«Μη επανδρωμένη» στρατηγική της USAF: Με τεχνητή νοημοσύνη F-35, F-22 – Τα drones σαν «φορτηγά πυραύλων» (φωτό, βίντεο)
Η νέα μη επανδρωμένη στρατηγική της αμερικανικής Αεροπορίας (U.S. Air Force – USAF) κάνει λόγο για τους πιλότους των F-35 να πετούν drones.
Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence – AI) θα βοηθήσει drones και μαχητικά αεροσκάφη με την αναγνώριση, μεταφορά όπλων, ηλεκτρονικό πόλεμο αλλά και την στόχευση.
Τα F-35-S, F-22-S και άλλα μαχητικά αεροσκάφη σύντομα θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν «βελτιωμένη AI» για να μπορέσουν να ελέγξουν drone που θα πετούν σε κοντινή τους απόσταση και θα είναι ικανά να μεταφέρουν όπλα, να δοκιμάζουν τις εναέριες άμυνες του εχθρού ή να συλλέγουν πληροφορίες, να εκτελούν αποστολές αναγνώρισης και παρατήρησης σε περιοχές υψηλού κινδύνου σύμφωνα με τα όσα είπε ανώτερο στέλεχος της USAF.
Αναφερόμενος στην συνεχιζόμενη πρόοδο με αλγόριθμους υπολογιστών και κάποιο βαθμό τεχνητής νοημοσύνης να έχει ήδη ενσωματωθεί στο F-35 ο επικεφαλής επιστήμονας της USAF Gregory Zacharias είπε ότι η τεχνολογία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς στο Ερευνητικό Εργαστήριο της αμερικανικής Αεροπορίας στο σημείο όπου μεγαλύτερος βαθμός αυτονομίας μεταξύ επανδρωμένων και μη αεροσκαφών θα προκύψει σύντομα.
«Αυτό συνεπάγεται μια προσπάθεια να υπάρξει άλλη μια πλατφόρμα πτήσης ικανή να πετά μαζί μ’ έναν άνθρωπο, εξυπηρετώντας ίσως σαν ένα «φορτηγό όπλων» κουβαλώντας πυραύλους», είπε ο Zacharias.
Το υπολογιστικό σύστημα του F-35, το Autonomic Logistics Information System (ALIS), περιλαμβάνει πρόωρες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που οργανώνει πληροφορίες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. «Εργαζόμαστε σ’ ένα σύστημα να κάνουμε τις πλατφόρμες πιο αυτόνομες σε διαφορετικά επίπεδα πληροφοριών» εξήγησε ο Zacharias.
Ο υπολογιστής του , ALIS, μπορεί να μεταφέρει πληροφορίες για την υγεία του πιλότου αλλά και άλλα πλοϊκά συστήματα του αεροσκάφους με αυτοματοποιημένες διαδικασίες.
Ένα ενιαίο, ασφαλές περιβάλλον ενημέρωσης παρέχει στους χρήστες ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με οποιαδήποτε από αυτές τις περιοχές επιχειρήσεων χρησιμοποιώντας εφαρμογές που υποστηρίζονται σε ένα κατανεμημένο δίκτυο, σύμφωνα με δήλωση του κατασκευαστή του ALIS, την Lockheed Martin.