Κατόπιν
πιέσεων του αμερικανικού Πενταγώνου, η Israel Aerospace Industries
(IAI) αναγκάστηκε να αποσυρθεί από μια βιομηχανική συνεργασία με την
σουηδική Saab στο πλαίσιο προσφοράς για ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος για
την Ινδία.

Κατόπιν πιέσεων του αμερικανικού Πενταγώνου, η Israel Aerospace Industries (IAI) αναγκάστηκε να αποσυρθεί από μια βιομηχανική συνεργασία με την σουηδική Saab στο πλαίσιο προσφοράς για ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος για την Ινδία.

 

Η προμήθεια αυτή είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας, περί τα 12 δισεκ. δολάρια για 128 αεροσκάφη, και εκτός της Saab συμμετέχουν και η Lockheed Martin με το F-16, η Boeing με το F-18E/F Super Hornet, η MiG με το MiG-35 και οι ευρωπαϊκές BAE και Dassault με τα Eurofighter και Rafale αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο αυτή, η IAI είχε λάβει το αίτημα από την Saab, να συνεισφέρει στην ανάπτυξη μιας νέας προηγμένης έκδοσης του Gripen που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί με αξιώσεις τους ανταγωνιστές τους.

Ωστόσο, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας διέταξε την IAI να αποσυρθεί από την συμμαχία αυτή, καθώς το αμερικανικό Πεντάγωνο εξέφρασε ανησυχίες ότι αμερικανική τεχνολογία, που διαθέτει η ισραηλινή εταιρεία, θα ολοκληρώνονταν ανεξέλεγκτα στο Gripen που θα προσφέρονταν στους Ινδούς.

Το περίεργο είναι βέβαια ότι στον ινδικό διαγωνισμό συμμετέχουν ούτως ή άλλως δυο αμερικανικές εταιρείες, που μάλιστα έχουν εξασφαλίσει άδεια ακόμα και για προσφορά ραντάρ ενεργής ηλεκτρονικής σάρωσης με τα μαχητικά τους.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, η αιτία για την κίνηση αυτή του Πενταγώνου, είχε περισσότερο να κάνει με το ότι αν η IAI συμμετείχε στον διαγωνισμό από κοινού με την Saab, θα εξανάγκαζε τις αμερικανικές εταιρείες να ρίξουν τις τιμές τους.

Η IAI είχε συμφωνήσει να προμηθεύσει τα ηλεκτρονικά συστήματα της ινδικής έκδοσης, ήτοι το ραντάρ, συστήματα επικοινωνιών και ηλεκτρονικού πολέμου.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ