Επιβεβαίωση πώλησης αναχαιτιστικών MiG-31E στην Συρία
Σύμφωνα με δηλώσεις στην Γερουσία του απερχόμενου αντιστράτηγου Michael D. Maples, στελέχους της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών του Πενταγώνου, η Δαμασκός θα παραλάβει τα πρώτα από τα νέα της αναχαιτιστικά αεροσκάφη MiG-31E στο εγγύς μέλλον...
Σύμφωνα με δηλώσεις στην Γερουσία του απερχόμενου αντιστράτηγου Michael D. Maples, στελέχους της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών του Πενταγώνου, η Δαμασκός θα παραλάβει τα πρώτα από τα νέα της αναχαιτιστικά αεροσκάφη MiG-31E στο εγγύς μέλλον…
Σύμφωνα με δηλώσεις στην Γερουσία του απερχόμενου αντιστράτηγου Michael D. Maples, στελέχους της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών του Πενταγώνου, η Δαμασκός θα παραλάβει τα πρώτα από τα νέα της αναχαιτιστικά αεροσκάφη MiG-31E στο εγγύς μέλλον.
Οι πρώτες αναφορές για την πώληση αυτή είχαν δει το φως της δημοσιότητας το 2007 (διαβάστε σχετικά αναλυτικό άρθρο στο περιοδικό Cockpit, τεύχος 61) αλλά διαψεύστηκαν άμεσα από την Μόσχα αλλά και την κρατική εταιρεία αμυντικών εξαγωγών Rosoboronexport, που εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνιζε πως η Ρωσία δεν έχει σχέδια πώλησης μαχητικών στην Συρία.
Στην κατάθεσή του «Ετήσια αξιολόγηση απειλών» στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσία, ο Maples παρουσίασε την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι τα συγκεκριμένα μαχητικά θα παραδοθούν σύντομα στην Δαμασκό.
«Σε σχέση με την εξωτερική της άμυνα, η Συρία παραμένει σε αμυντική στάση και είναι κατώτερη σε σχέση με τις δυνάμεις του Ισραήλ, αλλά αναβαθμίζει το οπλοστάσιο πυραύλων, ρουκετών, αντιαρματικών, μαχητικών και αντιαεροπορικών της συστημάτων. Πρόσφατα συμβόλαια μεταξύ Συρίας και Ρωσίας, περιλαμβάνουν την μελλοντική παράδοση νέων μαχητικών MiG-31 και MiG-29M/M2.»
Ισραηλινοί αμυντικοί αξιωματούχοι δεν εξεπλάγησαν από την πρόθεση της Ρωσίας να πουλήσει προηγμένα μαχητικά στην Συρία, αλλά εξέφρασαν ανησυχία όσον αφορά την ανατροπή της ισορροπίας στην περιοχή, σε περίπτωση που παραδοθούν τα αεροσκάφη.
«Η Συρία αυτήν την στιγμή έχει μια ξεπερασμένη αεροπορία με πεπαλαιωμένα MiG, αλλά αν η Συρία αποκτήσει νέα MiG-31, τότε αυτό θα συνιστά σημαντική απειλή για την Αεροπορία μας», ήταν το σχόλιο της δήλωσης από Ισραηλινό αξιωματούχο της Αεροπορίας του Ισραήλ σε ισραηλινή εφημερίδα.
Το συγκεκριμένο συμβόλαιο θα αποτελεί την πρώτη εξαγωγική επιτυχία του MiG-31E. Πρόκειται για μια βελτιωμένη σχεδίαση του MiG-25, δικινητήριο, με τεράστιο ραντάρ και ικανότητα μεταφοράς πυραύλων 4 ΑΑ-9 ή πιθανόν 6 ΑΑ-13 με βεληνεκές που κυμαίνεται από 180 έως 300 χιλιόμετρα, ανάλογα την έκδοση.
Στην έκδοση -Μ, στην οποία βασίζεται η -Ε, το άφος φέρει τυπικά έξι πύραυλους ΑΑ-13, αλλά και 4 ΑΑ-12 Adder ή ΑΑ-12 Archer κλειστών αερομαχιών στις πτέρυγες. Δεν είναι γνωστό όμως τι όπλα θα προμηθευτεί για να εξοπλίσει τα νέα της MiG-31 η Συρία.
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος σχεδιάστηκε όχι σαν μαχητικό, αλλά σαν αναχαιτιστικό αεροσκάφος για μεγάλα βομβαρδιστικά αεροσκάφη και χαμηλά ιπτάμενους πύραυλους πλεύσης και θεωρούνταν ο ακρογωνιαίος λίθος της Σοβιετικής Ένωσης απέναντι σε αμερικανική εναέρια επίθεση.
Ενώ λοιπόν το μαχητικό αυτό δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει απέναντι στα ικανότερα ισραηλινά μαχητικά και καλύτερα εκπαιδευμένους πιλότους σε κοντινές αποστάσεις, θα μπορούσε να εμπλέξει ισραηλινά αεροσκάφη από ασφαλείς αποστάσεις, όντας μάλιστα το ίδιο εντός συριακού εναέριου χώρου.
Πρόκειται για σημαντική απειλή, κυρίως για τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού και ηλεκτρονικού πολέμου της ισραηλινής Αεροπορίας, που σήμερα είναι ουσιαστικά απρόσβλητα πετώντας μακρύτερα, ψηλότερα, και με συνοδεία μαχητικών.
Παράλληλα, με το πολύ ισχυρό του ραντάρ, θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ένα mini-AWACS, όπως περίπου τα ιρανικά F-14 στον πόλεμο Ιράκ-Ιράν. Μια εξωτική δυνατότητα για τα σημερινά δεδομένα της συριακής Αεροπορίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες διαφημιστικές φωτογραφίες που έδωσε στην δημοσιότητα η MiG από τις γραμμές παραγωγής των μαχητικών της, διακρίνονται καθαρά οι ημιτελείς άτρακτοι αναχαιτιστικών MiG-31.
Προκειται προφανώς για αδικαιολόγητη εικόνα, καθώς η Ρωσία αρνείται ότι έχει πρόθεση να πουλήσει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη στην Συρία, ενώ η ίδια δεν σχεδιάζει να παραλάβει νέα αεροσκάφη του τύπου.
Ας σημειωθεί τέλος ότι οι αναφορές που διέρρευσαν πριν δυο χρόνια, έκαναν λόγο για προμήθεια έξι έως επτά αεροσκαφών από την Συρία, η δε πώληση θα χρηματοδοτούνταν από το Ιράν.
Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr
Μπορείτε να σχολιάσετε την παραπάνω είδηση και να ανταλλάξετε απόψεις με άλλους αναγνώστες στο forum του defencenet.gr ακολουθώντας τον εξής σύνδεσμο: