Ευρωπαϊκή αεροναυπηγική βιομηχανία δύο «ταχυτήτων»: Γάλλοι και Γερμανοί – Βρετανοί και Ιταλοί
Η γαλλογερμανική συνεργασία στην σχεδίαση και ανάπτυξη του νέου ευρωπαϊκού μαχητικού του προγράμματος Future Air Combat System (FCAS) φαίνεται να «σπρώχνει» την Ιταλία προς το αντίστοιχο βρετανικό πρόγραμμα Tempest.
Έτσι μετά την σουηδική αεροδιαστημική βιομηχανία Saab AB η ιταλική αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία σχεδιάζει να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τους Βρετανούς για την ανάπτυξη του μαχητικού που θα προκύψει από το πρόγραμμα Tempest.
Μετά την υπογραφή της σύμβασης ανάπτυξης του προγράμματος FCAS από τις εταιρείες Airbus και Dassault καθώς και την υπογραφή της συμφωνίας ανάπτυξης του κινητήρα του νέου μαχητικού από τις εταιρείες Safran Aircraft Engines και MTU Aero Engines συνολικού ύψους 65 δισ. ευρώ οι Ιταλοί είδαν ότι δε υπάρχει άλλος «ζωτικός» χώρος στην γαλλογερμανική κοινοπραξία στον οποίο θα μπορούσαν και αυτοί να συμμετάσχουν με αποτέλεσμα να θεωρούν την βιομηχανία τους αποκλεισμένη από το νέο γαλλογερμανικό αεροδιαστημικό εγχείρημα.
Με αυτά τα δεδομένα δεν προκαλεί έκπληξη η αντίδραση του Guido Crosetto, του διευθυντού του Συνδέσμου Ιταλικών Αμυντικών Βιομηχανιών AIAD, στον γαλλογερμανικό αποκλεισμό των ιταλικών εταιρειών από το πρόγραμμα FCAS και η δήλωση του ότι η Ιταλία θα συνεργαστεί με την Βρετανία για την ανάπτυξη του Tempest αφού ήδη το Λονδίνο έχει καταθέσει πρόταση στην Ρώμη.