«Σαφείς ομοιότητες» με την πτήση της Lion Air έδειξαν τα «μαύρα κουτιά» του μοιραίου Boeing 737 MAX 8
Σαφείς ομοιότητες με την συντριβή πτήση της ινδονησιακής Lion Air καταγράφουν τα δεδομένα από τα «μαύρα κουτιά» του μοιραίου Boeing 737 MAX 8 που κατέπεσε στην Αντίς Αμπέμπα, την περασμένη Κυριακή, παρασύροντας στο θάνατο 157 ανθρώπους.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών της Αιθιοπίας.
“Κατά τη διάρκεια της έρευνας στον καταγραφέα δεδομένων πτήσης (FDR), παρατηρήθηκαν σαφείς ομοιότητες μεταξύ της πτήσης 302 της Ethiopian Airlines και της πτήσης 610 της Lion Air”, είπε η υπουργός Νταγκμαουίτ Μόγκες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.
Η υπουργός διευκρίνισε ότι η προκαταρκτική έκθεση για τα αίτια της συντριβής της πτήσης 302 θα δοθεί στη δημοσιότητα σε 30 ημέρες.
Μυστήριο με την ασυνήθιστα υψηλή ταχύτητα μετά την απογείωση
Ασυνήθιστα υψηλή ταχύτητα είχε αναπτύξει μετά την απογείωση και πριν ο κυβερνήτης αναφέρει πρόβλημα, η πτήση 302 της Ethiopian Airlines, που συνετρίβη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 157 άνθρωποι, σύμφωνα με μια πηγή που άκουσε την ηχογραφημένη συνομιλία με τον πύργο ελέγχου.
Στην ηχογραφημένη συνομιλία ακούγεται μια φωνή (πιθανότατα του κυβερνήτη) από το κόκπιτ του Boeing 737 MAX – 8 να ζητά άδεια για να ανέβει στα 14.000 πόδια πάνω από το επίπεδο της θάλασσας (6.400 πόδια πάνω από το αεροδρόμιο).
Το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στα 10.800 πόδια, αφού είχε ξεκίνησει να κάνει μια δεξιά στροφή για να επιστρέψει στο αεροδρόμιο καθώς ο πιλότος ανέφερε κάποιο πρόβλημα με τον έλεγχο της πτήσης, πρόσθεσε η πηγή αυτή που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη επειδή η έρευνα συνεχίζεται.
Η δραματική έκκληση στον πύργο ελέγχου
Ο πιλότος του αεροπλάνου ζητούσε με “πανικοβλημένη φωνή” να επιστρέψει.
“Break, break”, “αίτημα επιστροφής”, έλεγε ο πιλότος στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ενώ προσπαθούσε να αποφύγει δύο άλλες πτήσεις που προσέγγιζαν στο αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται τα στοιχεία πηγής που είχε πρόσβαση στις επαφές ανάμεσα στο πλήρωμα του αεροπλάνου και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
Η έκφραση “break, break” χρησιμοποιείται για να δοθεί προτεραιότητα σε ένα μήνυμα και σημαίνει ότι το πλήρωμα αντιμετωπίζει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης την οποία οι πιλότοι δεν καταφέρνουν να διαχειριστούν. “Αίτημα καθοδήγησης για προσγείωση”, προσθέτει ο κυβερνήτης του αεροπλάνου.