Αίτημα για παροχή πληροφοριών (RfI) εν όψει αγοράς του μαχητικού F-35 Lightning II, από τις ΗΠΑ υπέβαλε η Γερμανία, σε μια εξέλιξη που αποτελεί έκπληξη πρώτου μεγέθους!

Το αίτημα αφορά την διαβίβαση διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με το σύστημα αισθητήρων, τη διαχείριση τακτικών πληροφοριών και τις επιχειρησιακές επιδόσεις του.

Τη λήψη του αιτήματος επιβεβαίωσε το διακλαδικό γραφείο προγράμματος του F-35 το οποίο ήδη εργάζεται για την ικανοποίηση του γερμανικού αιτήματος εξασφαλίζοντας τη σχετική έγκριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το Reuters.

Πρόκειται ακριβώς για το ίδιο αίτημα που απέστειλε η Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο στις ΗΠΑ, με μία ουσιώδη διαφορά: Η Γερμανία έχει τα λεφτά να το αποκτήσει…

Η ανάγκη της γερμανικής Αεροπορίας προσδιοριζεται σε τέσσερις Μοίρες (80 αεροσκάφη) τα οποία θα αντικαταστήσουν τα Tornado GR. σε μια αγορά που θα ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ σε αξία αγοράς.

Στο RfI aναφέρεται ότι καθώς η Αεροπορία της Γερμανίας προετοιμάζεται για την ανανέωση του στόλου των μαχητικών της και προβαίνει σε αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων επιλογών της διεθνούς αγοράς συμπεριλαμβανομένου και του F-35, αλλά ουσιαστικά ανακοινώνει την απόφασή της να προμηθευτεί F-35!

Το αεροσκάφος, πλην ρωσικών μαχητικών που βέβαια δεν αφορούν την γερμανική Αεροπορία, δεν έχει κανένα αντίπαλο στην διεθνή αγορά, ειδικά στην περίπτωση της γερμανικής Αεροπορίας, η οποία ήδη είναι χρήστης μαχητικού 4ης γενιάς (Eurofighter) και μάλιστα το συγκεκριμένο αεροσκάφος λανσαριζόταν και ως “stealth kiler” και ανώτερο από το F-35 κάτι που όπως φαίνεται δεν ισχύει και τόσο.

Με το πρόγραμμα παραγωγής του Eurofighter να έχει ολοκληρωθεί και να μην μπορεί να βρεθεί καν χρηματοδότηση μέχρι στιγμής για απόκτηση ραντάρ AESA, το CAESAR, η απόφαση της γερμανικής Αεροπορίας να ακολουθήσει το βρετανικό παράδειγμα (μικτός στόλος Eurofighter και F-35 με τα Tornado να υπηρετούν μέχρι την ολοκλήρωση παραλαβής των F-35), είναι πραγματικά εντυπωσιακή: Η γερμανική Αεροπορία έχει να εντάξει αμερικανικό μαχητικό στην δύναμή της από την δεκαετία του ’70, όταν παρέλαβε τα F-4E! Από τότε μόνο ευρωπαϊκής παραγωγής μαχητικά παρέλαβε (Tornado και Eurofighter). 

Η προηγούμενη φορά, μάλιστα, που είχε εντάξει στο δυναμικό της μαχητικό της Lockheed ήταν τραυματική: Στην δεκαετία του ’60 και του ’70 δεκάδες Γερμανοί πιλότοι είχαν σκοτωθεί σε ατυχήματα με το μαχητικό F-104 Starfighter που κατασκεύαζε η Lockheed το οποίο το είχαν ονομάσει widow maker (“δημιουργός χηρών”)!

Η απόφαση σε πρακτικό επίπεδο έχει να κάνει με την ανησυχία του Βερολίνου για την διαρκή ενίσχυση της ισχύος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που άνετα μπορούν να κάνουν “μια βόλτα μέχρι το Βερολίνο” όποτε το θελήσουν, αλλά και με το γεγονός ότι σε όλες τις αερομαχίες που έχει κάνει η βρετανική αεροπορία το F-35 έχει επικρατήσει συντριπτικά έναντι του Eurofighter!

Με την Ρωσία να αποκτά περί τα 200 stealth μαχητικά T-50 μέχρι το 2025, αλλά και να ενισχύει συνέχεια την δύναμή της με Su-35 και Su-30 των εξελιγμένων εκδόσεων, η απόφαση επιχειρησιακά μοιάζει απολυτα λογική αφού άλλο μαχητικό 5ης γενιάς δεν υπάρχει σε υπηρεσία στην Δύση (εκτός και αν περιμένουν το τουρκικό μαχητικό TFX να εισέλθει σε υπηρεσία το 2025-2026!) η γερμανική Αεροπορία έκανε την πιο λογική επιχειρησιακά επιλογή, αλλά σε πολιτικό επίπεδο είναι έκπληξη πρώτου μεγέθους. 

Τα κόστη του F-35 συνεχώς συμπιέζονται και τα όποια προβλήματα βρίσκονται σε διαδικασία επίλυσης, εν τέλει η καθυστέρηση της Ευρώπης να αναπτύξει μαχητικό 5ης γενιάς ουσιαστικά την καταστούν και πάλι δέσμια των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ