Την άνοιξη του 2013 θα αρχίσουν οι δοκιμές του ρωσικού μαχητικού Т-50. Ταυτοχρόνως με το νέο αεροσκάφος κατασκευάζεται και ο εξοπλισμός του, γι’ αυτό και στη Ρωσία διεξάγονται οι δοκιμές ενός υπερσύγχρονου τύπου πυραύλων «αέρος – αέρος», οι οποίοι είναι προσαρμοσμένοι για να χρησιμοποιηθούν από στρατιωτικά αεροσκάφη πέμπτης γενεάς.

Η πρώτη πτήση του Т-50 έγινε τον Ιανουάριο του 2010. Σήμερα στις εργοστασιακές δοκιμές συμμετέχουν ήδη τέσσερα αεροσκάφη και τους αμέσως επόμενους μήνες θα ενταχθεί στο πρόγραμμα και ένα πέμπτο. Όλα μαζί θα πρέπει να υποστούν την άνοιξη τις κρατικές δοκιμές, οι οποίες προηγούνται ακριβώς της παραλαβής του αεροσκάφους από την Αεροπορία.

Η παραγωγή του Τ-50 πρέπει να αρχίσει τη διετία 2015-16. Εάν έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας η ρωσική  Αεροπορία εξοπλιστεί, όπως προγραμματίζεται, με 50 τέτοια αεροσκάφη, τότε σε συνδυασμό με την αγορά των Su-35S, Su-30SM και άλλων νέων και εκσυγχρονισμένων αεροπλάνων το γεγονός αυτό θα επιτρέψει πλήρως να αντικατασταθεί ο υπάρχων στόλος των Su-27 σοβιετικής κατασκευής, η μέση ηλικία των οποίων ξεπερνά σήμερα τα 25 χρόνια. Συνολικά η ρωσική  Αεροπορία θα παραλάβει έως το 2020 περίπου 250 μαχητικά Т-50.

Η ιδιαιτερότητα του αεροπλάνου πέμπτης γενεάς είναι η εγκατάσταση του εξοπλισμού του στο εσωτερικό του  και αυτό προκαθόρισε την αναγκαιότητα δημιουργία ενός τύπου νέων πυραύλων και κατευθυνόμενων βομβών. Για τη διεξαγωγή αερομαχιών προορίζονται οι πύραυλοι μικρού (έως 40 χλμ.) και μέσου (έως 110 χλμ.) βεληνεκούς.

 Η σχεδίαση αυτών των πυραύλων πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2012-13. Κατά τη διάρκεια των αμέσως επόμενων ετών πρέπει να κατασκευαστεί και ο πύραυλος νέας γενεάς μεγάλου βεληνεκούς. Θα επιτρέψει να πλήττονται στόχοι, όπως στρατηγικά βομβαρδιστικά, αεροσκάφη ανεφοδιασμού, αεροπλάνα τύπου AWACS σε απόσταση έως και 300 χιλιομέτρων.

Το Τ-50 θα εξοπλιστεί και με νέους πυραύλους «αέρος-εδάφους», μάλιστα ορισμένοι από αυτούς έχουν ήδη αρχίσει να παράγονται, όπως για παράδειγμα ο Η-31PD, ο οποίος προορίζεται να πλήττει σταθμούς ραντάρ. Μελλοντικά αυτό το μαχητικό θα φέρει διάφορα μέσα πυρός, συμπεριλαμβανομένων ελαφρών πυραύλων κατά πλοίων και κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες διαφόρων διαμετρημάτων.

Ουσιαστικά από σήμερα μπορούμε ήδη να μιλάμε για την υλοποίηση του προγράμματος παραγωγής του μελλοντικού αεροπορικού συστήματος της επιθετικής αεροπορίας, κατά τη διάρκεια του οποίου η ρωσική Αεροπορία θα αποκτήσει όχι μόνο ένα νέο αεροσκάφος, αλλά και νέο εξοπλισμό και νέες επίγειες υποδομές, που θα καλύπτουν τις ανάγκες χρήσης και συντήρησης του Τ-50.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ