Ανελκύστηκαν σήμερα κομμάτια του Mirage 2000EGM  (συμπεριλαμβανομένου και του κινητήρα του ενός SNECMA M53 P-2) το οποίο είχε καταπέσει στη θαλάσσια περιοχή νότια των Σποράδων στις 29 Μαΐου.

Το αεροσκάφος προσθαλασσώθηκε με μικρές ζημιες όπου και στην συνέχεια με τα ρεύματα παρασύρθηκε διανύοντας σχεδόν 12 μίλια, φτάνοντας 1 μίλι από τις ακτές της Ευβοίας, (όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες) όπως είχε αποκαλύψει το pronews.gr.

Στη συνέχεια  η καταπονημένη άτρακτος διαλύθηκε λόγω του έντονου κυματισμού και βυθίστηκε σε βάθος 580 μέτρων από όπου πραγματοποιήθηκε και η ανέλκυσή μέρους της σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα γνωστοποιήθηκαν από την ΠΑ το απόγευμα της Παρασκευής , τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 15 Ιουνίου  ολοκληρώθηκε η αποστολή ανέλκυσης μειζόνων συγκροτημάτων (καταγραφέας, ουραίο τμήμα και κινητήρας) του αεροσκάφους M-2000, το οποίο κατέπεσε λόγω μηχανικής βλάβης στις 29 Μαΐου 2017 στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Εύβοιας, προκειμένου να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια της πτώσης του.

Στην επιχείρηση ανέλκυσης των συγκροτημάτων του αεροσκάφους, από βάθος μέχρι και πεντακοσίων ογδόντα  μέτρων (580 m), συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), που συγκροτήθηκε για τη Διερεύνηση του Αεροπορικού Ατυχήματος, υποβρύχιοι αποστολείς της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρύχιων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της ΠΑ και ερευνητικό προσωπικό του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιας Έρευνας (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο είχε και την ευθύνη υλοποίησης της ανέλκυσης.


 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ