Ενα project που μπορεί να αποφέρει στην Πολεμική Αεροπορία και στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, ένα ποσό κοντά στα 800 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την προμήθεια Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους το 2021, όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένος (σχετική αποκαλυπτική έρευνα για τις προδιαγραφές του ΝΜΑ στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί), μπήκε σε εφαρμογή και έχει υψηλές πιθανότητες υλοποίησης.

Αφορά την πώληση 32 μαχητικών F-16 Block 30 της ΠΑ στη Ρουμανία (έχουν ήδη υποβληθεί προσφορές), όπως επίσης έχουν υποβληθεί προσφορές και από το Ισραήλ και την Πορτογαλία.

Κανονικά η ελληνική πρόταση δεν θα είχε καμία ελπίδα, καθώς το Ισραήλ είναι πολύ γερά «δικτυωμένο» στην Ρουμανία ήδη από το τέλος του «ψυχρού» πολέμου», όταν πήρε το 1993 το μεγάλο συμβόλαιο για την αναβάθμιση 150 MiG-21, στην έκδοση Lancer με νέο ραντάρ, ηλεκτρονικά κλπ. , ενώ τα προτειμένα F-16AM είναι ανώτερα από τα ελληνικά Block 30.

Επίσης μόλις πριν λίγες ημέρες «δόθηκαν χέρια« για την πώληση ισραηλινού πακέτου οπλικών συστημάτων για την χώρα.

Ομως η ελληνική πρόταση έχει έναν «άσσο» τον οποίο δεν τον είχε στην πρόσφατη αξιολόγηση από την Κροατία την οποία κέρδισε το Ισραήλ με την πρόταση για F-16A, που διέθετε: Τα ελληνικά μαχητικά, αν και εφ’όσον κλειστεί η δουλειά, δεν θα είναι την έκδοσης Block 30, αλλά θα αναβαθμιστούν στην έκδοση Block 52+  με τις συλλογές των μαχητικών της 115 ΠΜ και της 110 ΠΜ, τα οποία θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αναβάθμισης στο επίπεδο «V» που πρόσφατα αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ.

Οι συλλογές των Block 52+, θα εγκατασταθούν από την ΕΑΒ στα F-16, αν η Ρουμανία κάνει δεκτή την ελληνική προσφορά, συν ένα περιορισμένο πρόγραμμα SLEP για δομική ενίσχυσή τους.

Το όλο ρουμανικό πρόγραμμα ταιριάζει απόλυτα με την ελληνική πρόταση: Η απεγκατάσταση των συστημάτων των Block 52+ θα γίνει σταδιακά από το 2020 και μετά, όταν θα αρχίσει η εγκατάσταση των συλλογών Viper με ραντάρ AESA κλπ. Δηλαδή θα είναι διαθέσιμα τα πρώτα πρώην Block 30 και τότε 52+ προς τα τέλη 2020.

Κανονικά αυτό δεν θα επέτρεπε την σχηματοποίηση μιας πρότασης προς την Ρουμανία για αναβάθμιση των F-16 Block 30, αλλά η Ρουμανία δεν τα θέλει σταδικά: Αρχικά θα εντάξει 4 μαχητικά στην δύναμή της και σταδιακά επιπλέον 36 προκειμένου να σχηματιστούν δύο Μοίρες.

Η Ελλάδα μπορεί να τις διαθέσει τα 32 F-16 νυν Block 30, αναβαθμισμένα μέχρι το 2022 και επιπλεόν 8 ή θα βρεθούν από τα αμερικανικά αποθέματα ή θα ληφθούν από την δύναμη των 38 F-16 Block 50 που διαθέτει η ΠΑ. 

Ολα αυτά την στιγμή που θα έχει ξεκινήσει η ένταξη Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους στην ΠΑ, οπότε δεν θα υπάρξει «τρύπα» στις δυνατότητές της, αντίθετα θα χρηματοδοτηθεί σε ένα ποσοστό περίπου 20-25% η νέα προμήθεια από την πώληση των αναβαθμισμένων Block 30 σε Block 52+.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρουμανικός προϋπολογισμός ανά μαχητικό ανέρχεται μεταξύ 15 και 19 εκατομμύρια δολάρια, αλλά για τα αναβαθμισμένα σε Βlock 52+, ποσό θα μπορούσε να φτάσει τα 25 εκατομμύρια για τα ελληνικά αναβαθμισμένα F-16.

Αυτή ήταν και η αιτία της επίσκεψης στις 14 Μαΐου στην Αθήνα συνάντηση του Ρουμάνου υπουργού Αμυηνας Ν.Fifor και η βασική συζήτησή του με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Η Ρουμανία επιχειρεί 12 F-16AM/BM, η παραλαβή των οποίων ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017. Τα αεροσκάφη αποκτήθηκαν μεταχειρισμένα από την Πορτογαλία και τις ΗΠΑ και είναι εκσυγχρονισμένα με βάση το πρόγραμμα MLU. Τα F-16AM είναι ανώτερα τεχνολογικά από τα F-16C/D Block 30 αλλά μπορούν να έρθουν σε ανώτερο επίπεδο με τις συλλογές των ελληνικών F-16C/D Block 52+.

Το ζήτημα είναι κατά πόσον μπορεί το ελληνικό lobbying να επικρατήσει του ισραηλινού αντίστοιχου στη Ρουμανία που αποτελεί την πιο φιλική αγορά ;όπλων στην Ευρώπη για το Ισραήλ…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ