«Και ο Αγιος φοβέρα θέλει» (πόσο μάλλον οι Αμερικανοί): Μετά την ρωσική ρελάνς για Su-35 μειώνουν την τιμή του F-35 στα 70 εκ. ευρώ!
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ 2019-2020
Η τιμή του μαχητικού αεροσκάφους stealth F-35A Lightning (Κεραυνός) II της Lockheed Martin που θα προσφερθεί στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία μπορεί να μειωθεί μέχρι και τα τα 80 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (περί τα 70 εκατομμύρια ευρώ η μονάδα) από τα 120 εκατ. δολάρια που είναι σήμερα και από τα 100 εκατομ. δολάρια που θα κοστίζουν οι παρτίδες από το 2018 για την αμερικανική Αεροπορία και όσους το έχουν παραγγείλει.
Aυτό υποστηρίζει εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας, δίνοντας μια πρώτη έμμεση απάντηση στο ελληνικό RfI για το μαχητικό 5ης γενιάς.
Το σχόλιο της Lockheed Martin για τη μείωση της τιμής μονάδος του F-35A προς την ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα περιλαμβάνεται στην απάντηση του RfI που έστειλε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η τελευταία τιμή που έχει δοθεί για παρτίδα των 10 αεροσκαφών είναι 94,6 εκατομμύρια.
“Ο στόχος των 80 εκατομμυρίων είναι λογικός για τα αεροσκάφη που θα παραγγελθούν μεταξύ 2019 και 2020” είπε ο Τζεφ Μπαμπιόνε (Jeff Babione) επικεφαλής του προγράμματος στη Lockheed Martin, ο οποίος πρόσθεσε ότι η τιμή μπορεί να μειωθεί αν οι αγοραστές συνάψουν πολυετείς συμβάσεις παραγωγής.
Ο Μπαμπιόνε προτείνει μια σύμβαση για τρία χρόνια παραγωγής ακολουθούμενη από μία σύμβαση πενταετούς διαρκείας. Οι τιμές αυτές περιλαμβάνουν τον κινητήρα F135 (Pratt & Whitney) του αεροσκάφους.
Η αντίστοιχη τιμή μονάδος του F-16, ενός πολύ μικρότερου μαχητικού 9,21 τόνων χωρίς φορτίο είναι περί τα 60-65 εκ δολάρια. Το βάρος του F-35A χωρίς φορτίο είναι περί τους 13.2 τόνους.
Η μείωση στην τιμή ήρθε μετά την ρωσική ρελάνς με την πρόταση για το Su-35 το οποίο η κατασκευάστρια εταιρεία UAC στην οποία ανήκει η Sukhoi άτυπα έδωσε μια προσφορά κτήσης στην Πολεμική Αεροπορία της τάξης των 50 εκατομ. δολαρίων για κάθε μαχητικό με βασικό πακέτο όπλων και δυτικοποιημένα ηλεκτρονικά συτστήματα,
Σε ότι αφορά τις επιδόσεις του αεροσκάφους απέναντι στον προκάτοχό του F-16 σχετικά με το ότι τα F-35 πέτυχαν σχέση επικράτησης προς απώλειες 15:1 κατά τη διάρκεια της ασκήσεως, ο ο Ταξίαρχος Σκοτ Πλέους (Scott Pleus), αξιωματικός της Αεροπορίας των ΗΠΑ, είπε ότι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα ήταν ανώτερο του 20:1!
Ο μέσος όρος πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας για τα F-35A κατά τη διάρκεια της ασκήσεως Red Flag ήταν 90%, είπε ο αξιωματικός της αμερικανικής Αεροπορίας.
Αρα για την ΠΑ μια παραγγελία που θα υπογραφόταν το 2020 θα κόστιζε περί τα 1,6 δισ. δολάρια, πόσό απόλυτα “λογικό” για είκοσι αεροσκάφη, αλλά απόλυτα ανεπαρκές σε ότι αφορά την ποσότητα ντων αεροσκαφών: Η Ελλάδα χρειάζεται τουλάχιστον 100 αεροσκάφη να θέσει σε υπηρεσία μέχρι το 2025 για να μπορέσει να αντικαταστήσει τα A-7 που ήδη έχουν αποσυρθεί, τα F-4E AUP και τα Mirage 2000EGM/BGM.
Οτιδήποτε άλλο απλά δεν αρκεί, άρα ή θα πρέπει να βρεθούν κονδύλια ή θα πρέπει να αγοραστεί ένας τύπος αεροσκάφους που να μπορεί να σταθεί απέναντι στα τουρκικά F-35 και το μελλοντικό εγχώριο TFX πέραν του F-35 (συνολικά 250 μονάδες και από τους δύο τύπους θα είναι σε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα μεταξύ 2019-2030) ή να υπάρξει μια μικτή αγορά F-35 και ενός άλλου τύπου αεροσκάφους.
Μέση λύση δεν υπάρχει. Αλλιώς ας αναλάβει ο Φίλης ή ο Θεοχαρόπουλος τις αναχαιτίσεις στο Αιγαίο…