Ένα από τα νέα και πλέον πολυσυζητημένα οπλικά συστήματα για μαχητικά 5ης γενιάς παρουσιάστηκε για πρώτη φορά αναρτημένο σε πτέρυγα ενός F-35 επισημοποιώντας την υιοθέτηση του στο οπλοστάσιο του Lightning II.

Ο πύραυλος Joint Strike Missile (JSM) της νορβηγικής Kongsberg σχεδιασμένος για ναυτική κρούση, ενσωματώθηκε κατόπιν ειδικής απαίτησης της χώρας, η οποία συμμετέχει στην ανάπτυξη και κατασκευή του F-35 ενώ αποτελεί ένα από τα πλέον προηγμένα παγκοσμίως.

Η Νορβηγία έχει επενδύσει μέχρι σήμερα περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την ανάπτυξη του JSM ενώ σημειώνεται ότι αποτέλεσε εξαίρεση καθώς η χώρα είχε σύνδεση την απόκτηση μαχητικών F-35 με την ενσωμάτωση του βλήματος.

Πάντως οι Νορβηγοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν περιμένουν από τις ΗΠΑ να αγοράσει το JSM, αλλά υπογραμμίζουν ότι το βλήμα θα είναι το μόνο τέτοιο σύστημα που θα είναι έτοιμο για επιχειρησιακή χρήση όταν η Νορβηγική Αεροπορία παραλάβει τα πρώτα της F-35 το 2019.

Ο πύραυλος Joint Strike Missile (διακλαδικός πύραυλος κρούσης) είναι ένας νέας τεχνολογίας και σχεδίασης πύραυλος κρούσης στόχων εδάφους  και επιφάνειας που θα προσαρμοστεί για την κάλυψη επιχειρησιακών απαιτήσεων για το νέο F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) που θα αγοραστεί από τις ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν οδηγό και για την Τουρκία, η οποία είναι δεδομένο ότι επιθυμεί να ενσωματωθεί στο F-35, το τουρκικής κατασκευής βλήμα SOM.

Οι προδιαγραφές του SOM ταυτίζονται με αυτές του JSM καθώς και τα δύο διαθέτουν εμβέλεια 185Km και κατευθύνονται στο στόχο τους με  υψηλή υποηχητική ταχύτητα με κατεύθυνση GPS/INS με τερματική καθοδήγηση μέσω αισθητήρα IR.

Το Νορβηγικό βλήμα είναι βελτιστοποιημένο για χρήση τόσο από τις πτέρυγες του F-35 όσο και από την εσωτερική αποθήκη οπλισμού κάτι που δεν ισχύει για το τουρκικό βλήμα το οποίο αρχικά αναπτύχθηκε για μαχητικά F-4 2020 Terminator και F-16C/D.

Μέχρι στιγμής οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν την ενσωμάτωση άλλων οπλικών συστημάτων από χώρες που μετέχουν στην ανάπτυξη του F-35 προκειμένου να αποφύγουν το επιπλέον κόστος αλλά κυρίως την αποδέσμευση πηγαίου λογισμικού που απαιτείται, προκειμένου το οπλικό σύστημα να είναι συμβατό με το μαχητικό αεροσκάφος.

Οι πτητικές δοκιμές του JSM θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 ενώ το πρόγραμμα θα περάσει και από ανασκόπηση σχεδίασης.

Συνολικά η Νορβηγία θα αποκτήσει 52 μαχητικά F-35 με εκτιμώμενο κόστος 10,9 δισ $ ενώ τα πρώτα δύο μαχητικά θα παραδοθούν το 2015 με το δεύτερο ζευγάρι να ακολουθεί το 2016.

Και τα 4 θα παραμείνουν στις ΗΠΑ για υποστήριξη εκπαίδευσης ιπτάμενων και μηχανικών ενώ ο κυρίως όγκος του στόλου επιχειρησιακών μαχητικών θα αρχίσουν να παραδίδονται στη νορβηγική Αεροπορία το 2017.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ