Υπο αναζήτηση κινητήρα των επιθετικών ελικοπτέρων T129 που πούλησε στο Πακιστάν βρίσκεται η Τουρκία
Οι τουρκικές αεροδιαστημικές βιομηχανίες (TAI) υποχρεώθηκαν να αναζητήσουν τον αντικαταστάτη κινητήρα των αμερικανικο-βρετανικής κατασκευής στροβιλοκινητήρων LHTEC T800 για μια στρατιωτική πώληση στο Πακιστάν αφότου το Πεντάγωνο αρνήθηκε να διαθέσει στη βιομηχανία την άδεια εξαγωγής του κινητήρα.
Η Άγκυρα και το Ισλαμαμπάντ συμφωνήσαν να ψάξουν για τον αντικαταστάτη των αμερικανο-βρετανικών κινητήρων οι οποίοι επρόκειτο να εγκατασταθούν πάνω στα 30 τουρκικά ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων T129 ATAK στο πλαίσιο της αμυντικής προμήθειας άξιας $1,5 δισεκατομμυρίου, όπως μετέδωσε η τουρκική εφημερίδα Hurriet επικαλούμενη πηγές από την αμυντική βιομηχανία.
Οι δύο χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία των ελικοπτέρων αυτό το καλοκαίρι, με το Πακιστάν να επιλεγεί τους κινητήρες που κατασκευάζουν από κοινού οι Honeywell και Rolls-Royce για να καλύψει τις απαιτήσεις των επιδόσεων στα μεγάλα υψόμετρα και τις κακές καιρικές συνθήκες που συναντούνται συχνά στα πακιστανικά βουνά.
Ωστόσο, με μια κίνηση που οι Τούρκοι αξιωματούχοι προμηθειών περιέγραψαν ως “καθαρά πολιτική,” το Πεντάγωνο αρνήθηκε να παράσχει στην Άγκυρα τους κινητήρες εν μεσώ των κλιμακούμενων εντάσεων ανάμεσα στις δυο χώρες κατά τους τελευταίους μήνες.
Πιστεύεται οτι οι δεσμευμένοι κινητήρες είναι μέρος της τιμωρίας της Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα για την άρνηση της να υποχωρήσει στην συμφωνία με την Μόσχα για το αντιαεροπορικό σύστημα S-400, όπως επίσης και στις εντάσεις σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές στην βόρεια Συρία, την τουρκική άρνηση να υποστηριχθούν οι κυρώσεις έναντι του Ιράν και άλλα ζητήματα, όπως η φυλάκιση ενός Αμερικανού πάστορα και την προστασία ενός ισλαμιστή κληρικού από την Ουάσιγκτον τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ως τον υποκινητή της αποτυχημένης προσπαθείας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την Χουριέτ, κατασκευαστές κινητήρων σε Γαλλία και Πολωνία έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να αντικαταστήσουν τους αμερικανο-βρετανικής κατασκευής κινητήρες με γαλλικούς ή πολωνικούς, με τους Τούρκους αξιωματούχους να έχουν δηλώσει ότι έχουν δεχθεί “θετική απάντηση” και από τους δύο. Νωρίτερα, υψηλόβαθμος Τούρκος αμυντικός αξιωματούχος δήλωσε σε ρωσικό μέσο ενημέρωσης ότι εξετάζεται επίσης και ένας Κινέζος κατασκευαστής κινητήρων.
Μια από αυτές τις χώρες μπορεί να νικήσει την σύμβαση κινητήρων εν αναμονή των δοκιμών. Αρχικά, το Πακιστάν αιτήθηκε οι κινητήρες του ελικοπτέρου T128 ATAK να δοκιμαστούν στα βουνά των Ιμαλάΐων σε κακές καιρικές συνθήκες και σε υψόμετρο άνω των 14000 ποδών.
Αν οι δοκιμές αποδειχθούν επιτυχημένες και επιτευχθεί συμφωνία με μία από τις παραπάνω χώρες, η TAI ελπίζει να ολοκληρώσει την αμυντική παραγγελία των 30 ελικοπτέρων του Πακιστάν μέσα σε πέντε χρόνια.