Ανακοινώθηκε επίσημα από ΗΠΑ: Θα πληρώσουμε 2,4 δισ. δολ. για «αναπαλαίωση» 123 F-16! – Καληνύχτα Ελλάδα…
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η DSCA (υπηρεσία στρατιωτικής συνεργασίας) των ΗΠΑ επιβεβαιώνει το ποσό των 2,4 δισ. δολ. ή 2,15 δισ. ευρώ που ανέφερε ο πρόεδρος Ν.Τραμπ για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 (ο υπουργός Π.Καμμένος περιέργως μίλησε για 1,1 δισ. δολ.) και αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλακτικά για να αναπαλαιώσει παλιά και… νέα (!) F-16 αντί του ποσού των 2,404 εκατ. δολ.!
Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της την συμφωνία ανέφερε ότι «Δυστυχώς, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F 16.
Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δισ. δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ελπίζουμε, ειλικρινά, να μην έχει χαθεί για τη χώρα μας μια τόσο σημαντική ευκαιρία»!
Μόνο οι θέσεις εργασίας είναι θέμα; Το ότι εμείς θα αναπαλαιώσουμε ένα γερασμένο αεροσκάφος και η Τουρκία θα προμηθευτεί ολοκαίνουρια F-35A, μάλλον δεν αποτελεί γεγονός άξιο αναφοράς για τη ΝΔ.
Tι ζήτησε η κυβέρνηση Τσίπρα από τις ΗΠΑ αντί 2,4 δισ. δολ.:
125 APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA) Radars (περιλαμβάνει και δύο (2) επιπλέον)
123 Modular Mission Computers (MMCs)
123 LINK-16 Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio Systems (MIDS-JTRS) με TACAN και EHSI
123 LN260 Embedded Global Navigation Systems (EGI)/Inertial Navigation Systems (INS)
123 Improved Programmable Display Generators (iPDGs)
123)APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (AIFF) Combined Interrogator Transponders (CIT)
1 Joint Mission Planning System (JMPS)
1 Εξομοιωτή πτήσης F-16V
Αναβάθμιση δυο υπάρχοντων εξομοιωτών σε F-16V
1 Avionics Level Test Station
Εξοπλισμό Ασφαλών Επικοινωνιών, εξοπλισμό κρυπτογράφησης, εξοπλισμο ναυτιλίας.
Στην αίτηση περιλαμβάνεται η αναβάθμιση 26 συστημάτων Advanced Self-Protection Integrated Suite (ASPIS) I σε ASPIS II
Ζητείται επίσης εξοπλισμός υποστήριξης εδάφους, συστήματα ολοκλήρωσης των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτικά, εξοπλισμός υποστήριξης. Το συνολικό κόστος του προγράμματος φτάνει τα 2,404 δις δολάρια.
Χαρακτηριστικό στοιχείο της “αρπαχτής” του προγράμματος με μέση τιμή περίπου 20 εκ. δολ. ανά μονάδα (την στιγμή που αγοράστηκαν καινούρια τα αεροσκάφη με μέση τιμή ανά μονάδα 40 εκατ. δολ.) ότι πέραν των των δύο εφεδρικών ραντάρ δεν υπάρχει τίποτα άλλο εφεδρικό.
Δηλαδή μια βλάβη στον κεντρικό υπολογιστή ΜΜC θα καθηλώνει ολόκληρο το αεροπλάνο μέχρι να επισκευαστεί.Δεν θα υπάρχει δηλαδη ενας εφεδρικός ώστε να αλλαχθεί με αυτόν ο προβληματικός και το αεροσκάφος να συνεχίσει να επιχειρεί!
Απίστευτο ποσό, απίστευτο αίτημα, πρωτοφανής απόφαση έξω από κάθε επιχειρησιακή λογική αφού δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να μπορέσουν τα εκσυγχρονισμένα F-16 να αντιπαρατεθούν απέναντι στα τουρκικά F-35A.
Κάποιοι μετατρέπουν την Ελλάδα σε δορυφόρο της Τουρκίας.
Και βάζουν τους Ελληνες φορολογούμενους να το πληρώσουν και από πάνω…