Πολιτική αναταραχή έχουν προκαλέσει στο Βέλγιο οι αποκαλύψεις ότι αποσιωπήθηκαν τα συμπεράσματα μελέτης ότι τα βελγικά F-16 έχουν τελικά μεγαλύτερο χρόνο ζωής, με εύλογο αποτέλεσμα η προμήθεια νέων μαχητικών που είχε στα σκαριά η βελγική κυβέρνηση να μην αποτελεί πλέον προτεραιότητα ζωτικής σημασίας για τη βελγική αεροπορία και σύσσωμος ο φλαμανδικός Τύπος αναζητά τους υπαίτιους και επιρρίπτει ευθύνες για την ελλειμματική ενημέρωση.

Τη σύγχυση που έχει προκληθεί στις τάξεις του βελγικού ΥΠΕΘΑ αναφορικά με τη σκοπιμότητα ή μη προμήθειας νέων μαχητικών σε αντικατάσταση των F-16 που παρουσιάζονταν ως πεπαλαιωμένα, μετά τη δημοσιοποίηση μελέτης που υποστηρίζει ότι τα F-16  κάθε άλλο παρά ‘έχουν φάει τα ψωμιά τους’, αναδεικνύει η De Standaard στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο.

Η εφημερίδα εμφανίζει τον Βέλγο ΥΠΕΘΑ S. Vandeput να έχει πλέον ‘σηκώσει τα χέρια ψηλά’ και να μην είναι σε θέση να καταλήξει για το τι τελικά ισχύει, με αποτέλεσμα να παραπέμπει, προς το παρόν, για μετά το καλοκαίρι την τελική απόφαση περί της προμήθειας νέων μαχητικών.

Ασκείται πάντως κριτική στον Βέλγο ΥΠΕΘΑ, ο οποίος κατηγορείται για ολιγωρία και αργά αντανακλαστικά, καθώς, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «τρέχει καταϊδρωμένος πίσω από τα γεγονότα», με αποτέλεσμα να έχει οδηγηθεί στη χειρότερη δυνατή κατάσταση, να ενέχουν δηλαδή οι χειρισμοί του (περί τα εξοπλιστικά) «οσμή σκανδάλου».

Ήδη πάντως η αντιπολίτευση ζητά την κεφαλή επί πίνακι του επικεφαλής της βελγικής αεροπορίας Frederik Vansina, ο οποίος κατηγορείται ότι αν και γνώριζε το περιεχόμενο της μελέτης για τα F16, συνέχισε τις επαφές του με την Lockheed για την προμήθεια των νέων μαχητικών.

Για κατακραυγή που έχει προκληθεί στην κοινή γνώμη από τους χειρισμούς του βελγικού ΥΠΕΘΑ, κάνει λόγο η De Standaard στο κύριο άρθρο της, σημειώνοντας ότι ούτε ο Υπουργός αλλά ούτε οι Υπηρεσίες των οποίων αυτός προΐσταται δίνουν μια εικόνα σοβαρότητας και αξιοπιστίας σε ό,τι αφορά τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα χρήματα των φορολογούμενων.

Από την πλευρά της, πάντως, η De Morgen δείχνει να επιρρίπτει τις ευθύνες στους στρατιωτικούς επιτελείς, διερωτώμενη στο κύριο της θέμα κατά πόσον τελικά ο ΥΠΕΘΑ Vandeput έχει πέσει θύμα εξαπάτησης από τον ίδιο του τον στρατό. Στο κύριο άρθρο της, η De Morgen θεωρεί ότι στην προκειμένη περίπτωση ανακύπτουν ζητήματα λειτουργίας της δημοκρατίας, καθώς, κατά τα φαινόμενα, η στρατιωτική ηγεσία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από τον ίδιο τον Υπουργό, θεωρώντας ότι μπορεί μόνη της να αξιολογήσει τα δεδομένα και να προχωρήσει στην προμήθεια νέων μαχητικών, μη διαθέτοντας όμως την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια. Η εφημερίδα δεν αφήνει πάντως στο απυρόβλητο ούτε τον ίδιο τον Υπουργό, ο οποίος, όπως επισημαίνεται, όφειλε να διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης και να μην επιτρέπει να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να λειτουργούν οποιαδήποτε άλλα «παράκεντρα εξουσίας».

Σε άλλη γραμμή πάντως κινείται η De Tijd στο κύριο άρθρο της, θεωρώντας ότι προέχει αυτή τη στιγμή η ανάγκη εκσυγχρονισμού των βελγικών ενόπλων δυνάμενων. Συγκεκριμένα, αν και δεν αρνείται ότι οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών (για τα F-16) συνιστούν πολιτικό πρόβλημα για τον αρμόδιο Υπουργό, στον βαθμό που αποδεικνύεται ότι δεν ελέγχει πλήρως το στράτευμα του οποίου ηγείται, εντούτοις θεωρεί ανάγκη επιτακτική για τις βελγικές ένοπλες δυνάμεις να επενδύσουν, εν ευθέτω χρόνω, σε όπλα νέας τεχνολογίας.

Για βάσιμες υπόνοιες σκανδάλου σε ό,τι αφορά τις προαγωγές αξιωματούχων στη φλαμανδική υπηρεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, μιλάει στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο η De Tijd.

Η Le Soir, τέλος, εστιάζει στο πρωτοσέλιδό της στους τριγμούς που έχει προκαλέσει η συγκεκριμένη αποκάλυψη στο Υπουργείο Άμυνας, με τον αρμόδιο Υπουργό να αναγκάζεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον των βουλευτών, ενώ η L’ Echo υποστηρίζει στο κύριο άρθρο της ότι τα δεδομένα δεν αλλάζουν και ότι η κυβέρνηση έλαβε τη στρατηγική απόφαση αντικατάστασης όλων των βομβαρδιστικών αεροπλάνων της από την αρχή της θητείας της, μιας και το Βέλγιο ήταν μία από τις τελευταίες δυτικές χώρες που ξεκίνησε μία διαδικασία αγοράς συσκευών νέας γενιάς, μία καθυστέρηση που είχε συνέπειες στην αεροναυτική βιομηχανία της χώρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ