Η Lockheed Martin πραγματοποίησε «αντεπίθεση» στην έκθεση του Πενταγώνου που δόθηκε σε επιτροπή του Κογκρέσου και επέκρινε την πρόοδο του προγράμματος αναφέροντας ότι το F-35 Lightining II είναι σχεδιαστικά «ανώριμο».

Σε επίσημη ενημέρωση στελέχη της εταιρίας ανέφεραν ότι το πρόγραμμα Joint Strike Fighter έχει επιδείξει τη μεγαλύτερη σταθερότητα στο δεδομένο χρονικό σημείο συγκριτικά με τα αντίστοιχα προγράμματα ανάπτυξης παλαιότερων μαχητικών.

Επιπλέον τόνισαν ότι η πρόοδος του προγράμματος είναι θετική καθώς πληρούνται οι στόχοι που έχουν τεθεί και αναφέρονται στην Τεχνική Αναθεώρηση Ανάπτυξης (Technical Baseline Review – TBR).

Η TBR θεσπίστηκε το 2010 προκειμένου να προσδιοριστούν οι πόροι, τα κεφάλαια και ο χρόνος που απαιτεί το στάδιο σχεδίασης συστημάτων και ανάπτυξης του προγράμματος JSF το οποίο θα κοστίσει 396 δισ. $

Βρισκόμαστε στο τρίτο έτος υλοποίησης του προγράμματος ανάπτυξης σύμφωνα με το TBR και συνεχίζουμε να σημειώνουμε πρόοδο βάση του σχεδίου.

Από πλευράς σχεδιαστικής ανάπτυξης, δοκιμών και αξιολόγησης η Lockheed Martin θεωρεί ότι το πρόγραμμα προχωράει υποδειγματικά ενώ δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται ότι πρόκειται για ένα μαχητικό το οποίο ενσωματώνει σχεδιαστικές και επιχειρησιακές απαιτήσεις τριών διαφορετικών Κλάδων με τρείς διαφορετικές εκδόσεις με υψηλή ομοιοτυπία ενώ οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται σε αυτό αποτελούν τεχνολογίες αιχμής με επιδόσεις που δεν έχουν ενσωματωθεί σε μαχητικά που βρίσκονται ήδη σε παραγωγή.

H πρόκληση αντιθέσεων που προκαλεί το πρόγραμμα του F-35 στις ΗΠΑ, το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξηγούνται στις περικοπές δαπανών που γίνεται προσπάθεια να επιβληθούν στον αμυντικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου, με φανατικούς πολέμιους και υπέρμαχους που κατά διαστήματα εκφράζουν ανοιχτά αντικρουόμενες απόψεις για τις επιδόσεις και το κόστος του νέου μαχητικού 5ης γενιάς των ΗΠΑ. Επιπλέον είναι κοινό μυστικό οτι υπάρχει τεράστια συγκρουση συμφερόντων σε άλλα αμυντικά προγράμματα, οι υπέυθυνοι των οποίων θα ήθελαν πολύ να “αντλήσουν” κεφάλαια από ενδεχόμενη περικοπή του προγράμματος JSF.

Όμως παρά τα «πυρά» και την κριτική που έχει δεχτεί διεθνώς το F-35 Lightning II για μειωμένη μεταφορική ικανότητα όπλων και μειωμένη ευελιξία, θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι όταν καταστεί πλήρως επιχειρησιακό θα αποτελεί ίσως το καλύτερο – τακτικό – μαχητικό κρούσης.

Φυσικά οι επιδόσεις των μαχητικών αεροπορικής υπεροχής όπως το F-22 ή τα ρωσικά Su-30/35 και μελλοντικά το PAK-FA είναι δεδομένο, ότι είναι ανώτερες σε εμβέλεια και μεταφορά οπλικού φορτίου αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι ουσιαστικά αφορούν μια άλλη κατηγορία.

Πρόκειται για δικινητήρια αεροσκάφη με τουλάχιστον διπλάσιο κόστος ανά μονάδα και περιορισμένο αριθμό μονάδων σε υπηρεσία με όλα τα επακόλουθα στους τομείς υποστήριξης και κόστους πτητικών επιχειρήσεων. Δεδομένα που τις περισσότερες φορές διαφεύγουν της προσοχής που εστιάζεται μονάχα σε τεχνικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις.

Με ενσωματωμένο  ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο τεχνολογίας, σύντηξη δεδομένων από διαφορετικούς ιδιαίτερα προηγμένους αισθητήρες σε μια πλατφόρμα stealth, η οποία θα είναι σε θέση να εκτελεί διείσδυση για επίτευξη πρώτου πλήγματος -εντός προστατευμένης εχθρικής αεράμυνας – και με ευελιξία αντίστοιχη ενός F-16 είναι απολύτως βέβαιο ότι το F-35 θα αποτελεί μια κρίσιμη απειλή για τον αντίπαλο. 

Αυτή είναι και η απειλή που θα αντιμετωπίσει η ΠΑ, όταν το F-35 αρχίζει να εξοπλίζει Μοίρες της τουρκικής Αεροπορίας προς τα τέλη της δεκαετίας που διανύουμε.

Επιπλέον η κατασκευή του σε μεγάλους αριθμούς θα εξασφαλίσει ομοιοτυπία για τις δυτικές αεροπορικές δυνάμεις και σχετικά προσιτό κόστος αγοράς και υποστήριξης σε όλο το διάστημα διάρκειας ζωής, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η επιχειρησιακή αξιολόγηση των F-35 μόλις καταστούν πλήρως επιχειρησιακά σε ασκήσεις τύπου Red Flag όπου θα αναδειχτούν τόσο οι νέες τακτικές που θα εισάγει στον αεροπορικό πόλεμο όσο και το πόσο «αόρατο» θα είναι απέναντι σε εχθρικά μαχητικά.

Μέχρι τότε οποιαδήποτε κριτική απλώς δεν μπορεί να είναι αντικειμενική καθως θα βασίζεται σε υποκειμένικα κριτήρια και προσωπικές απόψεις είτε αυτές είναι καλοπροαίρετες ή κακοπροαίρετες χωρίς να υπάρχει η γνώση των επιδόσεων μάχης που θα έχει το F-35 στη πράξη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ