Για πρώτη φορά, ένα μη επανδρωμένο αερόχημα (UAV) πραγματοποίησε μια πτήση που έσπασε κάθε ρεκόρ παραμονής…

Για πρώτη φορά, ένα μη επανδρωμένο αερόχημα (UAV) πραγματοποίησε μια πτήση που έσπασε κάθε ρεκόρ παραμονής στον αέρα. Συγκεκριμένα το Zephyr της βρετανικής Qinetiq, το οποίο παίρνει ενέργεια από τον ήλιο και ανήκει στην κατηγορία υψηλού υψομέτρου, μεγάλης εμβέλειας (HALE) έμεινε στον αέρα για περίπου τρειςήμησι ημέρες κατά την διάρκεια δοκιμών στο πεδίο δοκιμών Yuma Proving Ground του αμερικανικού Στρατού στην Αριζόνα.

Το αερόχημα παρέμεινε στον αέρα για 82 ώρες και 37 λεπτά συνεχόμενα ξεπερνώντας με διαφορά το προηγούμενο ρεκόρ παραμονής στον αέρα που κατείχε το αμερικανικό Global Hawk από το 2001 με 30 ώρες και 24 λεπτά καθώς και το προηγούμενο ρεκόρ του ίδιου αεροχήματος, που έφτανε τις 54 ώρες και επετεύχθη πέρυσι.

Το συγκεκριμένο αερόχημα χρηματοδοτείται από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας και αναπτύσσεται σε συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας στο πλαίσιο του προγράμματος Joint Capability Technology Demonstration (JCTD).

Συγκεκριμένα, το Zephyr υποστηρίζεται από την Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (USCENTCOM) η οποία είναι υπεύθυνη για την διεξαγωγή των επιχειρήσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Το Zephyr εκτοξεύεται με το χέρι, είναι εξαιρετικά ελαφρύ και κατασκευασμένο από ανθρακονήματα. Την ημέρα πετά με την βοήθεια ηλιακής ενέργειας που συλλέγεται από ειδικά πλαίσια σιλικόνης, ενώ το βράδυ τροφοδοτείται από μπαταρία ιόντων λιθίου που φορτίζεται κατά την διάρκεια της ημέρας.

Κατά την διάρκεια των δοκιμών, το Zephyr κατευθύνθηκε τόσο από τον σταθμό εδάφους όσο και μέσω δορυφόρου, ενώ το μέγιστο υψόμετρο που έφτασε σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών (έως 45 βαθμούς C) έφτασε τα 60.000 πόδια.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ