Ποιος βρίσκεται πίσω από την επανάσταση στις δυνατότητες των αμερικανικών UAVs της τελευταίας οκταετίας; Ενας Έλληνας, ο μηχανικός Γιάννης Αντωνιάδης που εργάζεται για την BAE Systems.

Σήμερα πλέον είναι κοινό μυστικό στα εργαστήρια των ΗΠΑ ότι αυτός είναι ο σχεδιαστής του επαναστατικού συστήματος παρακολούθησης, στο οποίος μάλιστα του έχει δώσει κι ένα ελληνικό όνομα: ARGUS, ο σκύλος με τα πολλά κεφάλια που φύλαγε τον Αδη κατά την ελληνική μυθολογία!

Η αμερικανική Defense Advanced Projects Agency, γνωστή και ως DARPA, επέβλεψε την ανάπτυξη της ARGUS η οποία έχει κόστος περίπου $18 εκατομμύρια!

Το Σύστημα Παρακολούθησης Εδάφους Υπέρ-υψηλής ανάλυσης σε Πραγματικό Χρόνο (Autonomous Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance Imaging System – ARGUS) που ανέπτυξε ο Γιάννης Αντωσιάδης, προσφέρει ζωντανή εικόνα στο χρήστη ο οποίος μπορεί να διακρίνει το χρώμα της μπλούζας του ανθρώπου-στόχου από ύψος 20.000 ποδών!

Οι συγκεκριμένες επιδόσεις καθίστανται εφικτές χάριν σε ένα ηλεκτρο-οπτικό σύστημα βίντεο των 27 gigapixel το δευτερόλεπτο στα 10 με 15 Hz το οποίο καλύπτει μια έκταση περίπου 7 τετραγωνικών χιλιομέτρων από ύψος… 6 χιλιομέτρων και διακρίνει αντικείμενα μεγέθους 15 εκατοστών.

Το σύστημα Argus ενσωματώνει πολυάριθμους αισθητήρες CMOS οι οποίοι χρησιμοποιούν ένα κοινό οπτικό υποσύστημα και παράγουν ένα μωσαϊκό υψηλής ευκρίνειας.

Η σύνθεση και επεξεργασία του εν λόγω μωσαϊκού πραγματοποιείται μέσα στην κάμερα (με επεξεργαστή εικόνας της BAE) και ανέρχεται στα δέκα terabyte το δευτερολεπτο. Ο τελικός χρήστης λαμβάνει βίντεο πραγματικού χρόνου και υψηλής ευκρίνειας σε 65 κανάλια με δυνατότητα εγκλωβισμού συγκεκριμένων αντικειμένων (π.χ. οχημάτων).

Ο Αντωνιάδης κατάφερε την κατασκευή ενός ηλεκτρο-οπτικού συστήματος που μόνο οι αμερικανικοί και οι ρωσικοί δορυφόροι έχουν επιτύχει να δίνουν ανάλογης υψηλής ανάλυσης εικόνα από το διάστημα, αλλά όχι εικόνα σε πραγματικό χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ