Η Ινδία αποφάσισε να μην εξετάσει πλέον την υποψηφιότητα του γαλλικού μαχητικού Rafale για τον διαγωνισμό 126 νέων μαχητικών αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με το ινδικό υπουργείο Άμυνας, η γαλλική εταιρεία Dassault Aviation δεν είχε καταφέρει να ανταποκριθεί με τις τεχνικές προδιαγραφές της Ινδίας…

Και από το Παρίσι, εκπρόσωπος Τύπου της Rafale International, ερωτηθείς για το θέμα δήλωσε απλώς ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση για το γεγονός από καμία επίσημη κυβερνητική πηγή. 

Είναι άγνωστο το πώς θα επηρεάσει η εξέλιξη αυτή το δεύτερο μεγάλο αεροπορικό συμβόλαιο που επιδιώκει η Dassault στην Ινδία, αυτό της αναβάθμισης 51 ινδικών Mirage 2000H.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, η Dassault ζητά πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η ινδική πλευρά έχει εμφανιστεί απρόθυμη να πληρώσει οτιδήποτε πάνω από 1,5 δις ευρώ.

_______________________________

Ανανέωση:

Οι πρώτη αντίδραση εκπροσώπων της Dassault, που αυτές τις ημέρες συμμετέχει με μια μεγάλη αντιπροσωπεία στην διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού LAAD (Latin America Aerospace and Defence) στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, ήταν ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από την ινδική κυβέρνηση και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να σχολιάσουν τον αποκλεισμό του Rafale. 

 

Τελικά, οι ιθύνοντες της Dassault ενημερώθηκαν για την εξέλιξη από τον διεθνή Τύπο, καθώς πράγματι, το ινδικό υπουργείο Άμυνας θεώρησε περιττό να ενημερώσει άμεσα την γαλλική εταιρεία ότι δεν συμμετέχει πλέον στον διαγωνισμό.

Όπως δε ανακοίνωσε, θα προχωρήσει σε αναλυτική γραπτή παράθεση των αιτιών που οδήγησαν στον αποκλεισμό του γαλλικό μαχητικού σε υστερότερο χρόνο.

Πάντως, η εξέλιξη αυτή και ενώ διαρκεί η εν λόγω έκθεση στην Βραζιλία, αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα για την εξαγωγική προσπάθεια του Rafale, καθώς στην Βραζιλία κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση του εκεί διαγωνισμού, από κοινού με το F-18E/F και το Gripen.

Όπως είναι ευνόητο, οι εκπρόσωποι της Dassault «βομβαρδίστηκαν» στην κυριολεξία από ερωτήσεις δημοσιογράφων προσπαθώντας να δικαιολογήσουν το γιατί αποκλείστηκε το γαλλικό μαχητικό από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, όπου μάλιστα η γαλλική εταιρεία είχε ήδη έντονη παρουσία.

Στην άλλη πλευρά της υφηλίου δε, δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποιο σχόλιο από στέλεχος της αντιπροσωπείας της Dassault στην Ινδία.

_________________________________________

Η Ινδία αποφάσισε να μην εξετάσει πλέον την υποψηφιότητα του γαλλικού μαχητικού Rafale για τον διαγωνισμό 126 νέων μαχητικών αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως επιβεβαίωσε το ινδικό υπουργείο Άμυνας μέσω εκπροσώπου του, η γαλλική εταιρεία Dassault Aviation δεν είχε καταφέρει να ανταποκριθεί με τις απαιτήσεις υποβολής τεχνικών προδιαγραφών της Ινδίας.

«Το Rafale είναι εκτός της διαδικασίας διαγωνισμού διότι κατά την διάρκεια της τεχνικής αξιολόγησης, η  εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε σε όλες μας τις απαιτήσεις.» δήλωσε σχετικά αξιωματούχος του υπουργείου, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

«Η Dassault δεν μπορεί να υποβάλλει ανανεωμένη προσφορά, ούτε να προσφέρει άλλες εκδόσεις για τεχνική αξιολόγηση και είναι μόνιμα εκτός διαγωνισμού. Έτσι τώρα έχουμε έναν υποψήφιο λιγότερο στην διαδικασία.», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ινδικό υπουργείο προχώρησε στον αποκλεισμό της γαλλικής υποψηφιότητας μετά από προσεκτική εξέταση της πρότασης της Dassault που ξεκίνησε πέρυσι τον Μάιο και ολοκληρώθηκε φέτος τον Φεβρουάριο.

Οι λόγοι για τον αποκλεισμό δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν πιο συγκεκριμένα, πλην όμως θα ανακοινωθούν αναλυτικά στην εταιρεία, αν και αφέθηκε να εννοηθεί ότι το υψηλό κόστος του αεροσκάφους ήταν βασική αιτία.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι αμερικανικές υποψηφιότητες, το F-16ΙΝ και το F-18ΙΝ έχουν αναδειχθεί ως «φαβορί» στον διαγωνισμό της Ινδίας.

Παράλληλα συμμετέχουν ακόμα το ευρωπαϊκό Eurofighter, το ρώσικο MiG-35 και το σουηδικό Gripen συνολικά δηλαδή τρια δικινητήρια και δυο μονοκινητήρια μαχητικά.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το Rafale ήταν μαζί με το Gripen τα μόνα από τα υποψήφια μαχητικά που δεν συμμετείχαν στην διεθνή έκθεση Aero India 2009, με δικαιολογίες που αν δεν έπεισαν, τουλάχιστον προβλημάτισαν.

Πρόκειται πάντως για ένα νέο δυνατό χτύπημα στην εξαγωγική πορεία του γαλλικού μαχητικού, αφού μέχρι σήμερα έχει αποτύχει σε όλους τους διαγωνισμούς που έχει λάβει μέρος, με αξιοσημείωτους αυτούς της Νότιας Κορέας, της Σιγκαπούρης, αλλα και πιο πρόσφατα, του Μαρόκου.

Φαίνεται όμως ότι τουλάχιστον θα πουλήσει 14 αεροσκάφη στην Λιβύη.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ