Η Τουρκία προετοιμάζει το έδαφος για την δημιουργία δικού της αντιαεροπορικού συστήματος μακρού βεληνεκούς
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «defencenews» ή τουρκική ανώτατη επιτροπή άμυνας προτίθεται να αναβάλει επ΄ αόριστο το πολυδάπανο πρόγραμμα αντιαεροπορικής άμυνας μακρού βεληνεκούς αξίας 4 δις δολαρίων παγώνοντας το οριστικά σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές.
Ο κύριος λόγος είναι ότι το πρόγραμμα αυτό είναι πανάκριβο για τα δεδομένα της τουρκικής οικονομίας μέσα σε ασταθές οικονομικό περιβάλλον αλλά και πολλοί πολιτικοί , οικονομικοί και άλλοι , κύκλοι πιέζουν μέσα στην κυβέρνηση για την αναβολή της εν λόγω αγοράς οπλικών συστημάτων.
Επίσης και στελέχη της αναπτυσσόμενης ταχέως τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας έχουν εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την χρησιμότητα αυτής της αγοράς. Βέβαια αυτό που τους ενδιαφέρει σίγουρα είναι τα διαφυγόντα κέρδη που θα βγουν εκτός Τουρκίας αλλά και οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν από νένα τέτοιο τεράστιο πρότζεκτ.
Αυτοί οι κύκλοι προετοιμάζουν σωστά το έδαφος για την ανάπτυξη ενός καθαρά τουρκικού αντιαεροπορικού συστήματος μακρού βεληνεκούς μιας και το δυσβάστακτο κόστος αποτελεί εν πρώτης ανασταλτικό παράγοντα αγοράς του.
Η Τουρκία σύμφωνα με την έως τώρα φιλοσοφία της πάνω σε τέτοιου είδους αγορές πανάκριβων συστημάτων ακολουθεί την δική της «εθνική στρατηγική» κάτι που καταδείχτηκε περίτρανα με το «εθνικό πλοίο Milgem» ,το εθνικό άρμα Altay»κτλ.
Επίσης όλο αυτό το διάστημα οι τούρκοι τεχνικοί αλλά και εξειδικευμένοι στρατιωτικοί μιας υπάρχει διασύνδεση των Τουρκικών εταιρειών με την παρουσία σε αυτές τούρκων αξιωματικών με τεχνικές γνώσεις σπουδαγμένων στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, μεταφέρουν άφθονη τεχνογνωσία στην προσπάθεια δημιουργίας ενός πυραυλικού συστήματος αναλόγου του Κινεζικού πχ.
Επίσης τα 2 τελευταία χρόνια μέσω συμφωνιών , ανταλλαγών , επισκέψεων αποκτήθηκε πολύτιμη τεχνογνωσία από τις ρωσικές , αμερικανικές αλλά και κινεζικές εταιρείες που θεωρούνται top στο συγκεκριμένο οπλικό σύστημα.
Ειδικά με την κίνα φαίνεται να υπάρχει και η σωστή χημεία για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος μεγάλου βεληνεκούς διότι η χώρα αυτή είναι διατεθειμένη να προχωρήσει μέχρι και συμπαραγωγή με την Τουρκία δίνοντας το πλεονέκτημα άμεσης πρόσβασης σε ευαίσθητο λογισμικό υλικό και τεχνολογία αιχμής.
Ίσως επίσης η κίνα να αποτελέσει τον καταλύτη για την Τουρκία από τον απόηχο των διεθνών αντιδράσεων και πιέσεων, πολιτικών και μη σε μια ενδεχόμενη τουρκική ανακοίνωση περί κατασκευής ενός τόσο προηγμένου οπλικού συστήματος.
Οι δυτικές αντιδράσεις θα είναι μεγάλες και πολυποίκοιλες αφού οι χώρες της δύσης θα χάσουν μια τόσο μεγάλη πίτα που θα έδινε ζωή στις ήδη προβληματικές στρατιωτικές βιομηχανίες τους.
Ένας άλλος λόγος της δημιουργίας ενός καθαρά τουρκικού συστήματος πυραύλων είναι ότι Τουρκία θέλει να «κατέχει» το λογισμικό των πηγαίου συστήματος ώστε να μπορεί να τροποποιεί αλλά και αναβαθμίζει τα εν λόγω συστήματα της πράγμα που έμαθε καλά από το παρελθόν και εδικά στην περίπτωση που οι αμερικανοί δεν έδιναν το λογισμικό των αεροσκαφών F-16 που κατασκευάζονταν στην Τουρκία πράγμα που κρατούσε όμηρο την αεροπορική βιομηχανίας της γείτονος.
Οι εν δυνάμει εχθροί της Τουρκίας που διαθέτουν αεροπορικό πολεμικό στόλο ικανό στην περιοχή είναι μόνο η Ελλάδα που τελευταίο διάστημα βρίσκεται μέσα στην δίνη ενός μιας οικονομικής «καταιγίδας».
Τέλος η δημοσιοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος απαιτεί και μια καλή συμμαχία χωρών και «φίλων» πράγμα που η Τουρκία ξέρει καλά να κάνει καλά από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr