Πολιτική Αεροπορία ΗΠΑ: «Υποχρεωτικές σχεδιαστικές αλλαγές στο 737 MAX τον Απρίλιο»
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) εξέδωσε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας για το BOEING 737 MAX 8 προς την διεθνή κοινότητα (Continued Airworthiness Notification to the International Community, CANIC).
Στην ανακοίνωσή της η αμερικανική ρυθμιστική αρχή αναφέρει ότι προβλέπει πως υποχρεωτικές σχεδιαστικές αλλαγές στο 737 MAX θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο.
Η FAA σημειώνει επίσης στην ανακοίνωσή της ότι η έρευνα για την συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines συνεχίζεται και «μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει στοιχεία για να εξαχθούν συμπεράσματα ή να ληφθούν μέτρα».
Υπενθυμίζεται ότι η συντριβή του 737 Max 8 της Ethiopian Airlines κοντά στην Αντίς Αμπέμπα, τέσσερις μήνες μετά από παρόμοιο δυστύχημα στο ίδιο μοντέλο αεροσκάφους της Lion Air στη Ινδονησία, οδήγησε πολλές χώρες και εταιρείες να καθηλώσουν στο έδαφος αυτό το αεροσκάφος μεσαίων αποστάσεων.
Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ η Boeing επιβεβαίωσε ότι θα εγκαταστήσει «σε λίγες εβδομάδες» μια αναβάθμιση του λογισμικού σε όλα τα αεροσκάφη του τύπου 737 MAX 8
Στην ανακοίνωσή της, πάντως, η Boeing δεν κάνει καμιά αναφορά στη συντριβή του 737 MAX 8 της Ethiopian Airlines την Κυριακή στην Αιθιοπία αν και εκφράζει τα συλλυπητήρια προς τους συγγενείς των 157 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται από το Reuters, σε «λίγες εβδομάδες» θα γινόταν και μια «βελτίωση του λογισμικού ελέγχου» του 737 MAX και μετά την συντριβή του αεροσκάφους της Lion Air, στην Ινδονησία τον Οκτώβριο.
Οι χώρες που απαγορεύουν στις εταιρείες τους να πετούν τα Boeing 737 Max 8:
Κίνα: Η Κινεζική Υπηρεσία Αεροπορίας ζήτησε από τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να διακόψουν τις πτήσεις των Boeing 737 Max 8 μέχρι να υπάρξει επιβεβαίωση από τις αμερικανικές αρχές και την Boeing ότι έχουν ληφθεί μέτρα που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των πτήσεων. Μεταξύ των κινεζικών εταιρειών που διαθέτουν αυτό το μοντέλο αεροσκάφους είναι οι Air China, Hainan Airlines και Shanghai Airlines.
Ινδονησία: Οι ινδονησιακές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν προσωρινά τις πτήσεις των αεροσκαφών αυτών που ανήκουν στις εταιρείες Lion Air και Garuda.
Νότια Κορέα: Το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε την καθήλωση των αεροσκαφών της Easter μέχρι την πραγματοποίηση των αναγκαίων ελέγχων.
Μογγολία: Οι αρχές απαγόρευσαν την πτήση του 737 MAX 8 της Mongolian Airlines.
Σιγκαπούρη: Η πολιτική αεροπορία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει μέχρι νεοτέρας την είσοδο όλων των αεροσκαφών Boeing 737 MAX στον εναέριο χώρο της από τις 14:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας). Η αναστολή αφορά την εταιρεία SilkAir (Σιγκαπούρη, θυγατρική της Singapore Airlines), καθώς και τις China Southern Airlines (Κίνα), Garuda (Ινδονησία), Shandong Airlines (Κίνα) και Lion Air (Ινδονησία, και τη θυγατρική της στην Ταϊλάνδη).
Οι εταιρείες που ακινητοποιούν τα αεροσκάφη τους: Ethiopian Airlines (Αιθιοπία) , Comair (Νότια Αφρική), Cayman Airways (Νησιά Κέιμαν)
Οι περισσότερες εταιρείες όμως συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα Boeing 737 MAX 8 και είναι οι εξής: Norwegian (Νορβηγία), Air Italy (Ιταλία), Icelandair (Ισλανδία), Southwest (ΗΠΑ), American Airlines (ΗΠΑ), S7 Airlines (Ρωσία), Turkish Airlines (Τουρκία), Air Canada (Καναδάς), Westjet (Καναδάς), Aeromexico (Μεξικό), Aerolinas Argentinas (Αργεντινή), GOL Airlines (Βραζιλία), SilkAir (Σιγκαπούρη), Spicejet (Ινδία), Jet Airways (Ινδία), flydubai (Ντουμπάι), LOT (Πολωνία), TUIfly.