Εικονική ξενάγηση στο cockpit του F-16
ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ 360 ΜΟΙΡΩΝ
![Εικονική ξενάγηση στο cockpit του F-16](https://www.defencenet.gr/wp-content/uploads/2012/12/14/HUDL_0.jpg)
Η ευκαιρία να δει κάνεις κανείς από πρώτο χέρι το πιλοτήριο ενός μαχητικού είναι μάλλον από σπάνια έως πάρα πολύ δύσκολη. Εκτός φυσικά από τους χειριστές που τα πετάνε και τους τεχνικούς που τα συντηρούν. Για το απλό κοινό η μόνη δυνατότητα είναι μονάχα κατά τη διάρκεια της γιορτής της Αεροπορίας ή μέσω φωτογραφιών που τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν στο διαδίκτυο!
Όμως μια πρωτοποριακή τεχνική έρχεται να μας προσφέρει μια διευρυμένη αντίληψη της θέας ενός χειριστή μέσα «από το γραφείο του» και μάλιστα αυτή που ανακαλύψαμε, αν και αφορά μαχητικό της USAF, μας ξεναγεί σε ένα από τα καλύτερα μαχητικά που διαθέτει και η ΠΑ!
Στην παρακάτω διευθυνση παρουσιάζεται η λήψη μέσα από ένα F-16C Block 40 που ανήκει στην 388FW με έδρα την αεροπορική βάση Hill στη Γιούτα.
Το αποτέλεσμα αυτό έγινε εφικτό με τη λήψη δεκάδων ψηφιακών φωτογραφιών από όλες τις οπτικές γωνίες, οι οποίες ενώθηκαν με τη βοήθεια ειδικού προγράμματος προκειμένου να προσφέρουν μια οπτική 360μοιρών του cockpit του Fighting Falcon.
Διακρίνεται μεταξύ άλλων από τη θέα του χειριστή, το ευρυγώνιο HUD που διαθέτουν και τα Block 40 της Τουρκικής Αεροπορίας όπως επίσης και τα 30 νέα Block 50+ οι παραδόσεις των οποίων μόλις ολοκληρώθηκαν.
Η χρήση του βελτιστοποιεί την απεικόνιση FLIR του ατρακτίδιου νυχτερινής ναυτιλίας (NAVPOD) του συστήματος LANTIRN, η οποία προσφέρει την απεικόνιση του εδάφους μπροστά από το αεροσκάφος. Σε σχέση με τα μαχητικά της ΠΑ που διαθέτουν το συμβατικό HUD ( όπως και οι περισσότεροι χρήστες του F-16) δεν έχει αποδειχτεί ότι υστερεί, ενώ μάλιστα υπάρχουν ορισμένες αναφορές χειριστών, που υποδηλώνουν μάλιστα το ακριβώς αντίθετο..ειδικά σε απεικόνιση κατά τη διάρκεια εμπλοκών Air to Air.