Σοκαρισμένη παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη τις πληροφορίες και τις λεπτομέρειες που έρχονται στο φως για την αεροπορική τραγωδία της Αλγερίας – εκεί, όπου στρατιωτικό αεροσκάφος της χώρας συνετρίβη σήμερα, λίγο μετά την απογείωσή του από μια βάση νότια του Αλγερίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 257 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους στρατιωτικοί και μέλη των οικογενειών τους, στην χειρότερη αεροπορική τραγωδία που συνέβη ποτέ στη χώρα.

Όπως μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου από την αεροπορική βάση Μπουφαρίκ, σε απόσταση περίπου 30 χλμ. νότια της πρωτεύουσας του Αλγερίου, το απανθρακωμένο κουφάρι του αεροσκάφους διακρίνεται σε ένα χωράφι που βρίσκεται 100 μέτρα μακρύτερα από την περίφραξη της βάσης.

Η περιοχή που συνέβη το δυστύχημα είναι ακατοίκητη, αλλά ένας άνθρωπος στο έδαφος, ο φύλακας του χωραφιού, τραυματίστηκε από συντρίμμια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπως είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι άκουσαν μια έκρηξη την στιγμή της πτώσης του αεροσκάφους.

Προς το παρόν δεν προκρίνεται κανένα σενάριο από τις Αρχές σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος.

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται τα δέκα μέλη του πληρώματος και οι 247 επιβάτες, «η πλειονότητα των οποίων είναι προσωπικό του Λαϊκού Εθνικού Στρατού, όπως και μέλη των οικογένειών τους», διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας.

Πρόκειται για την χειρότερη αεροπορική τραγωδία -στην πολιτική ή πολεμική αεροπορία- που συγκλονίζει την Αλγερία και την τέταρτη χειρότερη παγκοσμίως εδώ και 20 χρόνια.

Η φωτιά, που ξέσπασε και κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς το αεροπλάνο, έχει σχεδόν κατασβηστεί, όπως μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του AFP.

Επιτροπή Έρευνας

Ο υφυπουργός Άμυνας του Αλγερίου, που υπηρετεί επίσης ως αρχηγός του Λαϊκού Εθνικού Στρατού, ο στρατηγός Άχμεντ Γκάιντ Σαλάχ, μετέβη στο σημείο του δυστυχήματος και διέταξε να συσταθεί «αμέσως μια επιτροπή έρευνας, με στόχο να καθορίσει τις συνθήκες της τραγωδίας», σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Το αεροσκάφος ήταν ένα Ιλιούσιν-76. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της κατασκευάστριας εταιρείας, το IL-76 μπορεί να μεταφέρει μεταξύ 126-225 επιβάτες. Το αεροσκάφος εκτελούσε το δρομολόγιο Μπουφαρίκ-Τιντούφ-Μπεσάρ και κατέπεσε στις 07.50 τοπική ώρα (09.50 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το αλγερινό υπουργείο.

«Έπιασε φωτιά το φτερό του αεροσκάφους»

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι είδαν ένα φτερό του αεροπλάνου να πιάνει φωτιά μετά την απογείωσή του.

«Μετά την απογείωσή του κι ενώ το αεροσκάφος πέταγε σε ύψος 150 μέτρων, είδα την φωτιά στο φτερό του. Ο πιλότος απέτρεψε τη συντριβή του αεροσκάφους στον δρόμο, καθώς άλλαξε πορεία προς το χωράφι» δήλωσε ο Άμπντ Ελ Καρίμ, ένας αυτόπτης μάρτυρας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ennahar TV station.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε: «Είδαμε καμένες σορούς. Είναι μια πραγματική καταστροφή».

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 26 μέλη του Μετώπου Πολισάριο, μιας οργάνωσης, που στηρίζει η Αλγερία και πολεμά για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας.

Σύμφωνα με μια πηγή από το Μέτωπο Πολισάριο, στους νεκρούς περιλαμβάνονται και τέσσερα προσφυγόπουλα από τη Δυτική Σαχάρα.

Παγκόσμιο σοκ από την αεροπορική τραγωδία στην Αλγερία: 257 νεκροί 

Σοκ προκαλεί ο αριθμός των θυμάτων από την αεροπορική τραγωδία στην Αλγερία, όταν ένα στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν – 76 συνετρίβη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 257 άτομα. Ανάμεσά τους βρίσκονται και τα δέκα μέλη του πληρώματος. 

Το δυστύχημα σημειώθηκε την Τετάρτη, περίπου 30 χιλιόμετρα από το Αλγέρι, κοντά στην πόλη Μπλίντα στην επαρχία Μπουφάρικ. Το αεροσκάφος συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του, ωστόσο άγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια του δυστυχήματος. 

Στρατιωτικοί και οι οικογένειές τους οι επιβάτες της μοιραίας πτήσης 

Στο αεροσκάφος, που μπορεί να μεταφέρει από 126 έως 225 επιβάτες επέβαιναν στρατιωτικοί με τις οικογένειές τους. 

Το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος FLN μετέδωσε ότι ανάμεσα στα θύματα είναι 26 μέλη του Μετώπου Πολισάριο για την Απελευθέρωση της Δυτικής Σαχάρας.

Το αεροσκάφος συνετρίβη σε έναν αγρό, λίγο μετά την απογείωσή του, στην περίμετρο του αεροδρομίου. Τα τοπικά μέσα αναφέρουν ότι στο σημείο έχουν σπεύσει 14 ασθενοφόρα. 

Στα πλάνα που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα φαίνεται μαύρος πυκνός καπνός δίπλα σε αυτοκινητόδρομο, ενώ διακρίνεται και η ουρά του αεροσκάφους. 

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για την τραγωδία, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα επισκεφθεί το σημείο του δυστυχήματος. 

Δίπλα στα συντρίμμια, διακρίνονται σάκοι για πτώματα. 

Το αεροσκάφος κατευθυνόταν σε προσφυγικούς καταυλισμούς 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται, το αεροσκάφος είχε κατεύθυνση το Τιντούφ, στα νότια της χώρας, όπου βρίσκονται προσφυγικοί καταυλισμοί των Σαχράουι. 

Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται προοδευτικά

Κι ενώ μέχρι στιγμής τα αίτια της τραγωδίας παραμένουν άγνωστα, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς. Ενώ στην αρχή οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 100 νεκρούς, πλέον, οι νεώτερες πληροφορίες συνεχώς ανέβαζαν τον αριθμό των νεκρών. 
Σύγχυση επικράτησε τις πρώτες στιγμές μετά το δυστύχημα 

Τις πρώτες ώρες μετά τη συντριβή, τοπικά  μέσα ενημέρωσης και αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πολλούς νεκρούς. Ωστόσο οι πληροφορίες σχετικά με τον ακριβή αριθμό των θυμάτων ήταν συγκεχυμένες. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στο αεροσκάφος επέβαιναν τουλάχιστον 100 άνθρωποι, ενώ το Al Arabiya, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές, κάνει λόγο για 200 νεκρούς.

Τουλάχιστον 130 διασώστες των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, 14 ασθενοφόρα και 14 φορτηγά έχουν σπεύσει στο σημείο της τραγωδίας, 10 . Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή του Al Arabiya δεν φαίνονται να υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή του αεροσκάφους, που είχε προορισμό την πόλη Μπεϊσάρ στα νοτιοδυτικά της χώρας. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τέσσερα χρόνια σημειώθηκε μια παρόμοια τραγωδία στην Αλγερία, όταν ένα στρατιωτικό σκάφος  Hercules C-130 συνετρίβη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 76 άτομα. Το αεροσκάφος είχε καταπέσει τότε κοντά στο αεροδρόμιο της Κωνσταντίνης.Σύγχυση επικράτησε τις πρώτες στιγμές μετά το δυστύχημα 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ