Σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του EF-2000 Typhoon, eurofighter.com, σχολιάζεται δημοσίευμα του Bill Sweetman, αρχισυντάκτη του Aviation Week όπου αναφέρονται μια σειρά αδυναμίες του F-35 στον εναέριο αγώνα.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του EF-2000 Typhoon, eurofighter.com, σχολιάζεται δημοσίευμα του Bill Sweetman, αρχισυντάκτη του Aviation Week όπου αναφέρονται μια σειρά αδυναμίες του F-35 στον εναέριο αγώνα.

Στο δελτίο δεν αναφέρεται σε καμία περίπτωση η λέξη F-35, το οποίο μνημονεύεται ως «ο ανταγωνιστής μας»!

Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής:

«1) Τα παθητικά και ενεργητικά συστήματα αισθητήρων του EF-2000 Typhoon είναι πλήρως εσωτερικά ολοκληρωμένα και παρέχουν αντίληψη τακτικής κατάστασης σε ακτίνα 360 μοιρών. Το Eurofighter Typhoon μπορεί να εντοπίσει αεροσκάφη χαμηλής παρατηρησιμότητας όπως ο αναφερόμενος ανταγωνιστής.2. Το EF-2000 Typhoon έχει ανώτερη απόδοση σε σχέση με αυτό το ανταγωνιστικό αεροσκάφος: Είναι ταχύτερο, έχει supercruise, είναι πιο ευέλικτο και έχει μεγαλύτερη ισχύ πυρός. 3. Πιστεύουμε ότι μια Αεροπορία μικρής κλίμακας (a small one type air force) που θα εξοπλιστεί με αυτό το ανταγωνιστικό άριστο μαχητικό-βομβαρδιστικό δεν θα μπορέσει να επιβιώσει στην εναέρια μάχη.4. Και πιστεύουμε ότι είναι σωστό να πούμε ότι το κόστος του ανταγωνιστικού αεροσκάφους φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν και υψηλότερο από κάθε άλλο ανταγωνιστικό μαχητικό.Έτσι, το EF-2000 Typhoon προσφέρει ανώτερη αντίληψη τακτικής κατάστασης και ασυναγώνιστη ισχύ πυρός σε πολύ χαμηλότερο κόστος, άρα για ποιο λόγο ένα έθνος να ξοδέψει χρήματα σε οτιδήποτε λιγότερο;»

Από τα παραπάνω, αξίζει να σημειώσουμε τα εξής. Αρχικά, με τις δηλώσεις αυτές, ουσιαστικά επιβεβαιώνονται πανηγυρικά οι αποκλειστικές δηλώσεις που είχε κάνει στο www.defencenet.gr στέλεχος της EADS, σε ερώτημά μας σχετικά με το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το EF-2000 Typhoon ένα μαχητικό stealth σαν το F-35.

Τότε είχε γίνει λόγος ακριβώς για συστήματα παθητικής και ενεργητικής έρευνας, όπως το  σύστημα ανίχνευσης υπερύθρων PIRATE και το ραντάρ ενεργής ηλεκτρονικής σάρωσης, που θα είναι διαθέσιμο για το Typhoon όταν το F-35 μπει σε υπηρεσία.

 

Επιπλέον, μνημονεύεται η μεγάλη ισχύς πυρός του Typhoon σε σχέση με το F-35, αν και βέβαια δεν γίνεται αναφορά στο ίχνος του Typhoon όταν είναι πλήρως έμφορτο.

Παράλληλα, υποστηρίζεται ευθέως ότι μια μικρή Αεροπορία θα αυτοκτονούσε, εν ολίγοις, αν βασιζόταν αποκλειστικά στο F-35 σαν το κύριο μαχητικό της.

Πάντως αναγνωρίζεται ότι κατά τα άλλα, το F-35 είναι ένα άριστο (excellent) μαχητικό κρούσης, που όμως απλώς δεν θα επιβίωνε μόνο του. Είναι φανερό ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα «κανονιοβολεί» τις ικανότητες αέρος-αέρος του F-35, πράγμα αξιοσημείωτο για ένα μαχητικό που δεν έχει ακόμα μπει σε υπηρεσία, παρά βρίσκεται ακόμα σε φάση δοκιμών και αξιολόγησης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι προβάλλεται ανοιχτά πλέον το αυξημένο κόστος του F-35 σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Πρέπει να σημειώσουμε τέλος ότι οι νύξεις αυτές δεν είναι αδικαιολόγητες, αφού και η ίδια η Lockheed Martin ακόμα έχει παραδεχτεί ότι το F-35 δεν έχει να παρουσιάσει κάτι το ιδιαίτερο στην εναέρια μάχη σε σχέση με υπάρχουσες σχεδιάσεις.

Δεδομένου αυτού, η όποια απάντηση της αμερικανικής εταιρείας στο προκλητικό, ομολογουμένως, αυτό ανακοινωθέν της Eurofighter GmbH αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

Μπορείτε να σχολιάσετε την παραπάνω είδηση και να ανταλλάξετε απόψεις με άλλους αναγνώστες στο forum του defencenet.gr ακολουθώντας τον εξής σύνδεσμο:

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ