Και ενώ καλά καλά το F-35 της Lockheed Martin παλεύει προκειμένου να ξεπεράσει τα εμπόδια χρηματοδότησης και μείωσης του κόστους προκειμένου να εισέλθει σε πλήρη παραγωγή εξοπλίζοντας τις Μοίρες μαχητικών πρώτης γραμμής της Αεροπορίας, των Πεζοναυτών και του Ναυτικού των ΗΠΑ, το Πεντάγωνο φαίνεται ότι έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται τις προδιαγραφές για το μαχητικό 6ης γενιάς που θα εξασφαλίσει την αεροπορική κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών μετά το 2025-2030.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της Air Combat Command, Πτέραρχο Mike Hostage εξετάζονται ποια θα είναι τα στοιχεία που θα ενσωματώνουν τα μαχητικά 6ης γενιάς.

Σε ομιλία του στο Center for Strategic and Informational Studies ο Διοικητής της Air Combat Command υπογράμμισε ότι εξετάζονται τεχνολογίες που δείχνουν πολλαπλά υποσχόμενες χωρίς ακόμα η USAF να έχει κατασταλάξει σε ένα μοντέλο που προσδιορίζει επακριβώς τα χαρακτηριστικά μαχητικών 6ης γενιάς.

Τόνισε ότι δεν θα πρόκειται μονάχα για μια ριζοσπαστική δυνατότητα αλλά για συνδυασμό τεχνολογιών που θα προσφέρουν ικανότητες που χαρακτηρίζονται ως «game-changing capabilities».

Χωρίς να δεχτεί να δώσει στη δημοσιότητα ποιά ακριβώς θα είναι τα στοιχεία των μαχητικών 6ης γενιάς, ο Πτέραρχος Hostage αρκέστηκε να δηλώσει ότι  στο μικροσκόπιο βρίσκονται αρκετές «συναρπαστικές» τεχνολογίες οι οποίες συνδυαστικά θα δώσουν νέες δυνατότητες για την επίτευξη αεροπορικής υπεροχής.

Προχώρησε όμως ένα βήμα παραπέρα δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η πιθανότητα ανάπτυξης ενός νέου μαχητικού αεροπορικής υπεροχής δεν απαλείφει την επιχειρησιακή απαίτηση για εισαγωγή σε υπηρεσία νέων τύπων άλλες κύριες κατηγορίες αεροσκαφών καθώς « Η επίτευξη αεροπορικής υπεροχής απαιτεί μια οικογένεια συστημάτων συμπεριλαμβανομένου του προτεινόμενου νέας γενιάς στρατηγικού βομβαρδιστικού».

Και κατέληξε αναφέροντας κατηγορηματικά ότι: « Δεν μπορούμε να βασιστούμε μονάχα σε ένα μονάχα τύπο που θα μπορεί να κάνει οτιδήποτε, οποτεδήποτε και οπουδήποτε».

Υπενθυμίζεται ότι τα μαχητικά της αποκαλούμενης 5ης γενιάς των ΗΠΑ διαφοροποιήθηκαν από προηγούμενους τύπους μαχητικών 4ης γενιάς σε ότι αφορά την ολοκληρωμένη ενσωμάτωση χαρακτηριστικών Stealth με εσωτερικά μεταφερόμενα όπλα, ανώτερη αντίληψη τακτικής κατάστασης SA με προηγμένους αισθητήρες, σύντηξη δεδομένων (Sensor Fusion) σε περιβάλλον δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων, ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) αλλά και επίτευξη υπερηχητικής ταχύτητας χωρίς μετάκαυση για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα (Supercruise).

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα αμερικανικά F-22A Raptor και F-35 Lightning II, το ρωσικό Sukhoi Τ-50 ΠΑΚ FΑ και τα υπό ανάπτυξη κινεζικά J-20 και J-31 ενώ διάφορα επιμέρους στοιχεία έχουν ενσωματώσει και προηγμένες εκδόσεις μαχητικών 4ης γενιάς όπως τα ευρωπαϊκά Rafale, Eurofighter Grippen αλλά και τα αμερικανικά F-15E/SE, F-16E/F Block 60 και F/A-18E/F χωρίς όπως να ενσωματώνουν εξ αρχής σχεδίαση Stealth που είναι και η τεχνολογία που ορίζει εξ αρχής τα μαχητικά 5ης γενιάς.

Χωρίς ουδείς να είναι ακόμη σε θέση να προβεί σε εκτιμήσεις για το ποια χαρακτηριστικά θα ενσωματώνει η 6 γενιά μαχητικών, το βέβαιο είναι ότι η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει αν μη τι άλλο την επιμονή των ΗΠΑ να διατηρήσουν την τεχνολογική υπεροχή έναντι οποιουδήποτε άλλου δυνητικού αντιπάλου, ακόμη και σε σχέση με τους συμμάχους τους.

Για το λόγο αυτό αναπτύσσουν από τώρα τις τεχνολογίες που θα τους επιτρέψουν να διατηρούν το πάνω χέρι στις αεροπορικές αναμετρήσεις μετά το 2030, απέναντι σε αντίπαλες αεροπορικές δυνάμεις εξοπλισμένες κατά κόρον με Su-30ΜΚ, Su-35BM, T-50 ΡΑΚ FA και τα κινεζικά J-20 και J-31.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ