Ενα τεράστιο εξοπλιστικό σκάνδαλο επί υπουργίας Παπαντωνίου το 2003 μπαίνει μετά από πολλά χρόνια στην τελική ευθεία του μετά από την προσφυγή του ελληνικού δημοσίου στα αμερικανικά δικαστήρια το 2009.

Η προσπάθεια της ΠΑ για την προμήθεια ενός αριθμού ψηφιακών φωτομηχανών KS-127EO (Electro-Optical) από την αμερικανική Reccon Optical (ROI) με παράλληλη τροποποίηση των δύο παλαιών συμβατικών KS-127A σε ψηφιακούς αισθητήρες, στα μαχητικά/αναγνωριστικά RF-4E, αξίας 27 εκατ. δολ. αποδείχθηκε επιεικώς καταστροφική.

Οχι απλώς οι φωτομηχανές δεν… χωρούσαν στα αεροσκάφη, αλλά ούτε και τα αεροσκάφη στα οποία δοκιμάστηκαν, επέστρεψαν ποτέ στην ενεργό υπηρεσία, αφού είχαν αφαιρεθεί οι συμβατικές φωτομηχανές.

Ύστερα από κάποιες τροποποιήσεις βρέθηκε ο τρόπος να χωρέσουν και πάλι όμως ο φακός τους ήταν τόσο κοντά στο τζάμι του ρύγχους του αεροσκάφος με αποτέλεσμα στις δοκιμές οι φωτογραφίες να βγαίνουν θολές!

Από πλευράς ΠΑ απαιτήθηκε αποζημίωση από την αμερικανική Αεροπορία –καθώς η πώληση έγινε μέσω FMS- και έγινε προσφυγή στα αμερικανικά δικαστήρια, τα οποία αναμένεται να βγάλουν απόφαση εντός των προσεχών μηνών.  

Όσο για τις μηχανές των 27 εκατομμυρίων δολαρίων αυτές πακεταρίστηκαν αρχικά στο ΚΕΑ (Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών) στο Ελληνικό και εν συνεχεία στην Ελευσίνα.

Η ΠΑ προκειμένου να υλοποιήσει την στροφή προς την αγορά ατρακτιδίων ψηφιακής φωτογραφικής καταγραφής για τα F-16C/D της 335 Μοίρας «Τίγρης» τα οποία πετούν εξοπλισμένα με τα δύο προηγμένο ατρακτίδια (pod) αναγνώρισης DB-110 της Goodrich Aerospace.

Ο αρχικός προγραμματισμός λόγω της αποτυχημένης εφαρμογής των KS-127EO προέβλεπε πέραν της απόκτησης ατρακτιδίων DB-110 με στρατηγικές δυνατότητες LOROP και την προμήθεια δέκα ατρακτιδίων με μικρότερες δυνατότητες, για την κάλυψη του τακτικού μέρους της αποστολής των υπό απόσυρση αεροσκαφών. Μετά, ήλθε η κρίση και ανέτρεψε τα πάντα.

Και μείναμε με εικονικές δυνατότητες ουσιαστικής τακτικής φωτοαναγνώρισης…
 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ