τουπόλεφ-154 συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, παρασύροντας στο θάνατο 92 επιβάτες. Στην πλειοψηφία τους ήταν καλλιτέχνες, της διάσημης χορωδίας Αλεξάντροφ, όμως ταξίδευαν ακόμα 9 εργαζόμενοι σε τηλεοπτικούς σταθμούς, στρατιωτικοί και ανώτατοι αξιωματούχοι, η διάσημη ρωσίδα φιλάνθρωπος Ελιζαβέτα Γκλίνγκα και οκτώ μέλη του πληρώματος. Αμέσως ξεκίνησε η γιγαντιαία επιχείρηση εντοπισμού του αεροσκάφους, καθώς πολύ γρήγορα διαψεύσθηκαν όποιες ελπίδες πως υπήρχαν επιζώντες.
Πλέον όλοι ψάχνουν την απάντηση στο μεγάλο «γιατί» που ρίχνει τη σκιά του στον ρωσικό στρατό. Πώς ένα αεροσκάφος που ανήκε στον Κόκκινο Στρατό συνετρίβη, σκοτώνοντας 92 άτομα; Το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας αποκλείσθηκε σχεδόν αμέσως. Το γεγονός πως το Τουπόλεφ έπεσε μόλις δύο λεπτά αφότου είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Άντλερ στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, οδηγεί σε δύο ενδεχόμενα, όπως συνομολογούν σχεδόν όλοι οι Ρώσοι ανώτατοι αξιωματούχοι που προέβησαν σε δηλώσεις μετά την τραγωδία: Τεχνικό πρόβλημα ή ανθρώπινο λάθος.
Οι βασικές θεωρίες που εξετάζουμε για την συντριβή του Τουπόλεφ δεν περιλαμβάνουν το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης, επισήμανε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ, Σοκολόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα τεχνικό πρόβλημα ή ένα λάθος του πιλότου» θα μπορούσε να εξηγήσει την καταστροφή.
«Σήμερα, οι βασικές θεωρίες δεν περιλαμβάνουν την τρομοκρατία, οπότε υποθέτουμε είτε κάποια τεχνικά προβλήματα ή λάθος του πιλότου μπορεί να ήταν οι αιτίες της συντριβής. Αλλά τονίζω ότι μόνο μια έρευνα, σε συνεργασία με την ειδική επιτροπή του υπουργείου Άμυνας, θα μας πει με βεβαιότητα τι συνέβη», δήλωσε ο ίδιος.
Εν τω μεταξύ 3.000 άτομα συνολικά συμμετέχουν στην διαδικασία ανάσυρσης των σορών των νεκρών από τον βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Υπολογίζεται πως το κύριο τμήμα του Τουπόλεφ βρίσκεται βυθισμένο σε βάθος 50-100 μέτρων και πως εκεί παραμένουν εγκλωβισμένα τα πτώματα των Ρώσων που ταξίδευαν για την Λαττάκεια της Συρίας, προκειμένου να περάσουν τις γιορτές με τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή.
Έχει οριοθετηθεί μια περιοχή περίπου 10,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και οι έρευνες επικεντρώνονται εκεί. Έχουν επιστρατευτεί 27 πλοία, ντρόουνς και περίπου 100 δύτες που ερευνούν νυχθημερόν το σημείο συντριβής.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Άμυνας, Ίγκορ Κονασένκοφ, οι έρευνες για την αναζήτηση και ανάσυρση των πτωμάτων θα συνεχιστεί σε 24ωρη βάση αφού η περιοχή θα φωτίζεται από ισχυρούς προβολείς από τη στεριά, τα ελικόπτερα, τα ντρονς και άλλα ιπτάμενα αντικείμενα, αλλά και τα δεκάδες καράβια του ναυτικού που έχουν καταπλεύσει στην περιοχή. Εκπαιδευμένοι δύτες αναζητούν, εκτός των άλλων και τα δυο “μαύρα κουτιά” του μοιραίου αεροσκάφους.
Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί περίπου 20 σοροί και έχουν όλες μεταφερθεί στη Μόσχα, όπου γίνεται η διαδικασία ταυτοποίησης και αναγνώρισης.
Οι σοροί των περισσότερων θυμάτων του αεροσκάφους, πιθανόν βρίσκονται στο εσωτερικό της ατράκτου του αεροπλάνου, είπε στο Ria Novosti μια πηγή από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου: «Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σοροί των θυμάτων της συντριβής του Tu-154 το πιθανότερο βρίσκονται στο εσωτερικό της ατράκτου σε ένα βάθος περίπου 60 μέτρων» σύμφωνα με την πηγή αυτή.
«Θραύσματα του Τu-154 βρέθηκαν ένα μίλι απ’ την ακτή ανοικτά του Σότσι σε βάθος 50-70 μέτρων», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.
To αεροσκάφος εξαφανίστηκε απ’ τα ραντάρ μόλις δύο λεπτά μετά την απογείωσή του απ’ το αεροδρόμιο Άντλερ του Σότσι στις 05:25 το πρωί τοπική ώρα με προορισμό τη ρωσική αεροπορική βάση στη Λατάκια της Συρίας. Η πτήση προερχόταν απ’ τη Μόσχα και σταμάτησε στο Σότσι για ανεφοδιασμό.
Το Tu-154 επρόκειτο αρχικά να ανεφοδιαστεί στην πόλη Μοζντόκ της Βόρειας Οσετίας, αλλά λόγω κακοκαιρίας πήγε στο Σότσι.
«Ως εκ τούτου κανείς δεν γνώριζε εκ των προτέρων ότι το αεροπλάνο θα ανεφοδιαζόταν στο αεροδρόμιο του Σότσι», δήλωσε πηγή απ’ τις υπηρεσίες ασφαλείας στο πρακτορείο TASS.
Και μετά την άφιξη στο Άντλερ «μόνον δύο συνοροφύλακες κι ένας υπάλληλος του τελωνείου ανέβηκαν στο αεροπλάνο και μόνον ένας πλοηγός έφυγε για λίγο απ΄το σκάφος για να ελέγξει τον ανεφοδιασμό», πρόσθεσε η πηγή.
Μεταξύ των επιβαινόντων ήσαν και 64 μέλη της φημισμένης χορωδίας Αλεξαντρόφ του ρωσικού στρατού, που πήγαιναν στη Συρία για να δώσουν συναυλία για τους ρώσους στρατιώτες.
Σε ηχητικό ντοκουμέντο που έπαιξαν ρωσικά ΜΜΕ λέγοντας ότι πρόκειται για την καταγραφή της τελευταίας συνομιλίας μεταξύ του πιλότου και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας δεν διαφαίνονται προβλήματα που πιθανόν να αντιμετώπιζε το πλήρωμα.
Οι φωνές ακούγονται ήρεμες μέχρις ότου το αεροσκάφος εξαφανίζεται κι ο πύργος ελέγχου προσπαθεί μάταια να αποκαταστήσει την επικοινωνία.
Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι οι συνθήκες πτήσης ήταν καλές.
Το αεροσκάφος είχε συμπληρώσει 33 χρόνια πτήσεων. Είχε περάσει από τεχνικό σέρβις τον περασμένο Σεπτέμβριο και είχε υποστεί μεγάλες επισκευές τον Δεκέμβριο του 2014. Ο πιλότος περιγράφεται απ’ τις ρωσικές αρχές ως «έμπειρος».
Η σημερινή έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους στη Ρωσία.
Στη λίστα επιβαινόντων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας περιλαμβάνεται και ο διευθυντής της χορωδίας Αλεξαντρόφ, Βαλερί Χαλίλοφ, εννιά δημοσιογράφοι, οκτώ στρατιώτες, δύο δημόσιοι υπάλληλοι κι οκτώ μέλη του πληρώματος.
Μεταξύ των θυμάτων είναι κι η Ελιζαβέτα Γκλίνγκα, γνωστή ως δρ Λίζα, η διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης Fair Aid, τιμημένη με κρατικό βραβείο για τη συνεισφορά της στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η χορωδία Αλεξαντρόφ επρόκειτο να δώσει μια συναυλία την Πρωτοχρονιά στη ρωσική αεροπορική βάση κοντά στη Λατάκια.