Σύμβαση στη Raytheon για επιπλέον ASPIS II
Την ανάθεση σύμβασης ύψους 96 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ για την προμήθεια πρόσθετων συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS II στην Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε η αμερικανική Raytheon Company.
Την ανάθεση σύμβασης ύψους 96 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ για την προμήθεια πρόσθετων συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS II στην Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε η αμερικανική Raytheon Company.
Η σύμβαση που αποτελεί την πρώτη από τις δύο φάσεις ενός συμβολαίου-πλαίσιο αφορά την προμήθεια 33 συστημάτων αυτοπροστασίας Advanced Self-Protection Integrated Suite (ASPIS) II που θα εγκατασταθούν στα υπό παραγωγή 30 νέα F-16C/D Block 52+, όπως επίσης και του σχετικού εξοπλισμού και υπηρεσιών υποστήριξης. Η έναρξη των εργασιών της φάσης 1 έγινε τον Ιούλιο που μας πέρασε και οι παραδόσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2009. Η εν λόγω σύμβαση είναι η δεύτερη μετά την αρχική που υπογράφηκε την Τετάρτη 9 Απριλίου 2003 και ήταν ύψους 242 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ. Αφορούσε την προμήθεια 60 ολοκληρωμένων συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS II για τα αεροσκάφη F-16 Block 52, 29 παρεμβολέων AN/ALQ-87 με DRFM για τα αεροσκάφη F-16 Block 30/50 και την αναβάθμιση, με DRFM 32 παρεμβολέων IDIAS σε διαμόρφωση AN/ALQ-187 για τα αεροσκάφη F-16 Block 30/50. Επίσης προέβλεπε και την προμήθεια απαιτουμένων υλικών και υπηρεσιών υποστήριξης των παραγγελθέντων συστημάτων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της τα συστήματα αυτοπροστασίας θα επρόκειτο να αρχίσουν να παραδίδονται σε δεκαοκτώ μήνες από την υπογραφή της και το πρόγραμμα θα είχε ολοκληρωθεί εντός του 2006. Η συμπαραγωγή ανερχόταν σε ποσοστό 10% του κόστους της προμήθειας και αφορούσε στην κατασκευή των πομπών του παρεμβολέα με μεταφορά από τη Raytheon, της αναγκαίας τεχνογνωσίας. Τα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων ανέρχονταν σε 45,5 εκατ. δολ. και αφορούσαν την ανάθεση υποκατασκευαστικού έργου στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (24,5 εκατ. δολ.), με άδεια εκμετάλλευσης για δεκαπέντε χρόνια, και την παροχή τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης και εξοπλισμού στις ελληνικές εταιρείες και στην Πολεμική Αεροπορία (21 εκατ. δολ.). Οι ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν οι ΕΑΒ ΑΕ, Intracom, Sonak, ISI Hellas και Miltech SA. Η νέα σύμβαση είναι μέσω του συστήματος FMS και ανατέθηκε στη Raytheon από το U.S. Air Force Warner Robins Air Logistics Center. Ως γνωστόν το ASPIS II είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας που περιλαμβάνει τον δέκτη προειδοποίησης ραντάρ (RWR: Radar Warning Receiver) AN/ALR-93(V) της Northrop Grumman, τον παρεμβολέα AN/ALQ-187 της Raytheon και τους εκτοξευτές αναλωσίμων AN/ALE-47 της BAE Systems.