Η ιρακινή κυβέρνηση επιδιώκει την προμήθεια, εκτός των άλλων και 36 σύγχρονων μαχητικών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με αναφορά στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Η ιρακινή κυβέρνηση επιδιώκει την προμήθεια, εκτός των άλλων και 36 σύγχρονων μαχητικών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με αναφορά στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώτατες στρατιωτικές πηγές, το Ιράκ επιθυμεί τα νέα μαχητικά προκειμένου να αποκτήσει αεροπορική ικανότητα εγγύς υποστήριξης, ώστε να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις του Στρατού της.

Οι δε ΗΠΑ βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο αυτό, καθώς θα απάλλασσε την αμερικανική Αεροπορία από τον μεγάλο αριθμό εξόδων με τις οποίες είναι επιφορτισμένες τα αμερικανικά μαχητικά, ενώ επιπλέον θα μπορέσει να αποσύρει σταδιακά και ορισμένα από αυτά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αμερικανική Αεροπορία διατηρεί πάνω από 300 αεροσκάφη στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τα περισσότερα όμως στο Ιράκ καθώς στο Αφγανιστάν υπάρχει αεροπορική παρουσία και από συμμαχικές χώρες.

Το μαχητικό F-16, είναι το με διαφορά πιο προηγμένο οπλικό σύστημα που θα έχει επιδιώξει να αποκτήσει το Ιράκ μέχρι στιγμής. Πρόσφατα βέβαια το Πεντάγωνο ενημέρωσε το Κογκρέσο για μια πιθανή πώληση 24 επιθετικών ελικοπτέρων στο Ιράκ, αξίας μέχρι και 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν έχει δρομολογηθεί ακόμα κάτι σχετικό.

Μαζί με τα ελικόπτερα πάντως, το Ιράκ σχεδιάζει να επενδύσει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγορές νέων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και μεταφορικά αεροσκάφη.

Η ενδεχόμενη αγορά F-16 από το Ιράκ πάντως θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Πεντάγωνο, το Κογκρέσο και το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών πάντως, η ιρακινή κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση πληροφοριών σχετικά με την τιμή και την διαθεσιμότητα των μαχητικών στις 27 Αυγούστου η οποία αξιολογείται από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σε κάθε της αναφορά, η Υπηρεσία Αμυντικής Συνεργασίας και Ασφάλειας, που ενημερώνει για τις πωλήσεις όπλων το Κογκρέσο, τονίζει στο τέλος πως «η πώληση δεν πρόκειται να επηρεάσει την βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή»…

Normal
0

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

<!–
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{mso-style-parent:””;
margin:0in;
margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;}
@page Section1
{size:8.5in 11.0in;
margin:1.0in 1.25in 1.0in 1.25in;
mso-header-margin:.5in;
mso-footer-margin:.5in;
mso-paper-source:0;}
div.Section1
{page:Section1;}
–>

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Κανονικός πίνακας”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin:0in;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Τμήμα ειδήσεων
www.defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ